2,25 δισ. για την αποκατάσταση των καταστροφών δίνει η κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει 18.000 αυτοψίες σε πληγείσες περιοχές, ότι έχει δώσει αποζημιώσεις σε 6648 δικαιούχους και 57 εκταομμύρια για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ.

2,25 δισ. για την αποκατάσταση των καταστροφών δίνει η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε κυριακάτικη του ανάρτηση για τον εβδομαδιαίο απολογισμό της κυβέρνησης πέρα από τα παραπάνω αναφέρει ότι έχει φτιάξει 17 νέες μονάδες για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών, ότι διπλασιάστηκε το προσωπικό των σχολείων για την παράλληλη στήριξη, αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις νέες ταυτότητες και στην υποχρεωτική ανακοίνωση των ανατιμήσεων των προϊόντων από τα supermarket. Επίσης αναφέρθηκε στην έναρρξη των εμβολιασμών για την γρίπη και στη μελέτη της στατικότητας του ΟΑΚΑ, που με κυβερνητική απόφαση έκλεισε με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να μην έχει στέγη για τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια. Επίσης αναφέρθηκε και στην παράδοση του αρχαιολογικού χώρου Φιλέρημου στη Ρόδο.

Όσο για τα χρήματα προς τους πληγέντες ανέφερε ότι έχει ανακοινωθεί ή δη το ποσό των 686 εκατομμυρίων που θα δοθεί από το ταμείο ανάκαμψης για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, δρόμους, γέφυρες, για το σιδηροδρομικό δίκτυο και για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στη Θεσσαλία, στη Ροδόπη και στον Έβρο.

Επίσης μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων αναφέρει ότι θα διατεθούν περισσότερα από 2,25 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Ο πρωθυπουργός αναφέρει πως είναι επιβεβλημένο να ενταχθεί στην πολιτική προστασία τα θέματα που αφορούν την προσαρμογή της πολιτικής της στα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Σε επόμενη ενημέρωση υπόσχεται πως θα αναφέρει τον τρόπο.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί σχεδόν 30.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και περίπου 4.700 προσωρινές στην πλατφόρμα arogi, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αθροιστικά μέχρι τώρα, έχουν καταβληθεί 36,7 εκ. ευρώ σε 6.648 φυσικά πρόσωπα ως πρώτη αρωγή. Παράλληλα, έχουν γίνει πάνω από 18.000 αυτοψίες και έλεγχοι κτιρίων σε 225 κοινότητες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος και έχει ελεγχθεί ένα μήκος οδικού δικτύου 981 χλμ. Ως προς τα ζητήματα δημόσιας υγείας ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, όμως η επιτήρηση είναι συνεχής και θα είμαστε εκεί για όσο χρειαστεί. Η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων από τις προσπελάσιμες περιοχές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά τον πρωθυπουργό και γίνεται παντού απολύμανση. Υπολείπονται, όπως αναφέρει, περιοχές σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα, όπου ακόμα τα νερά καθιστούν αδύνατη την όποια επιχείρηση. Μόλις καταστεί δυνατόν, θα επέμβουμε και εκεί, συμπληρώνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει μια βοήθεια ύψους 150 εκατομμυρίων από τις τράπεζες, τους εφοπλιστές και τον ΣΕΒ, ενώ με δωρεά ιδιωτών έχει αναθέσει στην ολλανδική εταιρεία HVA -που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μεγάλων γεωργικών έργων και στη διαχείριση των υδάτων- να καταρτίσει σχέδιο αποκατάστασης για την πλημμυρισμένη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας. Ολλανδοί επιστήμονες έχουν ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή και ξεκίνησαν, σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς, τη συλλογή δεδομένων με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου Master Plan που θα βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Τέλος στην ενημέρωση αυτή αναφέρει ότι προχωράει στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, έχοντας επεξεργαστεί ένα καινοτόμο σύστημα επιλογής προσώπων με κριτήριο τη γνώση και την εμπειρία, που προσαρμόζεται όμως στις ανάγκες κάθε φορέα. Η μεταρρύθμιση προβλέπει αξιολόγηση βάσει στόχων αλλά και διαδικασία αντικατάστασης όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρεται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που τον ονομάζει ως πυλώνα για την στεγαστική πολιτική που υλοποιεί το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μαζί με τη ΔΥΠΑ, με ωφελούμενους κυρίως τους νέους. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 40.000 αιτήσεις, από τις οποίες οι 23.875 έλαβαν προέγκριση και 9.378 πέρασαν στο στάδιο της έγκρισης, δηλαδή ξεκίνησε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» απευθύνεται σε νέους και νέες ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών, που δεν έχουν ακίνητο κατάλληλο για κύρια κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Χάρη στην επιδότηση επιτοκίου μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με μηνιαία δόση χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν.

Το 60% των 9.378 εγκεκριμένων δανείων αφορούν νέα ζευγάρια, ενώ το 88% αφορά δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ. Τα περισσότερα δάνεια έχουν εγκριθεί στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Η κυβέρνηση επίσης από τι αναφέρει ο πρωθυπουργός προχωράει μέσα στην επόμενη τετραετία το πρόγραμμα για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν 8.500 φοιτητές. Προς το παρόν στηρίζονται οι πιο ευάλωτοι με το στεγαστικό σπουδαστικό επίδομα. Και όσοι από τους δικαιούχους δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, το Υπουργείο Παιδείας «άνοιξε» πάλι το σύστημα ως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου προκειμένου να μην το χάσουν.

Όσο για τον χώρο της εκπαίδευσης αναφέρει ότι διπλασιάζεται το πρσωπικό της πράλληλης στήριξης με πρόσληψη 7.300 εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών εντός του επόμενου 15νθημερου, και άλλων 2.700 στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό παράλληλης στήριξης, από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα και υπό αυτή την έννοια διπλασιάζεται

Στον πόλεμο κατά της ακρίβειας αναφέρει ότι εως σήμερα έχουν δοθεί ενισχύσεις συνολικά σε 2.971.754 μοναδικούς δικαιούχους με μέση επιδότηση σωρευτικά 265 ευρώ στο 8μηνο. Την περασμένη εβδομάδα η Eurostat έδειξε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα και όπως αναφέρει -έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο- στο 2,4%, ενώ στην Eυρωζώνη είναι σχεδόν διπλάσιος στο 4,3%.

Για το ΟΑΚΑ αναφέρει ότι έκλεισε γιατί θέλει να προχωρήσει την ανάπλαση του Ολυμπιακού πάρκου και για αυτό τον λόγο επενδύει 57 εκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης.Για να γίνει όμως η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Αναφέρεται σε όσα εκτοξεύει για το θέμα η αντιπολίτευση και αναφέρει ότι γίνεται μελέτη και μέριμνα για την ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός κλείνει την εβομαδιαία αναφορά του με την παράδοση του αρχαιολφικού χώρου του Φιλέρημου στην Ρόδο, μια περιοχή που το καλοκαίρι που μας πέρασε επλήγηκε από καταστροφικές πυρκαγιές. Για το έργο έχουν δοθεί 1.350.000 € από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο Αρχαιολογικός χώρος έχει αρχαία και παλαιοχριστιανικά κτιριακά λείψανα, ερείπια από την εποχή του Βυζαντίου, της Ιπποτοκρατίας και της Ιταλοκρατίας αλλά και τον ναό του Αγίου Γεωργίου του «Χωστού», του 15ου αιώνα. Βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο με 2.500 στρεμματα πυκνού δάσους.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.