Εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» στην ερυθρά θάλασσα

Την πρώτη της εμπλοκή είχε τα ξημερώματα η Φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού «’Υδρα» στο πλαίσιο της ευρωπαΪκής επιχείρησης ασφάλειας της ναυσιπλοϊας «Ασπίδες», στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» στην ερυθρά θάλασσα

Το πλήρωμα των 198 στελεχών της φρεγάτας, ενεργοποίησε τα οπλικά συστήματα εναντίον δύο εχθρικών μη επανδρωμένων drones των Χούθι, που απείλησαν εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα αεροσκάφη να υποχωρήσουν. Με αυτή της την εμπλοκή φαίνεται ο ενεργός πλέον ο ρόλος της φρεγάτας και των στελεχών της, ήδη από την τρίτη ημέρα υπηρεσίας της στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα Ύδρα μαζί με άλλες ναυτικές δυνάμεις ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών εκτελεί δρομολόγια, βάρδιες, συνοδεύοντας εμπορικά πλοία που από τον κόλπο του Άντεν πηγαίνουν προς την Ερυθρά Θάλασσα για να περάσουν το Σουέζ.

Στην πρωϊνή της βάρδια, τα ξημερώματα, η φρεγάτα Ύδρα εντόπισε τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που ήταν όπως φαίνεται αεροσκάφη επιτήρησης, δηλαδή αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούν οι Χούθι για αναγνώριση ώστε να δώσουν θέσεις πλοίων στην περιοχή.

Η φρεγάτα πλέει με απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής, κάτι που σημαίνει ότι αν διαπιστωθεί άμεσος ή έμεσος κίνδυνος, ο κυβερνήτης του πλοίου έχει δικαίωμα να ανοίξει πυρ χωρίς να πάρει άδεια από το στρατηγείο της Λάρισας. Με βάση αυτούς τους κανόνες ο κυβερνήτης ενεργοποίησε το πυροβόλο που είναι στην πλώρη του πλοίου (127 χιλιοστά) και άνοιξε πυρ προκειμένου να απομακρυνθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η φρεγάτα Ύδρα δεν ήταν μόνη της στην συγκεκριμένη επιχείρηση, έπλεε μαζί της και η φρεγάτα Hessen του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού. Στην περιόχή όμως υπάρχουν και άλλα σκάφη. Η φρεγάτα του ελληνικού ναυτικού βρίσκεται στην περιοχή από την Δευτέρα.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, ολοκληρώνοντας νωρίτερα επίσκεψή του στη 10η Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκε στη σημερινή εμπλοκή της φρεγάτας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν με τη φρεγάτα μας Ύδρα. Νοιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της Ύδρας και όπως ξέρετε η Ύδρα σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου.

Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας».

Σχολιάζοντας την τελευταία φράση του υπουργού, θα θέλαμε να ρωτήσουμε το πως ακριβώς διασφαλίζεται το εθνικό μας συμφέρον σε μια περιοχή όπου δεν έχει σύνορα με την χώρα μας και δεν βρίσκεται σε πόλεμο με την χώρα μας; Η απάντηση που θα δίναμε είναι σχετικά απλή, η φρεγάτα διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων και ξένων εφοπλιστών που περνάνε από την περιοχή τα εμπορικά τους πλοία. Το πως διασφαλίζεις όμως τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, όπου προφανώς ασκούν οικονομική επιρροή στην χώρα μας, και όχι μόνο, δεν σημαίνει ότι διασφαλίζεις τα συμφέροντα ενός έθνους ή των υπολοίπων εθνών που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις φρεγάτες, είτε Έλληνες είτε άλλων χωρών, διατρέχουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε έναν πόλεμο, γιατί περί αυτού πρόκειται, για να μην υπάρχει έλλειψη στο κέρδος των οικονομικά ευμαρών ανθρώπων της ναυτιλίας. Η αποστολή της φρεγάτας και η όλη επιχείρηση που συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή ένωση και το ΝΑΤΟ δεν έχει ειρηνικούς σκοπούς, δεδομένου ότι Αεροπλάνα των ΗΠΑ και των υπολοίπων δυνάμεων βομβαρδίζουν καθημερινά τις θέσεις των Χούθι. Προφανώς βέβαια οι επιθέσεις των Χούθι έχουν αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών, αφού χάνεται εμπόρευμα και άλλα υλικά που μεταφέρουν, αλλά τα οικονομικά ωφέλη δεν τα αποκομίζουν οι λαοί, τα αποκομίζουν οι εφοπλιστές.

Να μην ξεχνάμε ότι οι Χούθι κάνουν αυτές τις επιθέσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης για τα βάσανα που περνάει ένας άλλος λαός, δηλαδή οι Παλαιστίνιοι, όπου ο πόλεμος στην Γάζα συνεχίζεται και ο απολογισμός των άμαχων είναι τεράστιος. Για να ακριβολογούμε δεν πρόκειται για πόλεμο, αλλά για γενοκτονία, και δυστυχώς τα νέα από αυτό το μέτωπο είναι δυσάρεστα, αφού δεν φαίνεται οι δύο πλευρές (ΧΑΜΑΣ-Ισραήλ) να είναι κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία. Για αυτό βέβαια θα ακολουθήσει άλλο ρεπορτάζ.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading