Ειδήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν αφήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω του έτερου πολέμου στην μέση ανατολή, αλλά και εκεί συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις, και ειδικά στο βόρειο τμήμα του ανατολικού μετώπου.

Ειδήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ολεξαντρ Σίρσκι, που είναι διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Κιέβου, επισκέφθηκε ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο του βόρειου τμήματος του ανατολικού μετώπου, που είναι ενεργό, και είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν, μετά τις απώλειες που υπέστησαν, και εξαπολύουν επιθέσεις γύρω από το χωριό Μακιίφκα και προς την πόλη του Κουπιάνσκ.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, «κύριος στόχος του εχθρού είναι η ήττα των στρατευμάτων μας, η περικύκλωση του Κουπιάνσκ και η πρόσβαση στον ποταμό Οσκίλ».

Ο Σίρσκι υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν «δεκάδες» επιθέσεις καθημερινά, αλλά οι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ετοιμότητα και κρατούν τις θέσεις τους.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν εδώ και ημέρες την πόλη Αβντιίβκα, σε άλλο σημείο του ανατολικού μετώπου. Η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων επέφερε ορισμένα εδαφικά κέρδη στα ανατολικά, κοντά στην Μπαχμούτ και στα νότια, όπου οι Ουκρανοί ελπίζουν να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα, όμως τα κέρδη αυτά ήταν μικρά.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι βελτίωσε τις θέσεις της γύρω από την Αβντιίβκα

Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι «βελτίωσε» τις θέσεις του χάρη στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις του γύρω από την πόλη Αβντιίβκα στη ανατολική Ουκρανία. Η επίθεση εναντίον αυτής της βιομηχανικής πόλης του Ντονμπάς φαίνεται να ανησυχεί τις Ουκρανικές αρχές που εδώ και μήνες έχουν εξαπολύσει μια αντεπίθεση για την ανάκτηση των Ουκρανικών εδαφών. Την τρίτη το Κίεβο έκαν ε λόγο για «μαζικές επιθέσεις» των Ρώσων, που προσπαθούσαν να περικυκλώσουν την Αβντιίβκα, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις εμπόδισαν την απώλεια των θέσεων.

Ωστόσο η Ρωσία έχει εκφράσει την Ικανοποίησή της για την πρόοδο στην ζώνη της Αβντιίβκα. Οι μάχες στην Ουκρανία πάντως συνεχίζονται με αρκετούς νεκρούς εκατέρωθεν.

Πλήγμα για Ρωσικά πλοία από επιθέσεις με «drones» σύμφωνα με αναφορά των Ουκρανών

Η Ουκρανία έπληξε δύο ρωσικά πλοία: ένα πυραυλοφόρο και ένα περιπολίας σε ξεχωριστές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα. Τα πλήγματα στα ρωσικά σκάφη έγινε με τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας εξοπλισμένα με πειραματικά όπλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε πηγή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. Τα δύο Ρωσικά πλοία ήταν σταθμευμένα στην Μαύρη Θάλασσα. Το ρωσικό πλόιο περιπολίας ονομάζεται «Πάβελ Ντερζάβιν» και φαίνεται πως πλήγηκε στις 12 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχουν αναφερθεί πόσα θύματα είχε η συγκεκριμένη επίθεση.

Το πυραυλοφόρο πλοίο ονομάζεται «Μπουγιάν» και χτυπήθηκε στην διαδρομή του προς την Σεβαστούπολη, χωρίς πάλι να αναφέρονται τα θύματα από την συγκεκριμένη επίθεση. Τις επιθέσεις βέβαι μέχρι στιγμής δεν τις έχει επιβεβαιώσει η Ρωσία, αλλά μέλος της Ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας τα έδωσε ως είδηση στο πρακτορείο Reuters. Το Reuters επίσης δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα από ανεξάρτητες πηγές τις αναφορές αυτές.

Οι Ουκρανοί πάντως υποστηρίζουν πως η Ρωσία έχει πλήξει 6 εμπορικά πλοία, 150 λιμενικές εγκαταστάσεις και υποδομές για τα σιτηρά και έχει καταστρέψει περισσότερους από 300.000 τόνους σιτηρών από τότε που η Μόσχα αποχώρησε από την συμφωνία που επιτρέπει τις ασφαλείς εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα,

Σε ανακοίνωσή της, η Μόσχα ανέφερε ότι 21 πλοία έχουν ήδη φορτωθεί με σιτηρά για εξαγωγές και χρησιμοποίησαν έναν νέο «ανθρωπιστικό» διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τον οποίο ανακοίνωσε το Κίεβο τον Αύγουστο. Είπε ότι συνολικά 25 πλοία έχουν εισέλθει σε ουκρανικά λιμάνια για φόρτωση.

Οι Ουκρανοί επίσης υποστηρίζουν ότι η Μόσχα εξαπέλυσε 33 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), από την περιφέρεια του Μπιέλγκοροντ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, και από το ακρωτήριο Τσάουντα, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας, με στόχο να πλήξουν αποθήκες στο λιμάνι της Οδησσού. Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές 28 από αυτά καταρρίφθηκαν από τον Ουκρανικό στρατό.

Όλα βέβαια τα παραπάνω δεν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης που εκμεταλλεύεται κατά την γνώμη μας η Ρωσία, τώρα που η διεθνή γνώμη έχει στραφεί στην μέση ανατολή.

Loading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading