Στις 19 Ιουλίου του 2021 έφυγε από τη ζωή ο διάσημος καλλιτέχνης Τόλης Βοσκόπουλος, λίγες ημέρες πριν από τα γεννέθλιά του. Έφυγε στην ηλικία των 80 ετών και βέβαια γνώρισε ημέρες δόξας και λαμπρότητας ως λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός αλλά και ως ηθοποιός.

Σημεία από τον βίο του
Ο Τόλης Βοσκόπουλος γεννήθηκε στην Κοκκινιά στις 26 Ιουλίου του 1940 από μικρασιάτες γονείς. Ο Βοσκόπουλος μεγάλωσε στον Κορυδαλλό και ήταν το 12ο παιδί της οικογένειας. Ο Τόλης είχε 11 αδελφές. Ο Βοσκόπουλος πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958 σε ηλικία 18 ετών και το 1963 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Κάπου εκεί μπήκε στον χώρο της Λαϊκής μουσικής και δισκογραφίας με το τραγούδι Βήμα-Βήμα του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Ωστόσο το άσμα που τον καθιέρωσε στο λαικό πεντάγραμμο ήταν η αγωνία, που ήταν σύνθεση του Γιώργου Ζαμπέτα και το οποίο σε λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο πωλήσεων για την εποχή εκείνη.
Είχε πολύ μεγάλο φάσμα συνεργασιών σε όλη του την καριέρα ως τραγουδιστής ερμηνέυοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, Μίμη Πλέσσα, Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάριου Τόκα, Γιάννη Πάριου, Γιώργου Κατσαρού, Κώστα Βίρβου και άλλους πολλούς σημαντικούς συνθέτες.Αξιομνημόνευτη όμως συνεργασία ήταν αυτή με τον Στράτο Διονυσίου. Με τον Στράτο Διονυσίου κάποια στιγμή αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο ένα απόγευμα στην Θεσσαλονίκη όπου τραγουδούσαν, έχοντας μάθει την παρουσία τους από θαμώνες, χιλιάδες θαυμαστές μαζεύτηκαν έξω από τον χώρο, και χρειάστηκε η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από το μαγαζί.
Έχει τιμιηθεί με βραβεία όπως το Αρίων το 2000 για την συνολική του προσφορά στο ελληνικό τραγούδι, ενώ το 2011 παρουσιάστηκε με τον Αντώνη Ρέμο στη μουσική σκηνή του νυχτερινού μαγαζιού Διογένης. Για εκείνη την χρονιά το σχήμα αυτό αποτέλεσε σημείο αναφοράς.
Ο Βοσκόπουλος είχε όμως και σημαντικό έργο ως συνθέτης και στιχουργός. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες όπως η Δούκισσα, Μαρινέλλα, Τζένη Βάνου, Καίτη Γκρέυ και βέβαιαο Στράτος Διονυσίου. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια όπου συνέθεσε ο ίδιος ήταν το τραγούδι Αδέλφια μου αλήτες πουλιά, το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.
Το 1976, όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές, του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο Αποκοιμήθηκα το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και το τραγούδησε και ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.
Η πορεία του στο θέατρο
Συμμετείχε αλλά και πρωταγωνίστησε σε θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος και άλλους. Από τις πιο μεγάλες όμως επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ όπως: Τραγούδα, θεατρίνε! (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), Ήρθες σαν όνειρο (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.
Η προσωπική του ζωή
Ο Βοσκόπουλος το 1960 γνώρισε και ερωτεύτηκε την ηθοποιό Στέλλα Στρατηγού. Παντρεύτηκε σχεδόν αμέσως, ο γάμος του όμως δεν κράτησε πολύ, καθώς στο ενδιάμεσο ερωτεύτηκε την Δούκισσα, που ήταν παρτενέρ του στο Πάλκο αλλά και στις πρώτε του εμφανίσεις στον κινηματογράφο. Ο Βοσκόπουλος όμως χώρισε με την Δούκισσα και επέστρεψε στην σύζυγό του, ωστόσο λίγο αργότερα γνώρισε την Ζωή Λάσκαρη στα γυρίσματα της ταινίας «Μαριχουάνα Στοπ», όπου ο έρωτας που αναπτύχθηκε μεταξύ τους έκανε τελικά την Στέλλα Στρατηγού να φύγει από την ζωή του.
Από το 1970 εως το 1973 ο Τόλης είχε μια σοβαρότατη ερωτική σχέση με την Ζωή Λάσκαρη, όπου βέβαια οδήγησε σε συνεργασία τους στο θέατρο κα ιστην τηλεόραση. Συνεργασία που έγραψε την δικιά της ξεχωριστή ιστορία. Παρόλο που χώρισαν το 1973 παρέμειναν δυο καλοί φίλοι σε όλη τους την ζωή, και βέβαια ο ένας θαύμαζε την καλλιτεχνική πορεία του άλλου.
Ο Τόλης έφτιαξε ερωτική σχέση με την Μαρινέλλα, όπου την παντρεύτηκε το 1975 σε έναν γάμο όπου υπήρχαν μόλις 6 καλεσμένοι. Η Μαρινέλλα τότε είχε βγει από μια μεγάλη σχέση με τον Φρέντυ Σερπιέρη με τον οποίο είχαν αποκτήσει την κόρη τους την Τζωρτζίνα. Ο Τόλης ωστόσο με την Μαρινέλλα έγιναν ζευγάρι τόσο στην ζωή όσο και στην δουλειά, όπου ηχογράφησαν μεγάλες επιτυχίες με ρεκόρ πωλήσεων. Το 1981 χώρισαν, και λίγα χρόνια αργότερα γνώρισε και παντρεύτηκε την Τζούλια Παπαδημητρίου όπου χώρισε το 1996. Ο γάμος τους τελείωσε με οικονομικές διενέξεις και με μια κόρη την Χαρά, που ξεκίνησε να λέγεται Βοσκοπούλου αλλά μετά από σχετική απόφαση δικαστηρίου έφυγε το επίθετο από το παιδί αφου διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν παιδί του τραγουδιστή. Και εκεί κάπου εμφανίστηκε ο τελευταίος έρωτας της ζωής του, η Άντζελα Γκερέκου, όπου ήταν και ο 4ος γάμος του, που έγινε το 1996 και ήταν πολιτικός. Παντρεύτηκαν στην Κέρκυρα, την ιδιαίτερη πατρίδα της Γκερέκου, όπου είναι γνωστή πολιτικό και ηθοποιός. Το 2001 ήρθε στον κόσμο η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη Μαρία Βοσκοπούλου, η οποία σήμερα είναι 22 ετών.
![]()