«Ο Διάλογος του Θέμελη»: Ντοκιμαντέρ σε πρώτη προβολή στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/4

«Ο Διάλογος του Θέμελη»: Ντοκιμαντέρ σε πρώτη προβολή στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/4
Εικόνα και πληροφορίες του άρθρου από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει την Κυριακή 27 Απριλίου στις 20:00, σε πρώτη προβολή, το ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Ευθυμίου «Ο Διάλογος του Θέμελη». Με φόντο τον μαγικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, εκεί που το παρελθόν συνομιλεί ανοιχτά με το παρόν, η ταινία διηγείται τη ζωή του σπουδαίου αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη.

Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936 και έφυγε από την ζωή το 2023. Ο πατέρας του καταγόμενος από την Σάμο, Γιώργος Θέμελης, ήταν ένας σημαντικός φιλόλογος και υπερρεαλιστής ποιητής. Η μητέρα του είχε καταγωγή από την Ικαρία (γένος Ανταράκη). Ο Πέτρος επίσης είχε αδελφό τον σπουδαίο καθηγητή της μουσικολογίας, Δημήτρη Θέμελη, όπου έφυγε από την ζωή το 2017. Η Αρχαία Μεσσήνη ήταν το έργο ζωής του Πέτρου ενώ είχε σημαντική εισφορά και σε άλλες ανασκαφές όπως αυτές της Βεργίνας, της Πέλλας, της Αρχαίας Ολυμπίας, των Δελφών και της Ερέτριας. Ο Πέτρος ετάφη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας εβδομήντα επτά λεπτών ασχολείται με τις πνευματικές αναζητήσεις, την πορεία, τα όνειρα και τα έργα του Πέτρου Θέμελη. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνουν ότι το απόσταγμα αυτό προκύπτει από τις δικές του διηγήσεις σε διαφορετικές φάσεις των τελευταίων πέντε ετών της ζωής του, εκεί που έζησε και δούλεψε για τριάντα επτά συνεχή χρόνια, εκεί που τον βρήκε ο θάνατος.

Σημειώνουν ότι πρόκειται για έναν πρωτοπόρο της αρχαιολογίας, έναν αληθινό διανοούμενο που μας ξεναγεί όχι μόνο στο δεύτερό του σπίτι, την Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και στον δικό του πνευματικό κόσμο.

Ο θέμελης έτσι προσέγγιζε την επιστήμη του, σαν ένα δώρο που πρέπει να μοιράζεσαι, σαν ένα κομμάτι του παρελθόντος που οφείλει να επικοινωνεί με το κοινό διαχρονικά και αδιαμεσολάβητα. Αυτό το μοίρασμα ήταν ο στόχος κάθε μελέτης, κάθε ανασκαφής και κάθε συντήρησης στην πορεία του σπουδαίου αρχαιολόγου. Και αυτό ακριβώς ζωντανεύει στην ταινία. Αρχειακό υλικό δεκαετιών συνυπάρχει με το παρόν μέσω των προβολών πάνω στα μνημεία. Τα γυρίσματα έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του Θέμελη και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά το θάνατό του, το φθινόπωρο του 2023.

Σχετικά με την προβολή μπορείτε να δειτε πληροφορίες στην σελίδα του Μεγάρου μουσικής. Η τιμή του εισιτηρίου για όσους ενδιαφέρονται να δουν την προβολή είναι στα 10 €.

Loading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading