Σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της χώρας μας, ο Ολυμπιακός, κλείνει 99 χρόνια ζωής. Ο Ολυμπιακός που είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και η ομάδα με τα πιο επιτυχημένα τμήματα τόσο στο μπάσκετ, όσο στο πόλο, όσο και στο βόλλευ. Ο Ολυμπιακός των 9 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και των 202 τίτλων σε 5 αθλήματα μόνο, κλείνει τα 99 χρόνια του σήμερα και εμείς προσπαθούμε να θυμηθούμε τα βασικά σημεία της ιστορίας του.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το μακρινό 1925, τότε που στον πειραιά κυριαρχούσε η ομάδα του Εθνικού, μια πολύ ισχυρή ομάδα εκείνη την εποχή, και στην Αθήνα η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Στον πειραιά τότε υπήρχαν δυο σωματεία, όπου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους φτιάχνοντας μια ποδοσφαιρική ομάδα όπου θα χτυπούσε τον Εθνικό πειραιώς. Η μια ομάδα ήταν ο πειραϊκός σύνδεσμος (ιδρύθηκε 1894) και η άλλη η πειραϊκή ένωση (ιδρύθηκε το 1913). Σήμερα υπάρχει ακόμα ο πειραϊκός σύνδεσμος ως μουσικός και γυμναστικός σύλλογος.
Στην αρχή της ομάδας υπήρχαν διαφωνίες ως προς την ονομασία, εντέλει όμως ο πρώτος αντιπρόεδρος Νότης Καμπέρος, έδωσε τέλος αφού επέβαλλε την ονομασία Ολυμπιακός, που ο Μιχάλης Μανούσκος θα συμπλήρωνε την λέξη Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Το όνομα αυτό υποδήλωνε το πάθος για την αθλητική ισχύ και ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το ολυμπιακό ιδεώδες και για τούτο τον λόγο επιλέχθηκε ως σήμα ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος. Το χρώμα της ομάδας επιλέχθηκε από τον Γιάννη Ανδριανόπουλο όπου το κόκκινο θα συμβόλιζε την γενναιότητα και το άσπρο την αγνότητα και την ηθική και τον δίκαιο ανταγωνισμό. Οι άνθρωποι που ίδρυσαν το θρυλικό τμήμα ήταν 33, μέσα σε αυτούς ήταν τα 4 θρυλικά αδέρφια (Γιάννης, Γιώργος, Ντίνος, Βασίλης Ανδριανόπουλος), όπου και οι 4 ήταν ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού. Τα υπόλοιπα 29 μέλη ήταν ο Νότης Καμπέρος, Μιχάλης Μανούσκος, Κώστα Κλειδουχάκης, και αυτός ποδοσφαιριστής, ο Δημήτρης και ο Νίκος Ανδρόνικος, ο Δημήτρης Αυδής, ο Νίκος Βλάσσης, ο Στέφανος Εμμανουήλ, ο Νίκος Ζαχαρίας, ο Θανάσης Καλλίτση, ο Νίκος και ο Ντίνος Καλούδης, ο Όθων Κόκκινος, ο Τριαντάφυλλος Κρέμος, ο Παναγιώτης Κωστάλας, ο Παναγιώτης Λαγουμτζής, ο Ανδρέας και Σπύρος Λουκάκης, ο Γιάννης Λουλουδάκης, ο Βαγγέλης Μαγκόπουλος, ο Σπύρος Μαραγκουδάκης, ο Γρηγόρης Ντόυφας, ο Θόδωρος Ορλώφ, ο Φώτης Πρωτοψάλτης, ο Γιάννης και ο Νίκος Σιμιγδαλάς, ο Χρήστος Τζουμερικιώτης, ο Βρασίδας Τρουποσκιάδης και ο Σπύρος Ψαλλιδάς.
Πρόεδρος του Ολυμπιακού ορίστηκε ο Μιχάλης Μανούσκος και αντιπρόεδρος ο Νότης Καμπέρος. Ο Ολυμπιακός αρχικά αποτελούνταν από 100 μέλη, που ονομάστηκαν αθάνατοι, οι οποίοι ήταν ισόβια μέλη και για να μπορέσει κάποιος να εισέλθει στον σύλλογο θα έπρεπε κάποιος από τους 100 αθανάτους να αποβιώσει. Έδρα του Ολυμπιακού ορίστηκε το ποδηλατοδρόμιο του Πειραιά, δηλαδή το σημερινό Καραϊσκάκη. Εκείνη την εποχή το γήπεδο αυτό ήταν γήπεδο με καρβουνόσκονη, ενώ δεν είχε επαρκείς εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει τους πολυάριθμους φιλάθλους που το κατέκλυζαν εξ αρχής.
Ο Ολυμπιακός από το 1925 και μετά ξεκίνησε μια πορεία γεμάτοι επιτυχίες. Πρώτος επίσημος αγώνας που έδωσε ήταν στις 30 Απριλίου του 1925, περίπου έναν μήνα μετά την ίδρυσή του. Έπαιξε με την ομάδα του γαλλικού πολεμικού πλοίου Ζαν ντ’ Αρκ την οποία κέρδισε 6-0. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο νεοσύστατο πρωτάθλημα Πειραιά, η κατάκτηση του οποίου αποτέλεσε τον πρώτο τίτλο του συλλόγου. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Πειραιά και τις επόμενες δύο χρονιές, ενώ ελλείψει εθνικού πρωταθλήματος έδωσε αρκετούς φιλικούς αγώνες με άλλες ομάδες σημειώνοντας μεγάλες νίκες και σκορ.
Το πρωτάθλημα του Πειραιά το κατέκτησε συνολικά 24 φορές, με το τελευταίο να είναι το 1959. Το 1960 φτιάχτηκε η Α’ Εθνική, ενώ μέχρι τότε, δηλαδή (1929-1969) οι ομάδες έπαιζαν στα τοπικά πρωταθλήματα και ως πρώτοι πηγαίναν στο εθνικό πρωτάθλημα το οποίο έπαιζαν μεταξύ τους για το ποιος θα γίνει πρωταθλητής Ελλάδας.
Ο Ολυμπιακός σε φιλικούς αγώνες είχε κερδίσει τον Άρη , τον Ηρακλή, την ΑΕΚ ενώ είχε αναδειχθεί ισόπαλος με τον Παναθηναϊκό. Εκείνη την πρώτη περίοδο η μόνη του ήττα ήταν από τον Παναθηναϊκό σε άλλο αγώνα, όπου έχασε 2-1. Την επόμενη περίοδο είχε κερδίσει τον ΠΑΟΚ 7-1, τον ΠΑΟ 5-1, την ΑΕΚ 6-2 και 3-1 αλλά και τον Ηρακλή με 4-2 και τον Εθνικό με 2-1 και 3-2 ενώ είχε κερδίσει και την Λέφσκι Σόφιας στον πρώτο του επίσημο διεθνή αγώνα. Ο Ολυμπιακός μαζί με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ εφτιαξαν την δική τους συμμαχία το 1927. Ονομάστηκαν ομάδες του Π.Ο.Κ., που σήμαινε Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη. Εκείνη την χρονιά η ΕΠΟ ετοιμαζόταν να διοργανώσει το πρώτο της πανελλήνιο πρωτάθλημα με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων των τριών ιδρυτικών ποδοσφαιρικών ενώσεων: Ε.Π.Σ. Αθηνών, Ε.Π.Σ. Πειραιώς και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, αλλά αποφάσισε να μην συμμετέχουν οι τρεις ομάδες που έφτιαξαν τον Π.Ο.Κ. Έτσι με τη συμμετοχή 3 ομάδων (Άρης, Εθνικός, Ατρόμητος Αθηνών) η ομάδα που κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα ήταν ο Άρης (1928).
Οι ομάδες του ΠΟΚ διοργάνωσαν το κύπελλο του πάσχα όπου κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Σε εκείνο το κύπελλο συμμετείχαν οι τρεις ομάδες μαζί με την Βίνους Σπάρτα και την Μπεογκράντσκι, ενώ ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα πειραιά. Το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός το κατέκτησε το 1931, με τον ΠΑΟ να έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1930. Το 1932 το κατέκτησε ξανά ο Άρης, ενώ το 1933 το πήρε ο Ολυμπιακός. Μέχρι το 1940 που το πρωτάθλημα διακόπηκε λόγω Γερμανικής κατοχής η ομάδα του Πειραιά είχε κατακτήσει 6 πρωταθλήματα ενώ δεύτερος σε πρωταθλήματα ήταν ο Άρης με την ΑΕΚ με 2 πρωταθλήματα ο έκαστος και ακολουθούσε ο Παναθηναϊκός με μόλις 1. Ο ΠΑΟ είχε όμως κάποια πρωταθλήματα που είχε διοργανώσει πριν την ΕΠΟ, ο ΣΕΓΑΣ (1911,1912,1922).
Ο Ολυμπιακός μέχρι σήμερα στα 99 χρόνια της ποδοσφαιρικής του ιστορίας έχει κατακτήσει 47 πανελλήνια πρωταθλήματα, 28 κύπελλα, 4 supercup. Αυτά όμως μόνο στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα όμως σχεδόν από την αρχή της έγινε ένας πολυαθλητικός σύλλογος. Το τμήμα πετοσφαίρισης του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1926, ενώ αθλητές αυτού του τμήματος ίδρυσαν το 1931 το τμήμα μπάσκετ της ομάδας, ενώ το τμήμα υδατοσφαίρισης χτίστηκε παράλληλα με την ομάδα ποδοσφαίρου το 1925. Παράλληλα φτιάχτηκε το πολύ επιτυχημένο τμήμα του στίβου και της κολύμβησης.
Το 1925 λοιπόν ιδρύθηκε το τμήμα ποδοσφαίρου μαζί με το τμήμα υδατοσφαίρισης, του στίβου και της κολύμβησης. Στο τμήμα υδατοσφαίρισης είναι δεύτερος σε πρωταθλήματα με 37 πρωταθλήματα, έναντι 38 του Εθνικού, αλλά έχει τα περισσότερα κύπελλα (24 έναντι 12 του Εθνικού) και βέβαια έχει 3 Ευρωπαϊκούς τίτλους.
Στο μπάσκετ είναι συνολικά η δεύτερη καλύτερη ομάδα μετά τον Παναθηναϊκό, έχοντας όμως 14 πρωταθλήματα (ο ΠΑΟ έχει 39) και 12 κύπελλα (20 έχει ο ΠΑΟ) και 3 ευρωπαϊκά (ο ΠΑΟ έχει 6).
Στην πετοσφαίριση ο Ολυμπιακός έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα (31), κύπελλα (16) και είναι η μόνη ομάδα που έχει ευρωπαϊκούς τίτλους (3).
Στην κολύμβηση ο Ολυμπιακός έχει 64 πανελλήνια πρωταθλήματα έναντι 12 που έχει ο ΠΑΟ, και αυτά μόνο για τα ανδρικά τμήματα καθώς ο Ολυμπιακός διαθέτει και γυναικεία τμήματα με πάρα πολλούς τίτλους επίσης.
Ο Ολυμπιακός στις αρχές της δεκαετίας του 90′ βρέθηκε μπλεγμένος στο λεγόμενο σκάνδαλο Κοσκωτά, η κρίση της ομάδας είχε ξεκινήσει από τιο 1979 όπου το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής έγινε επαγγελματικό. Τον ολυμπιακό τότε τον ανέλαβε ο Σταύρος Νταϊφάς, όπου το 1987 παρέδωσε την σκυτάλη στον Γιώργο Κοσκωτά. Μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά την ομάδα ανέλαβε ο Αργύρης Σαλιαρέλης. Όλη αυτή η περίοδος άφησε μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην ομάδα και βέβαια αυτό είχε επιδράσεις και στο αγωνιστικό κομμάτι. Την ομάδα την ανέλαβε εντέλει το 1993 ο Σωκράτης Κόκκαλης ο οποίος την ανανέωσε και την έκανε μέσα σε μια 4ετια, πρωταγωνιστή. Το 1997 μετά από 10 άνυδρα χρόνια η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και έκτοτε έμεινε στον θρόνο αυτό μέχρι και σήμερα, με λίγες χρονιές όπου η ομάδα δεν κατάφερε να κατακήσει το πρωτάθλημα.
Ο Κόκκαλης έφυγε το 2010 όπου έδωσε την σκυτάλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος σήμερα για τα 99 χρόνια της ιστορίας του έγραψε τα εξής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χειρίζεται:
«Ο Θρύλος του Ελληνικού αθλητισμού γιορτάζει σήμερα τα 99 χρόνια της ασύγκριτης Ιστορίας του.
Ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, αιώνιο σύμβολο της Νίκης και της Δόξας ταξίδεψε και ταξιδεύει γενιές φιλάθλων στο μεγαλείο του.
Σε αυτό το μεγαλείο θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε όλοι μας, χωρίς να υπολογίζουμε κούραση και θυσίες.
Για να κυματίζει η ερυθρόλευκη σημαία στις υψηλότερες κορυφές του κόσμου.
Για να συνεχίσει να μεγαλώνει η αγκαλιά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ στους συνανθρώπους μας που τον χρειάζονται.
Χρόνια Πολλά μεγάλη μας αγάπη!
Ζήτω ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ».

Ο Ολυμπιακός σίγουρα έχει δώσει χαρές στους οπαδούς του, όπως έχει δώσει και λύπες, ωστόσο έχει δώσει και μια τραγωδία σε έναν αγώνα που η ομάδα του Πειραιά κέρδισε την ΑΕΚ με 6-0 το μακρινό 1981. Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε στην τραγωδία της Θύρας 7 στις 8 Φεβρουαρίου του 1981 όπου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ανθρώπων οι οποίοι απλά θέλησαν να πανηγυρίσουν την νίκη της ομάδας τους έναντι του μεγάλου αντιπάλου της. Για εκείνη την τραγωδία κανένας υπεύθυνος δεν τιμωρήθηκε, αλλά έχει μείνει στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
![]()