Έργα και ημέρες

Γράφει ο  Μπάμπης Δρακόπουλος

Διαστάσεις πολιτικής διαστροφής έχουν λάβει τα “κονκορδάτα” και οι “διομολογήσεις” του κ. Μητσοτάκη με τους διάφορους “ Γκρούεζους“ και “Στρατηλάτες” και παράγουν κλαυσίγελω. Οι αθλιότητες των νέων Ταλεϊράνδων δεν έχουν τέλος. Σκάνε η μία μετά την άλλη και με διακύβευμα την παλινόρθωση του Κράτους της Δεξιάς στην πιο ελεεινή του μορφή αδιαφορώντας ακόμη και για τα προβλήματα επιβίωσης του λαού μας και ιδιαίτερα των νέων.

Από τις στοχεύσεις της παλινόρθωσης της Δεξιάς σε ρόλο ιδιοκτήτη του κράτους δεν ήταν δυνατόν να γλυτώσει και η πλησιέστερη προς τον πολίτη Αρχή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρ΄όλο ότι ως σήμερα έχει πληρώσει και πληρώνει με ασύμμετρο τρόπο το δικό της κόστος στην κρίση που μας φόρτωσαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι άριστοι αμφοτέρων.

Και ιδού:

Η προηγούμενη Κυβέρνηση της Αριστεράς είχε δημιουργήσει το πρόγραμμα “Φιλόδημος” για τους Ο.Τ.Α. Σκοπός του προγράμματος ήταν η χρηματοδότηση των Δήμων για έργα υποδομής. (Αντιπλημμυρικά, ύδρευσης και αποχέτευσης, αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων κλπ.) Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης του προγράμματος ήταν 2 δις ευρώ. Τα χρήματα τα έβαζε ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως δάνειο κατόπιν συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο. Η αποπλήρωσή του θα γινόταν σταδιακά από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. – Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό είχε φτιαχτεί την εποχή που δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ περίσσευμα για δημόσιες δαπάνες και χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. – Το πρόγραμμα προχωρούσε κανονικά . Υποβάλλονταν προτάσεις από τους Δήμους και αφού εγκρίνονταν οι μελέτες, άρχιζε το έργο της χρηματοδότησής του, ώσπου ο εκ των “Αρίστων” Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος αποφάσισε να…βγάλει την πρίζα και να οδηγήσει τον “Φιλόδημο” σε ξαφνικό θάνατο στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη ! Οι δικαιολογίες του κ. Υπουργού για το εν λόγω ανοσιούργημα δεν μπορούν να σταθούν ούτε καν ως πρόσχημα, καθώς ισχυρίζεται ότι ενώ υπήρχε προγραμματισμένο έργο 1,2 δις ευρώ, στον πάγκο υπήρχαν μόνο 134 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα έτρεχε με τους όρους και την χρηματοδότηση που προαναφέραμε. Σκοπός της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν η αποκατάσταση της αμφιδρομίας Ν.Δ. και αρεστών σ αυτήν αιρετών αρχόντων. Ο “Φιλόδημος” εξασφάλιζε σε σημαντικό βαθμό την αυτονομία των Ο.Τ.Α. , κάτι που η Ν.Δ. απεχθάνεται όπως ο διάβολος το λιβάνι. Την επόμενη της “δολοφονίας” του “Φιλόδημου“ , διότι περί αυτού πρόκειται, η εφημερίδα “Καθημερινή” μίλησε για χρηματοδότηση των Δήμων με πεντακόσια εκ. ευρώ….! Έτσι, από τα δύο δις πήγαμε στα 500 εκ. και φυσικά αυτά φτάνουν μόνο για τις ανάγκες των “Άριστων” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης….o tempora o mores…

Κανείς φυσικά δεν γνωρίζει τί θα γίνει εν τώ μεταξύ με τα έργα που έχουν αρχίσει με το πρόγραμμα “Φιλόδημος” χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και μιλάμε για 500 έργα εκ των οποίων τα 170 έχουν δημοπρατηθεί και είναι ύψους 450 εκ. ευρώ , ενώ 21 έργα ύψους 30 εκ ευρώ έχουν ήδη υπογράψει δανειακές συμβάσεις.

Η αφασία δε του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) σηματοδοτεί την “ομαλοποίηση“ …. των πελατειακών σχέσεων και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είχαν διαταραχθεί από την … “ιδεοληψία της Αριστεράς” για πραγματική Αυτοδιοίκηση χωρίς δουλειές πάσης φύσεως και εξαρτήσεις … οτιδήποτε αντιστρατεύεται τις πελατειακές σχέσεις , για την Δεξιά των κ.κ. Μητσοτάκη – Βορίδη – Γεωργιάδη και Θεοδωρικάκο είναι “ιδεοληψίες της Αριστεράς“ .

Η άλωση των Ο.Τ.Α. μέσω “Αρίστων” είναι στρατηγική επιλογή της Δεξιάς και μόνιμο στοιχείο της πολιτικής της. Το γεγονός αυτό από μόνο του θέτει πρόβλημα ακόμη και λειτουργίας σε έναν από τους θεσμούς που φέρουν στοιχεία αποκέντρωσης, αυτονομίας και άμεσης Δημοκρατίας. Η

παραπέρα ανοχή σε φαινόμενα παλινόρθωσης της Δεξιάς όπως την γνωρίσαμε τις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα με εργαλείο την “Αριστεία” και την ομερτά ενός αργυρώνυτου προπαγανδιστικού μηχανισμού από λούμπεν στοιχεία πάσης φύσεως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Υπάρχει ήδη πρόβλημα Δημοκρατίας. Οι επιδόσεις των “ Άριστων” και η ασυδοσία που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της Ν.Δ. οδηγούν τον τόπο σε νέα τραγωδία. Η ανάγκη συσπείρωσης του Προοδευτικού, Δημοκρατικού Τόξου είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ακυρώσει τα σενάρια παλινόρθωσης του Κράτους της Δεξιάς . Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εξ ορισμού ο χώρος μέσα στον οποίο αναπνέει η Δημοκρατία. Αυτόν ακριβώς τον χώρο πάνε να πνίξουν. Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι αυτοί που θα ηγηθούν των αγώνων ακύρωσης της επιχειρούμενης παλινόρθωσης του ζόφου της Δεξιάς.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.