
Σοβαρές ζημιές προκάλεσε στην Καλλονή και τη Σκάλα Καλλονής η κακοκαιρία που έπληξε το βορειο-ανατολικό Αιγαίο. Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και επιχειρήσεις ενώ από σήμερα ξεκινάει η καταγραφή των ζημιών.
Η εικόνα στην Σκάλα Καλλονής είναι αποκαρδιωτική με εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια καλλιέργειες, αγροτικούς δρόμους και επιχειρήσεις που προκλήθηκαν όταν υποχώρησαν τα αναχώματα του ποταμού Τσικνιά, με αποτέλεσμα εκτεταμένες πλημμύρες στην Σκάλα Καλλονής. Η περιοχή έχει την μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στο νησί και δέχεται ποσότητες υδάτων από πολλές τοποθεσίες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει συχνά.
Είκοσι σπίτια βρίσκονται πλημμυρισμένα και οι κάτοικοι απομακρύνουν την οικοσκευή τους προσπαθώντας να περισώσουν ότι μπορούν. Πολλοί από αυτούς μένουν προσωρινά σε σπίτια συγγενών ενώ η Πυροσβεστική συνεχίζει να πραγματοποιεί αντλήσεις υδάτων.
Τα σχολεία στην περιοχή παρέμειναν κλειστά ενώ ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με συνεργεία του πραγματοποιεί αποκομιδή των φερτών υλικών. Πολλοί αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί, με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες να ζητούν στήριξη και αρωγή από την Πολιτεία.
Η Πυροσβεστική πραγματοποίησε 38 αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, ενώ επενέβη για 5 διασώσεις. Πέντε επιχειρήσεις στην Σκάλα Καλλονής υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Σήμερα ξεκινά από δύο συνεργεία της ΔΑΕΦΚ που έρχονται από την Αθήνα, η καταγραφή των ζημιών στα σπίτια. Ανάλογο συνεργείο της Περιφέρειας Β. Αιγαίου θα καταγράψει τις ζημιές στις επιχειρήσεις.
Οι κάτοικοι διαματύρονται γιατί όπως λένε, ο τόπος πλυμμηρίζει συχνά. Το 2016 και το 2021 υπήρχαν παρόμοια φαινόμενα. Ζητούν μέτρα για να προστατευθούν οι περιουσίες και οι ανθρώπινες ζωές.
![]()