Η κατάσταση από τον σεισμό της 28ης Μαρτίου παραμένει έκρυθμη. Στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός των 7,7 ρίχτερ υπάρχουν πολλές καταστροφές και άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων.

Με τις μέχρι τώρα αναφορές ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 1644 και υπάρχουν περισσότεροι από 2736 τραυματίες και τουλάχιστον 30 αγνοούμενοι στην χώρα. Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει ήδη να έρχεται στην χώρα και οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται. Βοήθεια φτάνει τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ινδία. Αναμένεται βοήθεια και από την ΕΕ. Αναλυτές του Αμερικάνικου ινστιτούτου Γεωλογικών μελετών (USGS) έχουν εκτιμήσει από την πρώτη στιγμή ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 10.000, επίσης έχουν κάνει και μια δεύτερη εκτίμηση, ότι το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει προκαλέσει ο σεισμός θα ξεπεράσει το ΑΕΠ της χώρας, άρα πρακτικά είναι δύσκολο να αποκατασταθούν οι ζημιές με λεφτά του κράτους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Μιανμάρ, με βάση την Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης (PPP), εκτιμάται σε περίπου στα 238,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό κατατάσσει τη Μιανμάρ στην 63η θέση παγκοσμίως. Παράλληλα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, επίσης με βάση την PPP, υπολογίζεται σε περίπου 4.450 δολάρια, τοποθετώντας τη Μιανμάρ στην 145η θέση παγκοσμίως. Το Αμερικάνικο ινστιτούτο εκτιμά ότι η αποκατάσταση θα κοστίσει ένα ποσό πάνω από το ποσό που αναφέρεται άνωθεν, αλλά βέβαια επί της παρούσης δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει σε μια χώρα που δοκιμάζεται με εμφυλίους και με δικτατορία. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι προφανώς η διάσωση των ανθρώπινων ζωών και βέβαια η κρίση που θα προκύψει λόγω της καταστροφής των υποδομών, όσοι κατάφεραν να επιζήσουν από το σεισμό που είχε ενέργεια όσο 334 ατομικές βόμβες, θα βρεθούν άστεγοι και βέβαια θα υπάρχει και επισιτιστικό πρόβλημα. Ανεξαρτήτως εαν η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να συμβάλλει και σε αυτό το ζήτημα με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει εκφράσει βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στη Μιανμάρ, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που έπληξε τη χώρα στις 28 Μαρτίου 2025. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός θα κινητοποιηθεί στη Νοτιοανατολική Ασία για την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.
Πριν από τον σεισμό, η χώρα αντιμετώπιζε ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι—το ένα τρίτο του πληθυσμού—χρειάζονταν άμεση βοήθεια. Ο εμφύλιος πόλεμος είχε οδηγήσει σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια εκτοπισμούς, ενώ η πείνα είχε φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Η κατάσταση μετά τον σεισμό προφανώς θα επιδεινωθεί και ο ΟΗΕ δήλωσε ότι εργάζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ συνεχίζει να καλεί για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.
Ομάδα 37 διασωστών από την Κίνα έφθασε τα ξημερώματα στη Γιανγκόν (πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ), μεταφέροντας προηγμένο εξοπλισμό και φάρμακα, όπως αναφέρει η κινεζική πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Facebook.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έστειλε 120 έμπειρους διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, καθώς και γιατρούς για την περίθαλψη τραυματιών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με αξιωματούχους στη Μιανμάρ, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον θα παράσχει βοήθεια, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η Ινδία έστειλε αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της, την επομένη του ισχυρού σεισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός εξωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι έστειλε ένα C-130 μεταφέροντας κιτ υγιεινής, κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης ανακοίνωσε ότι μαζί με την βοήθεια αυτή στο αεροπλάνο βρίσκεται μια ομάδα έρευνας και διάσωσης, καθώς και μια Ιατρική ομάδα όπου θα βοηθήσει στην διάσωση των πολιτών, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση της Ινδίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης και θα σταλεί τις επόμενες ώρες και επιπρόσθετη βοήθεια.
Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Μια χώρα που ανατράπηκε η εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021 και ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, να διαλυθούν. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα. Λόγω αυτής της κατάστασης υπάρχουν περισσότερο από 3,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι όπως ήδη αναφέραμε και το 1/3 του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του ισχυρού σεισμού που έπληξε χθες Παρασκευή τη Μιανμάρ και τη γειτονική Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.
«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα για τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στο κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλους όσοι επλήγησαν», αναφέρει ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στη δήλωσή του. «Προσεύχομαι ειλικρινά για τη γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών και την ταχεία αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Μιανμάρ (…) σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», συμπληρώνει. Παράλληλα, εξέφρασε «βαθύτατα συλλυπητήρια» για τις απώλειες ζωών στην Ταϊλάνδη εξαιτίας του ισχυρού σεισμού. Δεν ανακοίνωσε όμως ότι η χώρα του θα στείλει βοήθεια.
Λέκκας: Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50.000 με 100.000 (iefimerida)
«Είχαμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό. Έναν σεισμό της τάξης των 7,7 βαθμών, σε μικρό εστιακό βάθος. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν στο να έχουμε τόσο μεγάλες καταστροφές σε τόσο εκτεταμένη έκταση», είπε αρχικά ο καθηγητής και συνέχισε: «Η αισθητότητα του σεισμού είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε και με κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων. Δηλαδή έχουμε ένα ρήγμα το οποίο έχει μια διεύθυνση περίπου Βορράς – Νότος και τα σεισμικά κύματα – επειδή το ρήγμα αυτό είναι οριζόντιας ολισθήσης – κατευθύνονται είτε προς τον Βορρά, δηλαδή στη Κίνα είτε προς τον Νότο, δηλαδή στην Ταϊλάνδη».
Ο ίδιος εξήγησε πως στην περιοχή καταγράφεται πανσπερμία τεκτονικών πλακών, όμως στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, υπάρχουν δύο πλάκες. «Έχουμε να κάνουμε με δύο πλάκες, την Ευρασιατική, η οποία είναι μία αντίστοιχη της δικής μας πλάκας, της Ευρώπης και της Ασίας, η οποία κινείται οριζόντια με διεύθυνση Βορράς – Νότος, παράλληλα προς την προς την Iνδική πλάκα», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Έχουμε δηλαδή δύο μεγάλες πλάκες, μασίφ σχηματισμοί οι οποίοι κινούνται κατά μήκος του ρήγματος και έχουμε αυτή την τεράστια σεισμική δραστηριότητα. Είμαστε στο όριο ουσιαστικά δυο μεγάλων τεκτονικών πλακών που χαρακτηρίζονται από υψηλή σεισμικότητα. Και η περιοχή βεβαίως χαρακτηρίζεται και αυτή από υψηλότατη σεισμικότητα όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και οι άλλες που είναι προς το Βορρά και προς το Νότο».
Κλείνοντας, ο Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε μία εφιαλτική εκτίμηση σχετικά με τους νεκρούς. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουμε, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50.000 με 100.000. Υπάρχει μια πιθανότητα 30% να έχουμε 50.000 μέχρι 100.000. Λαμβάνοντας υπόψιν γεωλογικά – γεωδυναμικά κριτήρια, κτίρια δομημένου ιστού και τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αλλά και σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν συλλέξει Αμερικανοί συνάδελφοι και μερικές εικόνες που έχουμε δει, πραγματικά επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση», τόνισε και συνέχισε:
«Μπορεί αυτή η εκτίμηση να είναι πραγματική, αλλά δεν θα τη μάθουμε, δεδομένου ότι οι πληροφορίες οι οποίες διοχετεύονται προς το εξωτερικό είναι πάρα πολύ λίγες».
H κατάσταση στην Ταϊλάνδη
Στη γειτονική Ταϊλάνδη, οι αρχές αναφέρουν τουλάχιστον εννέα θανάτους. Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ, εγκλωβίζοντας 30 ανθρώπους στα ερείπια, με 49 να αγνοούνται. Οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας συνεχίζονται.
![]()