Απάντηση σε ερώτημα της Ελληνικής λύσης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαυρίου-Λήμνου

Στις 9 Ιανουαρίου είχαμε δημοσιεύσει ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαυρίου-Λήμνου, όπου ο πρόεδρος της Ελληνικής λύσης ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό πως προτίθεται να αποκαταστήσει την γραμμή αυτή.

Απάντηση σε ερώτημα της Ελληνικής λύσης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαυρίου-Λήμνου

Ο Αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης απάντησε πάνω στο θέμα αναφερόμενος και σε άλλες γραμμές που προτίθεται το υπουργείο να αποκαταστήσει.

Η απάντηση έχει ως εξής:

Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση αναφορικά με την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, γνωρίζεται ότι η νέα προκήρυξη του αρχικού μειοδοτικού διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές της δρομολογιακής περιόδου 2023-2024 (ΑΔΑ: ΨΔΑΕ4653ΠΩ-Ε35) περιλαμβάνει τις ακόλουθες γραμμές:

α) Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου και επιστροφή, με ένα (01) δρομολόγιο την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου,

β) Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Άγιος Κήρυκος και επιστροφή, με ένα (01) δρομολόγιο την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, με την υποχρέωση προσέγγισης στη ν. Πάτμο, άνευ καταβολής μισθώματος, το χρονικό διάστημα από 03-06-2024 έως 01-09- 2024,

γ) Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη ή Σίγρι Λέσβου – Χίος – Καρλόβασι και επιστροφή με ένα (01) δρομολόγιο την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 03-06-2024 έως 01-09-2024,

δ) Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος και επιστροφή, με τρία (03) δρομολόγια την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, με υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης των δρομολογίων στην Καβάλα άνευ καταβολής μισθώματος και με τη δυνατότητα προσέγγισης στην Άνδρο σε ένα (01) δρομολόγιο άνευ καταβολής μισθώματος,

ε) Λαύριο – Μεστά Χίου – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος και επιστροφή, με ένα (01) δρομολόγιο την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 03-06-2024 έως 01-09-2024, με υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης των δρομολογίων στην Καβάλα άνευ καταβολής μισθώματος και με δυνατότητα προσέγγισης σ’ έναν ενδιάμεσο λιμένα μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) και

στ) Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος και επιστροφή, με επτά (07) δρομολόγια την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, με την υποχρέωση εκτέλεσης επιπλέον δύο (02) δρομολογίων τον μήνα άνευ καταβολής μισθώματος για μεταφορά καυσίμων και οχληρών φορτίων.

Επισημαίνεται ότι για τις τρεις τελευταίες ως άνω δρομολογιακές γραμμές προβλέπεται η δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων του Αγίου Ευστρατίου από και προς τη Λήμνο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 43 του Παραρτήματος Ι της προκήρυξης.

Κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο και μέχρι την ολοκλήρωση του μειοδοτικού διαγωνισμού της δρομολογιακής περιόδου 2023-2024, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει συνάψει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 11 του ν. 4948/2022 (Α΄ 125), συμβάσεις απευθείας ανάθεσης με ενδιαφερόμενες πλοιοκτήτριες εταιρείες για την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών που έχουν προκύψει. Στο πλαίσιο αυτό, η Λήμνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα λοιπά νησιά της Περιφέρειάς της μέσω των δρομολογιακών γραμμών «Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Καρλόβασι Σάμου – Φούρνοι – Άγιος Κήρυκος Ικαρίας – Μύκονος – Σύρος – Πειραιάς και επιστροφή» και «Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Καρλόβασι Σάμου – Φούρνοι – Άγιος Κήρυκος – Μύκονος – Σύρος

– Πειραιάς και επιστροφή» με την εκτέλεση ενός (01) δρομολογίου την εβδομάδα για κάθε γραμμή με το επιβατηγό – οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΜΥΚΟΝΟΣ» Ν.Π. 10882. Από τις εν λόγω γραμμές τα τμήματα «Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου και επιστροφή» και « Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Άγιος Κήρυκος και επιστροφή» καλύπτονται από αντίστοιχες συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. Το νησί του Αγίου Ευστρατίου εξυπηρετείται επίσης με δύο (02) προσεγγίσεις άνευ μισθώματος του Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΜΥΚΟΝΟΣ» Ν.Π. 10882 κατά την εκτέλεση των παραπάνω δρομολογίων του κάθε Τετάρτη και Σάββατο μέχρι και 15-01-2024. Για τη δρομολογιακή γραμμή «Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος– Λήμνος – Καβάλα και επιστροφή» δεν υπήρξε ενδιαφέρον σύναψης νέας σύμβασης απευθείας ανάθεσης, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 11 του ν. 4948/2022 (Α΄ 125) για τη χρονική περίοδο από 01-01-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση του μειοδοτικού διαγωνισμού των άγονων γραμμών της δρομολογιακής περιόδου 2023-2024.

Για την κάλυψη του συγκοινωνιακού κενού της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης των κατοίκων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε την υπ’ αριθ. πρωτ.: 2252.1.1/91410/23/28-12-2023 Πρόσκληση σύναψης συμβάσεων απευθείας ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας έναντι μισθώματος, μέχρι την ολοκλήρωση του μειοδοτικού διαγωνισμού των άγονων γραμμών της δρομολογιακής περιόδου 2023-2024, προς εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών μεταξύ των οποίων και οι:

α) Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος και επιστροφή, με την εκτέλεση τριών (03) δρομολογίων την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, με υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης των δρομολογίων στην Καβάλα άνευ καταβολής μισθώματος και με τη δυνατότητα προσέγγισης στην Άνδρο σε ένα δρομολόγιο άνευ καταβολής μισθώματος, και

β) Λαύριο – Μεστά Χίου – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (01) δρομολογίου την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 03-06-2024 έως 01-09-2024, με υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης των δρομολογίων στην Καβάλα άνευ καταβολής μισθώματος και με δυνατότητα προσέγγισης σ’ έναν ενδιάμεσο λιμένα μετά από σύμφωνη γνώμη του Σ.Α.Σ.

Για τις παραπάνω γραμμές, ενδιαφέρον για τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας εκδήλωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΝΕΜΟΣ» Ν.Π. 12849 και κατόπιν της σύναψης σχετικής σύμβασης, εγκρίθηκαν δρομολόγια στις παραπάνω γραμμές από 11-01-2024, καλύπτοντας την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του μειοδοτικού διαγωνισμού των άγονων γραμμών και τη σύναψη νέας σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.

Όσον αφορά στην κάλυψη της τοπικής γραμμής Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος και επιστροφή, επίσης δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη σύναψη σύμβασης απευθείας ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 11 του ν. 4948/2022 (Α΄ 125), και ως εκ τούτου, η κάλυψή της αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω του τρέχοντος μειοδοτικού διαγωνισμού.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο δίκτυο θαλάσσιων συγκοινωνιών, καταβάλλει πάντοτε κάθε δυνατή προσπάθεια προς επίλυση οιωνδήποτε προβλημάτων, με ιδιαίτερη μέριμνα στους κατοίκους των μικρών και ακριτικών νησιών.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading