Ο Τσίπρας είναι εδώ

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Ο Τσίπρας είναι εδώ

Ο Πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Το ερώτημα βέβαια είναι αν συνεχίζει να είναι πρώην, αλλά αυτό ας το αφήσω στην νόηση του καθενός. Η αλήθεια είναι ότι περίμενε να αποχωρήσει η ομπρέλα για να παρέμβει, και βέβαια και αυτό έχει τον δικό του συμβολισμό. Το πρόβλημα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας φάνηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ανθρώπους που μόνο καλό δεν θα μπορούσαν να κάνουν σε αυτό το κόμμα.

Το θέμα όμως είναι η επόμενη μέρα και βέβαια ο νυν πρόεδρος συνάντησε τον πρώην, που είχε συναντηθεί προηγουμένως τόσο με τον Γαβριήλ Σακκελαρίδη όσο και με τον Νάσο Ηλιόπουλο. Στη συνέχεια αυτού του κειμένου θα προσπαθήσω να αναφέρω τι ακριβώς ειπώθηκε με βάση της δημοσιογραφικές πληροφορίες από διάφορα site. Οι συναντήσεις ναι μεν έγιναν με την απαραίτητη δημοσιότητα, αλλά έγιναν σε ιδιωτικούς χώρους τουλάχιστον οι περισσότερες από αυτές.

Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Γαβριήλ Σακκελαρίδη. Η συνάντηση έγινε σε ταβέρνα στην Νέα Σμύρνη με συνοδεία δείπνου, και βέβαια τροφοδότεισαι πολλά σενάρια. Το περιβάλλον του πρώην προέδρου ωστόσο σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν είχε πολιτικές προεκτάσεις. Μοιραία όμως όλοι συνδέουμε το μυαλό μας με διάφορα σενάρια. Ο Σακκελαρίδης υπήρξε στενός συνεργάτης του προέδρου και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του 2015. Το 2017 και όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ως διευθυντής του ελληνικού τμήματος της διεθνούς αμνηστίας, θέση που κράτησε μέχρι το 2021. Στη συνέχεια ακούστηκε το όνομα του ως διάδοχος στην θέση του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος με δημόσι δήλωσή του είχε τονίσει πως δεν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, και βέβαια στις εσωκομματικές εκλογές δεν έβαλε υποψηφιότητα. Τον Νοέμβριο του 2015 είχε παραιτηθεί από βουλευτής, ωστόσο σε όλες του τις δημόσιες τοποθετήσεις στήριζε το κόμμα και βέβαια τον τέως πρόεδρο. Έχει λοιπόν αρκετό ενδιαφέρον να δούμε σε ποια θέση θα αξιοποιηθεί ο Γαβριήλ Σακκελαρίδης την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρώην πρόεδρος οτυ ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ τα δημοσιεύματα είναι αντικρουόμενα, αφού φαίνεται σε μερικά ότι δήθεν ο Τσίπρας τράβηξε το αυτί στον Κασσλάκη για τις διαγραφές, ενώ σε άλλα ότι απλά εξέφρασε την ανησυχία του και ότι ζήτησε ενότητα προκειμένου να μην αποχωρήσουν και άλλοι πέρα από τα στελέχη της ομπρέλας, και προφανώς με βάση την επόμενη συνάντηση που είχε, δηλαδή με τον Νάσο Ηλιόπουλο, τα βέλη καταυθύνονται στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, όπου είναι εν εξελίξει η διαδικασία για να πάρει την τελική απόφαση για το αν θα μείνει ή το αν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την απόφαση θα την μάθουμε το Σαββατοκύριακο.

Οι κύκλοι πάντως του νυν προέδρου αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ότι έγινε συζήτηση εφ΄όλης της ύλης με επίκεντρο βέβαια την ενότητα για την επόμενη μέρα. Η αλήθεια βέβαια είναι πως τώρα που έφυγε το μεγάλο βαρίδι, δηλαδή το κόμμα μέσα στο κόμμα, η ενότητα μπορεί να διασφαλιστεί. Την συνάντηση πάντως φαίνεται ότι την προκάλεσε ο νυν πρόεδρος. Οι πήγες πάλι αναφέρουν ότι ο Τσίπρας ζήτησε πέρα από την ενότητα, να διαμορφωθεί μια αξιόπιστη αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη και επίσης ζήτησε σε όλες τις περιπτώσεις να τηρείται το καταστατικό του κόμματος, το οποίο όντως προβλέπει αρκετά πράγματα που χρησιμοποίησε και ο νυν πρόεδρος στα επεισόδια της Κεντρικής επιτροπής. Ζήτησε φαίνεται και την χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας που πρέπει να λειτουργήσει χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική διάθεση για όλες τις απόψεις. Ωστοσο μερικοί δημοσιογράφοι επιμένουν πως ο Τσίπρας τράβηξε το αυτί του νέου προέδρου. Η αλήθεια πάντως είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι αμέτοχος στην νέα εποχή, το που ακριβώς θα αξιοποιηθεί θα το δούμε. Υπάρχουν ωστόσο φήμες που τον φέρουν ως επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, κάτι που φαίνεται και από τις πρόσφατες εμφανίσεις του στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής ένωσης. Θα μάθουμε πάντως λίαν συντόμως.

Μετά τον Κασσελάκη ο Τσίπρας συναντήθηκε με το στέλεχος της ομάδας της «Έφης», τον Νάσο Ηλιόπουλο. Η συνάντηση φαίνεται πως έγινε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην Αμαλίας. Για το τι ειπώθηκε σε αυτή την συνάντηση δεν έχουμε πολλές πληροφορίες, αλλά σίγουρα αυτή η συνάντηση θα παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που αναμένουμε από την ομάδα της Αχτσιόγλου.

Ο «ΣΥΡΙΖΑ» όπως και να έχει πάντως μπαίνει σε μια νέα εποχή, απαλλαγμένος από πολλά βαρίδια και σίγουρα με βελτίωση κάποιων πραγμάτων τουλάχιστον σε ότι αφορά το εσωτερικό του. Αυτό που χρειάζεται είναι να βγει έξω στην κοινωνία, ο νυν πρόεδρος το κάνει. Ο Κασσελάκης ακούει και αυτό είναι καλό, διότι μπορεί να φτιάξει το πρόγραμμα διακυβέρνησης για μια επόμενη εκλογική μάχη, η οποία θα γίνει μέχρι το 2024. Ποτέ δεν πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η επίδοση του κόμματος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

Επίσης έχει ενδιαφέρον το τι θα προκύψει ως κόμμα μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση φαίνεται πως μπαίνει το ΜΕΡΑ25. Είναι πάντως σίγουρο ότι θα προκύψει ένα νέο κόμμα της αριστεράς, όπου θα έχει ενδιαφέρον πρώτα η δημοσκοπική του παρουσία και στη συνέχεια το ποσοστό που θα αποκτήσει στις Ευρωεκλογές, αν και εφόσον κατέλθει. Από αυτή την πλευρά ακούγονται πολλά, μέσα στα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτό του Πέτρου Κόκκαλη, που σύμφωνα με τα τελευταία νέα ανακοινώνει νέο κόμμα σήμερα στην ΕΡΤ. Ο Πέτρος Κόκκαλης επίσης έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια δήλωσή του.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.