Βόμβα από τον Ντόναλντ Τραμπ

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Βόμβα από τον Ντόναλντ Τραμπ

Με τον Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας του είχε πετύχει σε πολλά επίπεδα την ειρήνη. Αποσύρθηκε από την Συρία σε μια δύσκολη εποχή, αποσύρθηκε από το Αφγανιστάν και βέβαια είχε επιτύχει καλές σχέσεις τόσο με την Ρωσία όσο και με την Βόρεια Κορέα. Το τι θα κάνει στην θητεία που έρχεται θα το δούμε, ωστόσο συνεχίζει να αφήνει μεγάλες βόμβες στην παγκόσμια κοινότητα.

Σήμερα δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ και οπωσδήποτε αυτή είναι η μεγάλη είδηση της ημέρας για τις ΗΠΑ. Και όλα αυτά σε μια ημέρα όπου η προεδρία Μπάιντεν διέταξε τον βομβαρδισμό της Συρίας. Η βόμβα πετάχτηκε στην στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC εν ώρα συνέντευξης, όπου είπε ότι δεν δεσμεύεται ότι πρόκειται να διατηρήσει τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, την ευρωπαϊκή στρατιωτική συμμαχία που αποτελεί προπύργιο κατά της Ρωσίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Εάν πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οπωσδήποτε», θα διατηρήσει τον ρόλο της Αμερικής στη συμμαχία, είπε.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι προσπαθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, «αν μπορέσει» προσθέτοντας ότι το Κίεβο ενδέχεται να μην λάβει την ίδια στρατιωτική βοήθεια που έπαιρνε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, μόλις αναλάβει αυτός. «Ναι, πιθανότατα, ασφαλώς», απάντησε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στην ερώτηση αν η Ουκρανία θα έπρεπε να προετοιμαστεί για τη μείωση της αμερικανικής βοήθειας μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο Τραμπ σχολίασε πως «είναι εκπληκτικό, διότι παρέμεινε για χρόνια στην εξουσία κάτω από πολύ πιο αντίξοες συνθήκες και ξαφνικά οι αντάρτες πηγαίνουν και καταλαμβάνουν μεγάλα κομμάτια της επικράτειας».

Ο Τραμπ είπε στη συνέντευξή του ότι θα εκπληρώσει την προεκλογική υπόσχεση να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής.

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο αν μπορούσε να «εγγυηθεί ότι οι αμερικανικές οικογένειες δεν θα πληρώσουν περισσότερα» ως αποτέλεσμα του σχεδίου του, απάντησε «δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Δεν μπορώ να εγγυηθώ το αύριο».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις ΗΠΑ, ενώ είπε και κάτι που σίγουρα θα εξοργίσει τους αντιπάλους του. Τόνισε ότι θα απονείμει χάρη στους εισβολείς στο Καπιτώλιο το 2021.

Οι θέσεις του βέβαια δεν είναι καινούργιες τις έχει ξαναδιατυπώσει στο παρελθόν και όντως φαίνεται πως θέλει πραγματικά να βγάλει τις ΗΠΑ από την μεγάλη αμυντική συμμαχία που δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στο σύμφωνο της Βαρσοβίας που είχαν φτιάξει οι Σοβιετικοί το 1955. Σήμερα η κατάσταση στον κόσμο είναι εντελώς διαφορετική με εκείνη την εποχή παρόλο που η Ρωσία έχει ανακάμψει και αποτελεί και πάλι μεγάλο αντίπαλο της Δύσης.

Όλα αυτά βέβαια που αναφέρει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μένει να τα δούμε με την έναρξη της προεδρίας του το 2025.

Loading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading