
Στις Αλβανικές εκλογές, σαρωτική νίκη με 52% καταγράφει το κόμμα του Έντι Ράμα, ο οποίος θα είναι πρωθυπουργός για τέταρτη φορά. Προτεραιότητά του είναι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030, μια δέσμευση στην οποία επικέντρωσε και όλη του την προεκλογική εκστρατεία.
Ο Ράμα που είναι ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος επικρατεί έναντι του παλαιού πολιτικού και πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, όπου ως επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος βρέθηκε στην δεύτερη θέση με 34% και 52 βουλευτές έναντι των 82 βουλευτών που έχει εξασφαλίσει ο Ράμα. Ωστόσο στελέχη του δημοκρατικού κόμματος αμφισβητούν το αποτέλεσμα, τουλάχιστον ως προς το εύρος της νίκης του κυβερνώντος κόμματος.
Βασικό προεκλογικό επιχείρημα του Έντι Ράμα ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να υπόσχεται ένταξη στην ΕΕ έως το 2030, αλλά βέβαια τα προβλήματα της διαφθοράς δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στην πολιτική και τη δημόσια διοίκηση της γειτονικής χώρας.
Ωστόσο οι ψηφοφόροι με γνώμονα την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ψήφισαν για 4η συνεχόμενη φορά τον Ράμα, παρόλο που πολλοί παραμένουν δυσαρεστημένοι από τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, όπου πέρα από την διαφθορά αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της ακρίβειας. Μέσα σε όλους τους βουλευτές πάντως υπάρχει και ο Βαγγέλης Ντούλες όπου προέρχεται από την Ελληνική μειονότητα και εκλέγεται με το αντιπολιτευόμενο κόμμα.
Ο Μπερίσα όμως πέρα από τις καταγγελίες του για νοθεία, απειλές και εκβιασμούς δήλωσε ότι θα διοργανώσει πορεία διαμαρτυρίας της επόμενες ημέρες, και μάλιστα την ημέρα που θα έρθουν στα Τίρανα Ευρωπαίοι ηγέτες για την σύνοδο της Ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας.
Ο Ράμα πάντως σχολίασε ότι ο Μπερίσα έχει επιστρατεύσει έναν σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ όπου τον καθοδηγεί. Δεν τον κατονόμασε πάντως. Και πάνω σε αυτό σχολίασε περαιτέρω ότι αν ο Μπερίσα νομίζει ότι με την χρήση αυτού του συμβούλου θα γίνει και αυτός Τραμπ, είναι σαν να πιστεύει ότι θα φέρει έναν κομμωτή από το Hollywood και θα γίνει ξαφνικά ο Μπραντ Πιτ.
Στις εκλογές όμως υπήρχε παρουσία διεθνών παρατηρητών και επιτηρητών και είπαν ότι όλη διαδικασία κύλησε ομαλά και υπήρχαν μόνο μεμονωμένα περιστατικά εκφοβισμού. Ο Ράμα αύριο θα κάνει την πανηγυρική του ομιλία όπου θα δώσει το στίγμα της διακυβέρνησής του για το επόμενο διάστημα.
Πληροφορίες από το ρεπορτάζ της ΕΡΤ
![]()