Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου του 1991 δολοφονήθηκε στην Πάτρα ο καθηγητής μαθηματικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Νίκος Τεμπονέρας. Ο Καθηγητής μέλος της του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού μετώπου, συλλογικότητας που ιδρύθηκε το 1985 στην Πάτρα, δολοφονήθηκε από το τότε τοπικοό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, Γιάννη Καλαμπόκα.



Την περίοδο που έγινε η δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα ήταν σε εξέλιξη οι μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Λίγο μετά την δολοφονία του καθηγητή εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχε 4 θύματα.

Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού προσπάθησε να περάσει έναν νόμο όπου είχε τεράστιες αλλαγές σε όλες τι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μια από αυτές ήταν η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, άλλες αλλαγές ήταν η περικοπή διαφόρων κοινωνικών πατοχών, όπως η δωρεάν σίτηση ή η στέγαση. Ο Κοντογιαννόπουλος ήθελε να καταργήσει τους σχολικούς περιπάτους και τις εκδρομές, ενώ ήθελε να θεσπίσει γραπτές εξετάσεις εισαγωγής από το γυμνάσιο στο Λύκειο χωρίς την δυνατότητα επανεξέτασης. Αυτά τα μέτρα χαρακτηρίστικαν αναχρονιστικά, ξεσήκωσαν ένα μεγάλο κύμα καταλήψεων και γενικότερων κινητοποιήσεων, όπου είχαν ως αποτέλεσμα και τον θάνατο των 5 ανθρώπων, με πρώτο νεκρό τον καθηγητή Τεμπονέρα.
Ο Γιάννης Καλαμπόκας καταδικάστηκε αργότερα στον Βόλο σε 17 χρόνια και 3 μήνες ενώ στο εφετείο η ποινή μειώθηκε στα 16 χρόνια και 9 μήνες. Ο Καλαμπόκας αποφυλακίστηκε το 1998 έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής του, ενώ έξω από το σχολικό συγκρότημα του 3ου και 7ου γυμνασίου της πόλης της Πάτρας, τόπος δολοφονίας του καθηγητή, στήθηκε μνημείο για να θυμίζει την θυσία του καθηγητή.
Μετά από την έκτιση της ποινής του, ο Καλαμπόκας αποφυλακίστηκε. Άνοιξε μια επιχείρηση διαχείρισης κοινοχρήστων και εξυπηρέτησης πολυκατοικιών, οι πληροφορίες λένε πως είναι παντρεμένος με δημοσιογράφο και πατέρας δύο παιδιών και ύστερα από λίγα χρόνια, έκλεισε την επιχείρησή του, καθώς έπιασε δουλειά στην Εθνική Τράπεζα. Πρώτα σε κατάστημα της Αθήνας και στη συνέχεια σε υποκατάστημα του Βόλου. Την αποκάλυψη αυτή έχει κάνει πρόσφατα ο γιός του δολοφονημένου καθηγητή, Δημήτρης Τεμπονέρας.
Μετά την δολοφονία του Τεμπονέρα παραιτήθηκε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο Σουφλιά, όπου κατήργησε τον νόμο Κοντογιαννόπουλου και έτσι εκτονώθηκε η κρίση.
Στην μνήμη του δολοφονημένου καθηγητή, στο σημείο όπου έχει στηθεί το μνημείο, έγιναν εκδηλώσεις μνήμης παρουσία του γιού του Νίκου Τεμπονέρα, μέλους της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο μαζί με την αδερφή του και την μητέρα του, ενώ βρέθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, του Εργατικού κέντρου της πόλης και πολιτικών κομμάτων.
Για όσους θέλουν να θυμηθούν τα γεγονότα μπορούν να δουν το παρακάτω βίντεο
![]()