Προβλήματα από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών στη Σάμο

Ερώτηση του Χριστόδουλου Στεφανάδη προς τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Προβλήματα από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών στη Σάμο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Σάμος, ένα νησί με πλούσια βλάστηση, υπέροχες ακτές και ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, βιώνει τα τελευταία χρόνια ένα αυξανόμενο πρόβλημα: τον υπερπληθυσμό αγριόχοιρων.

Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις μόνο, αλλά αγγίζει τα οικονομικά συμφέροντα των κατοίκων, την αγροτική και γεωργική παραγωγή, την ασφάλεια στους δρόμους και την ευστάθεια των οικοσυστημάτων. Οι αγριόχοιροι, αυξάνοντας τον αριθμό τους, επηρεάζουν τα καλλιεργούμενα στάρια, τα αμπέλια, τις δεντροκαλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων λόγω μετακίνησης στους γεωργικούς και τουριστικούς δρόμους του νησιού.

Οι πρόσφατες εικόνες και οι αναφορές από αγρότες και τοπικές αρχές καταδεικνύουν ότι ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στη Σάμο έχει αυξηθεί σημαντικά, προκαλώντας: σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες με καταστροφή οπωροφόρων και αμπελοκαλλιεργειών, με σημαντικές επιπτώσεις στο Σαμιακό Αμπελώνα, ο οποίος έχει αναγνωριστεί  και πρόκειται να καταχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Εθνικό Κατάλογο Μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και οικονομικές απώλειες για τους αγρότες, καταστροφή γεωργικών υποδομών όπως αναβαθμίδες , περιφράξεις, αρδευτικά κτλ, αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων και δημόσιας ασφάλειας, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πιέσεις σε τοπικά οικοσυστήματα.

Ερωτάται ο Υπουργός: 
1) Ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να μειωθεί αποτελεσματικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων στη Σάμο με ορθολογικό και βιώσιμο τρόπο;

2) Υπάρχουν άμεσα σχέδια για την εφαρμογή μέτρων ουσιαστικής μείωσης του πληθυσμού  (π.χ. ελέγχους θήρας – νυχτερινή θήρα -, απογραφή πληθυσμού, ηλεκτροφόρα φράγματα, ειδικές παγίδες, φυσική απομάκρυνση, και για την πρόληψη νέων ζημιών;Υπάρχει σχέδιο αποζημίωσης ( μέσω ΕΛΓΑ ) ή στήριξης των αγροτών που επηρεάζονται από ζημιές λόγω αγριόχοιρων; Αν ναι, ποιο είναι το εύρος των αποζημιώσεων και ο μηχανισμός καταβολής τους;     

3) Υπάρχει σχέδιο αποζημίωσης ή στήριξης των αγροτών που επηρεάζονται από ζημιές λόγω αγριογούρων; Αν ναι, ποιο είναι το εύρος των αποζημιώσεων και ο μηχανισμός καταβολής τους;  

Κατά τα προηγούμενα έτη, έγιναν σημαντικές ενέργειες και πάρθηκαν μια σειρά από μέτρα τα οποία όμως, στην πράξη δε λειτούργησαν στο βαθμό που θα οδηγούσε στη μείωση του αριθμού των αγριόχοιρων.

Loading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading