Το Ισραήλ σφυροκοπάει την Παλαστίνη

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Το Ισραήλ σφυροκοπάει την Παλαστίνη

Είναι προφανές ότι η ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας δεν είχε τελειώσει ποτέ παρά την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τις προσπάθειες εύρεσης λύσης και παρά το γεγονός ότι η Φατάχ κάλεσε την Χαμάς να εγκαταλείψει την εξουσία ώστε να συνεχιστεί η παρουσία των Παλαιστινίων στον στενό αυτό Θύλακα. Η Φατάχ που ελέγχει την Δυτική όχθη προειδοποίησε για το τι σκοπούς έχουν οι Ισραηλινοί, και βέβαια όλο αυτό το διάστημα φαινόταν πως η εκεχειρία θα ήταν εύθραυστη. Εντωμεταξύ το Ισραήλ σε μία του αεροπορική επίθεση σκότωσε ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, και συγκεκριμένα τον Σαλάχ αλ Μπαρνταουέλ, με δημόσια παραδοχή της οργάνωσης.

Οι δυο μήνες ηρεμίας κατάφεραν να ανασυντάξουν τόσο τις Ισραηλινές δυνάμεις όσο και την παλαιστινιακή οργάνωση. Σε αυτέ τις επιθέσεις σκοτώθηκαν πάνω από 150 άτομα και τραυματίστηκαν 263, και όπως έχουν υπολογιστεί από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι στην Λωρίδα σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Χαμάς. Οι επιθέσεις βέβαια γίνονται και στον Νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ έχει εγκαταλείψει την εκεχειρία κάνοντας παράλληλα τόσο αεροπορικές όσο και χερσαίες επιθέσεις στον Θύλακα.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλλας θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την κατεχόμενη Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη τη Δευτέρα για να ζητήσει την άμεση επανάληψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων».

«Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την αναζωπύρωση της βίας στη Γάζα, απορρίπτοντας τις προσπάθειες να προχωρήσουμε με την αποδεκτή συμφωνία», είπε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Στιβ Γουίτκοφ ενώ επανέλαβε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της κράτος του Ισραήλ». Οι ΗΠΑ λοιπόν στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, την ώρα που ο Ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει την Ράφα και καλούν τους Παλαιστίνιους της περιοχής να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη ζώνη. Ισχυρίζεται επίσης ότι τα μαχητικά αεροσκάφη έχουν πλήξει αρκετούς στόχους της Χαμάς, ενώ δεσμέυονται όπως κάνουν εδώ και δυο χρόνια ότι θα εξαλείψουν την Παλαιστινιακή οργάνωση, ωστόσο αυτό που φαίνεται στην μεγάλη εικόνα είναι ότι ουσιαστικά εξαλείφουν τους πολίτες της συγκεκριμένης περιοχής.

Η Χαμάς σύμφωνα με την Ισραηλινή κυβέρνηση έπρεπε να απαελευθερώσει άλλους 59 ομήρους με αντάλλαγμα απελευθέρωση Παλαιστινίων από τις Ισραηλινές φυλακές. Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση του Ισραήλ αναγνωρίζει την δημιουργία 12 νέων οικισμών στην Δυτική όχθη. Η Δυτική Όχθη, που κατέχεται από το Ισραήλ από το 1967, φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους καθώς και σχεδόν 500.000 Ισραηλινούς που ζουν σε οικισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός επίσης ανακοίνωσε ότι αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη πριν περάσει στο ισραηλινό έδαφος. Για τον πύραυλο αυτό ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση των Χούθι που εκτόξευσε τον πύραυλο με σκοπό να πλήξει το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ. Οι Χούθι επίσης ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι ακόμα τεταμένη και προφανώς προαλείφονται νέα πολεμικά μέτωπα με τον πρθυπουργό του Λιβάνου να προειδοποιεί ότι θα ξεκινάει ένας νέος πόλεμος μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ με καταστροφικές συνέπειες για την χώρα του. Η αφορμή των επιθέσεων προς το Νότιο Λίβανο είναι η εκτόξευση των πυραύλων προς το Βόρειο Ισραήλ που είχει προβεί νωρίτερα η Χεζμπολάχ.

Loading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading