H Αγγελική Τόπακα στα Ικαριώτικα Νέα

Συνέντευξη με την Τασσώ Γαΐλα.

Η Αγγελική Τόπακα είναι υποψήφια με τον συνδυασμό του Αλκιβιάδη Στεφανή «Νέα Δυναμική» για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου

Η Αγγελική Τόπακα, γεννήθηκε και κατοικεί στη Χίου, έλαβε αξιόλογη μόρφωση κι υπηρετεί-μεταξύ άλλων-, τον χώρο της εκπαίδευσης , η δε παρουσία της στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του νησιού πολυετής και ενδιαφέρουσα. Αυτό που την διακρίνει είναι το πάθος της για τη γενέτειρα Χίο.

ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ λοιπόν και Αλκιβιάδης Στεφανής συνδυασμός για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αγγελική γιατί  αποφασίσατε να συμμετάσχετε σε αυτόν τον συνδυασμό;

-Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο ενώ είχα αρκετές εργασιακές ευκαιρίες να μείνω στην Αθήνα συνειδητά κα. Γαΐλα, επέλεξα την επιστροφή μου στο νησί. Από νεαρή ηλικία είχα μια ιδιαίτερη αγάπη για το νησί μας και μία ευαισθησία για το κοινωνικό γίγνεσθαι. Ξέρω ότι θα με χαρακτηρίσουν τοπικίστρια αλλά θεωρώ ότι το νησί μας είναι μοναδικό  σε φυσική ομορφιά , ιστορία , πολιτισμό και μοναδικές επιφανείς προσωπικότητες , καθαρά ανθρωποκεντρικό. Η ενασχόληση με τα κοινά ξεκίνησε με τη συμμέτοχή μου με τα κοινά ξεκίνησε με την εκλογή μου σε προεδρία συλλόγων γονέων και συνδικαλιστικά όργανα. Αποφάσισα να είμαι υποψήφια με τον κ. Στεφανή , διεκδικώντας τα αυτονόητα για το νησί μου , παραδίδοντας στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον . Δυστυχώς , μέχρι σήμερα , η Χίος μας , δεν έχει λάβει την απαιτούμενη στήριξη ανάπτυξης σε επίπεδο περιφέρειας . Η  εκλογή μου , έχει ανιδιοτελείς σκοπούς με μόνο γνώμονα την ανάπτυξη του νησιού μου και τα έργα που πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν και ταυτίζεται με το όραμα του συνδυασμού ¨ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ¨ του κ. Αλκιβιάδη Στεφανή .Η Χίος μας έχει ένα ένδοξο παρελθόν και πρέπει  να παραδώσουμε ένα υγειές μέλλον στα παιδιά μας , τα οποία θα ζήσουν εδώ , θα εργάζονται , θα επενδύουν ,θα μπορούν να κάνουν όνειρα ,θα δημιουργούν και να είναι υπερήφανα .

Χίος κ. Τόπακα το πέμπτο νησί της χώρας μας αλλά…χωρίς ΝΕΡΟ. Υπάρχουν προτάσεις για έργα γι’ αυτό το ζωτικής σημασίας πρόβλημα του νησιού στον συνδυασμό ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ; 

-Είναι μείζον θέμα που θα μας απασχολήσει την επόμενη ημέρα των εκλογών . Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2023 , εμείς να ζούμε σε συνθήκες νερού του μεσοπολέμου . Δυστυχώς , πολλά νησιά ,  ακόμα και μεγάλα τουριστικά , αντιμετωπίζουν χρόνια δυσεπίλυτα θέματα με το νερό. Υπάρχει πρόταση  για όλο το δίκτυο και  κοιτάσματα από την  Βορειά Χίο , μονάδες αφαλάτωσης, ολοκλήρωση και λειτουργία επιτέλους του φράγματος της Κόρης το Γεφύρι. Όλοι καταλαβαίνουμε κα. Γαΐλα, την ανάγκη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και βλέπουμε καθημερινά τις ολέθριες συνέπειες των εκτάκτων καιρικών φαινομένων που προβληματίζουν όλους . Κλιματική ασφάλεια, πρόληψη , σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων , ζώνες πυρασφάλειας , προστασία υδάτινων πόρων , και πολλά άλλα δεν είναι μόνο επίκαιρα είναι απαιτητά για την ζωή του πολίτη του Βορείου Αιγαίου.

