Περί δημοσκοπήσεων και άλλα

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Περί δημοσκοπήσεων και άλλα

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στις δημοσκοπήσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας κατά καιρούς. Μπορεί η κριτική μου να είναι αρνητική, και αυτό έχιε να κάνει συνήθως με τα εκλογικά αποτελέσματα που έρχονται μετά, αλλά αυτή τη φορά θέλω να αναφερθώ σε κάτι διαφορετικό.

Είναι απόλυτα λογικό οι δημοσκοπήσεις, που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, να μην δείχνουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα. Είναι λογικό ακόμα και αν έχουν συμβεί τα καταστροφικά φαινόμενα, ακόμα να δείχνουν πρώτη την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλη απόσταση από το πρώτο κόμμα, που όμως φαίνεται να έχει έστω και μια μικρή πτώση, την δείχνουν κοντά στο 38%, και αυτό έχει εξήγηση.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης με νέο πρόεδρο που έχει μόλις μια συνέντευξη στο ενεργητικό του από την ώρα που εκλέχθηκε από την βάση του κόμματος. Σε μια μέρα προφανώς δεν καλύπτεις διαφορά 16 μονάδων. Το αν έχει ανοδικές τάσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φανεί σε δημοσκοπήσεις που θα γίνουν κοντά στις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Βέβαια όπως συχνά λέμε οι δημοσκοπήσεις δεν καθορίζουν εκλογικά αποτελέσματα, αλλά ο κόσμος περιμένει να ακούσει τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαμορφώσει και άποψη για το κόμμα αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ είναι κολλημένο στο 12% γιατί πολύ απλά δεν μπόρεσε να αντιτάξει σοβαρότερο αντιπολιτευτικό λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να έχει έναν νέο σε ηλικία πρόεδρο, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έχει να μας πει κάτι διαφορετικό, και αυτό μοιραία θα το οδηγήσει σε στασιμότητα, που θα εξελιχθεί σε πτώση, αλλιώς αν δούμε μια εντελώς αρνητική εικόνα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο Κασσελάκης να έχει κενά πολιτικής όπως τον κατηγορούν, αλλά το κόμμα έχει μείνει ακόμα όρθιο και βέβαια ακόμα εντυπωσιάζει, και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κλέψει ψήφους, μόνο να του κλέψουν γίνεται.

