
Το Κίνημα Δημοκρατίας και ο Τομέας Αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας καταγγέλλουν τη Συμφωνία ΕΕ–MERCOSUR και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αδιαφορεί προκλητικά για τις συνέπειες που αυτή θα έχει στον αγροτικό κόσμο και την ελληνική ύπαιθρο.
Σήμερα, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφασίζουν αν θα εξουσιοδοτήσουν την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υπογράψει τη συμφωνία.
Παρά τις μαζικές αντιδράσεις αγροτών στη χώρα μας αλλά και σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και αλλού, και παρά το γεγονός ότι η Γαλλία καταψηφίζει, η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί το βασικό αίτημα των Ελλήνων αγροτών για καταψήφιση της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τη σιωπή και τη συνενοχή.
Η συμφωνία προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό, επιτρέποντας αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων από χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου δεν τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Το 30% των φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ επιτρέπονται στις χώρες της MERCOSUR, όπως και αντιβιοτικά και ορμόνες που απαγορεύονται στην Ευρώπη.
Παράλληλα, η μαζική παραγωγή σε αποψιλωμένες δασικές εκτάσεις υπονομεύει την Πράσινη Συμφωνία, ενώ οι αφορολόγητες εισαγωγές σε κρέας, γαλακτοκομικά, φρούτα, ζάχαρη και κρασί απειλούν τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πλήγμα στη Φέτα, καθώς υποβαθμίζεται η προστασία του ΠΟΠ χαρακτήρα της.
Η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε μείωση εισοδημάτων, εγκατάλειψη της αγροκτηνοτροφικής δραστηριότητας, ερήμωση της υπαίθρου και κίνδυνο για τη διατροφική επάρκεια της χώρας.
Το Κίνημα Δημοκρατίας απαιτεί ξεκάθαρα: Η Ελλάδα να καταψηφίσει τη Συμφωνία MERCOSUR.
![]()