Χίος, νησί που υπάγεται διοικητικά στο Βόρειο Αιγαίο. Τι  νέο και ριζοσπαστικό μας προτείνει ο συνδυασμός σας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτές τις κρίσιμες ώρες;

-Ο Νομοθέτης  λαμβάνει υπόψιν τον πληθυσμό σε κάθε νησί . Η Χίος μας , κρατάει την δεύτερη θέση , πίσω από τη  Λέσβο. Χρειάζεται αποκέντρωση το Βόρειο Αιγαίο. Τα κονδύλια από ΕΣΠΑ , διανέμονται ανάλογα των εισηγήσεων και εγκρίσεων , με ανακαταδιανομή . Τα αναπτυξιακά προγράμματα είναι μείζονος σημασίας , και εκεί θα ρίξουμε όλο το βάρος για την ανάπτυξη της Χίου μας . Ανάπτυξη όλων, ο βασικός στόχος του κ. Στεφανή ο οποίος ηγείται του συνδυασμού . Να πάψουμε επιτέλους να είμαστε στον πάτο του βαρελιού στην 11η θέση , ανάμεσα σε 13 Περιφέρειες. 

Μας αναφέρετε εν συντομία θέματα Χίου που θέτει σε προτεραιότητα ο συνδυασμός ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ;

Ανάπτυξη , Εσπα, Αγροτικοί δρόμοι , Λιμάνια , Πρωτογενή Παραγωγή , Πύλες Σένγκεν για Κρουαζιερόπλοια , Οδοποιία , Τουρισμός , συνδεσιμότητα , Κοινωνική Πρόνοια ,Προτροπή  Επενδυτών  Τουριστικών Καταλυμάτων και όχι μόνο ….. Σαν Χιώτισσα , θέλω πιο ενεργή συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου . Είμαι περήφανη για το νησί μου κα. Γαΐλα, δεν δέχομαι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να είναι ο¨{ φτωχός συγγενής } στην 11η θέση …….

Έχετε ασχοληθεί έντονα με θέματα τουρισμού της Χίου. Από την εμπειρία σας αυτή θεωρείτε τον τουρισμό της χώρας και δη του Αιγαίου ‘πανάκεια’ ή εκτός από γκαρσόνια η νεολαία μας πρέπει να στραφεί στην πρωτογενή παραγωγή που μαραζώνει;

-Τουριστικές επενδύσεις μεσαίας δυναμικής  καταλυμάτων αλλά και μεγάλης δυναμικής χρειάζεται το νησί. Μεγάλο ρόλο θα παίξει σε αυτό η επέκταση του αεροδρομίου. Θεματικός Τουρισμός όλο το χρόνο και ταυτόχρονα βελτίωση της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων χωρίς να αλλοιωθεί η φινέτσα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νησιού μας. 

Τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό κα. Γαΐλα,δεν είναι μόνο τα γκαρσόνια και κανένα επάγγελμα δεν είναι δευτερεύον, το καθένα έχει τη δική του αξία. Οι εκπαιδευτικές βαθμίδες εκπαίδευσης που κατέχουν τα Χιωτόπουλα είναι πολύ υψηλές και στοχεύουν σε εργασιακές θέσεις που το νησί μας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Σύνδεση ακτοπλοϊκή με την ενδοχώρα και την Βόρεια Ελλάδα , ορθή αξιοποίηση των λιμένων της Χίου, τουριστικές γέφυρες με την Κεντρική Ευρώπη αλλά και  την Τουρκία . Έχουμε τον Όμηρο, τον Κολόμβο στο Πυργί, Μοναστήρια, Θρησκευτικό Τουρισμό, Πολιτιστικά Μνημεία Παγκόσμιας Εμβέλειας, απέραντες παραλίες, τα Βορειόχωρα που κάθε μέρα ανακαλύπτεις πολιτιστικούς θησαυρούς. Ο Κάμπος με τα καλούδια του, το Πυργί, τα Μεστά,η Βολισσός,ο Μάναγρος και τόσα άλλα που εγκυκλοπαίδεια δεν φτάνει να αναφερθούν. Αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατόν όλων.

Δεν θα συμφωνούσα ότι ο πρωτογενής τομέας μαραζώνει στο νησί, απλά έχει επικεντρωθεί στην καλλιέργεια της μαστίχας .

Η Αγγελική  είναι μητέρα δύο αγοριών, του Σωτήρη και του 17χρονου Μανώλη. Δύο νέα παιδιά που πρέπει να μείνουν και να δημιουργήσουν στο νησί που πάσχει από γήρανση πληθυσμού. Όμως τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα το κατεστημένο:

Αγγελική η πρόταση της Νέας Δυναμικής για τους νέους του Βορείου Αιγαίου;

-Δυναμική στήριξη στα νέα παιδιά, σε όλους τους τομείς που ανήκουν στην Περιφέρεια .

Να μείνουν στα νησιά και να αναπτυχθούν επαγγελματικά . Να δημιουργήσουν οικογένειες .

Να παραδώσουμε εφόδια για τις επόμενες γενιές .

Η θωράκιση του Βορείου Αιγαίου είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Καλή Επιτυχία στην υποψήφια του Συνδυασμού του Αλκιβιάδη Στεφανή «ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ» ,την δραστήρια και περήφανη μητέρα και Χιώτισσα κ. Αγγελική Τόπακα.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.