Το κυβερνών κόμμα όμως έχει επηρρεαστεί από τους πρώτους μήνες της νέας του διακυβέρνησης και όσο και αν δε θέλουν να παραδεχθούν, υπάρχει έστω και μικρή πτώση. Το θέμα όμως είναι ποιος ανεβαίνει, από την μικρή αυτή πτώση. Η απάντηση είναι έστω και λίγο το ΚΚΕ, που από το 7,69% φαίνεται πως φτάνει κοντά στο 9%. Το ΚΚΕ όμως δεν πρόκειται να κυβερνήσει γιατί πολύ απλά δε θέλει. Έχει εξελιχθεί επικοινωνιακά, αφού πλέον χρησιμοποιεί και θα έλεγα σωστά τα τεχνολογικά μέσα, όπως το Youtube, όπου μέσα από podcast και άλλα βίντεο δείχνει τις πολιτικές του θέσεις. Ο ΓΓ του ΚΚΕ μάλιστα έχει αρχίσει να λέει ότι ο ίδιος είναι η μόνη σωστή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι αλήθεια αυτό, αφού το κενό του ΣΥΡΙΖΑ και το κενό της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, το εκμεταλλεύεται το ΚΚΕ όσο μπορεί, όμως έχει ένα βασικό συστατικό που του λείπει. Μια φράση πρέπει να πει, που είναι μαγική, και την αποφεύγει τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Ποια είναι αυτή θα με ρωτήσετε; Θα απαντήσω πολύ απλά ποια φράση λείπει από το φρασεολόγιο του κόμματος. «…..όλοι οι άλλοι αποτύχαν, δοκιμάστε εμάς, δώστε σε εμάς την κυβέρνηση….» και βέβαια να δώσει κάποιες θέσεις για το τι ακριβώς θέλει να κάνει ως κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ δε ξέρω αν αποτελεί κάποιου είδους ελπίδα, αλλά αν δίπλα σε όλα που λέει πει την παραπάνω φράση, ακόμα και αν δεν το ψηφίσω, σίγουρα θα το συμπαθήσω. Καλές είναι οι καταγγελίες, καλοί και σωστοί είναι οι αγώνες, οι πορείες, οι απεργίες, αλλά ανα δεν πεις το βασικό, δηλαδή τι θα κάνεις ανα σου δώσουν την κυβέρνηση και αν δε πεις στον κόσμο ότι θέλεις αν γίνεται και αύριο το πρωΐ να κυβερνήσεις, απλά δεν πρόκειται να φτάσεις έστω και σε ένα διψήφιο ποσοστό. Τι θα ήθελα εγώ από το ΚΚΕ; Ένα παλλαϊκό κίνημα, όπου θα εντάξεις στο δυναμικό σου και μη κομμουνιστές, όπου θα μπορούν να διαχειριστούν το πιο δύσκολο κομμάτι, την οικονομία. Για να έρθει ο Σοσιαλισμός, πάντα κατά την γνώμη μου, πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς σε πρώτη φάση το παρόν σύστημα, να φτιάξεις ένα ισχυρό κράτος, και στη συνέχεια να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές για να φτάσεις σταδιακά στο Μαρξιστικό μοντέλο για το κράτος. Πρέπει να πετάξεις από το σύστημα τους διαχειριστές, αφού βέβαια τους ξεφτιλίσεις και έπειτα να αρχίσεις τις κρατικοποιήσεις και ότι άλλο θες να κάνεις.

Ο Κασσελάκης πάντως είναι νωρίς για να κριθεί πολιτικά και όχι ηθικά, λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων, που το παίζει πολύ η δεξιά παράταξη. Η συνέντευξη του πάντως στο Star σε γενικά πλαίσια κινήθηκε καλά. Απάντησε σωστά στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, αυτό όμως που αναμένουμε είναι η διάσπαση, που δε χρειάζεται να γίνει με διαγραφές, ο Τσίπρας το 2015 έδειξε τον δρόμο. Τον εσωκομματικό σου αντίπαλο απλά πρέπει να τον ξεφτιλίσεις, νομίζω ότι αυτό θα δω από τον Κασσελάκη. Το είδα το 2015 από τον Τσίπρα, θα το δω και το 2023 από τον Κασσελάκη. Είναι καιρός οι τάσεις να εξαφανιστούν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγει και να ακούσει την κοινωνία, και τότε θα δω και θα κρίνω τις δημοσκοπήσεις.

Πρέπει να δοθεί χρόνος στον Κασσελάκη, και έχω την αίσθηση ότι αν έστω και ένας δήμος ή περιφέρεια μεγάλος όπως της (Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.τ.λ) κερδηθεί από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι η αρχή της αλλαγής που χρειαζόμαστε.

Όσο για τα ακροδεξιά κόμματα, δε βλέπω και μεγάλες αλλαγές, αυτό είναι προνομοιακό βέβαια κοινό για το κυβερνών κόμμα, αλλά με αυτά που κάνει, είναι δύσκολο. Εντυπωσιακή ωστόσο είναι η άνοδος της Ελληνικής λύσης που από το 4,44% φτάνει στην δημοσκόπηση στο 7,3%. Η άνοδος προέρχεται βέβαια από την πτώση της ΝΔ, που είναι μοιραία πως θα γίνει, αλλιώς αν γίνει κάτι πολύ συνταρακτικό που δε το βλέπω προς το παρόν.

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο θα έχουν αξία την άνοιξη του 2024. Δεν είναι αποτέλεσμα αλλά τάση. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ είμαι έτοιμος για την μεγάλη σύγκρουση. Είναι βαρίδια και πρέπει να αποχωρήσουν.

Αυτά προς το παρόν

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.