
Νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ο Αθανάσιος Καββαδάς, μετά την παραίτηση του Μακάριου Λαζαρίδη, όπως ανακοίνωσε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας (20/04).
Σημειώνεται ότι ο κ. Καββαδάς είναι βουλευτής Λευκάδας, φέρνοντας μαζί του μια πολυετή πορεία στον δημόσιο και πολιτικό βίο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτήρισε την παραίτηση Λαζαρίδη ως μια «αναπόφευκτη εξέλιξη κυρίως για την επικοινωνιακή διαχείριση που υπήρξε από τον ίδιο τον πρώην υφυπουργό».
Πρόσθεσε ότι «το θέμα αυτό συζητήθηκε πολύ και απασχόλησε την κοινωνία. Ήρθε η παραίτηση του κ. Λαζαρίδη, ακολούθησε η αντικατάστασή του από τον κ. Καββαδά και προχωράμε παρακάτω».
Ποιος είναι ο Νέος Υφυπουργός;
Ο Αθανάσιος Καββαδάς έχει γεννηθεί στο κατωχώρι της Λευκάδας στις 7 Φεβρουαρίου του 1962. Είναι πατέρας δυο παιδιών (Γιάννης. Εμμέλεια).
Στον τομέα της εκπαίδευσης, αποφοίτησε το 1980 από το Λύκειο Λευκάδας και εισήχθη το 1981 στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Τ.Υ.Α.). Το 2020 απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο στη Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 1983 υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία, όπου κατείχε θέσεις ευθύνης μέχρι το 2006, οπότε και αποστρατεύτηκε ως ανώτερος αξιωματικός. Το 2016 ανακηρύχθηκε Τακτικό Μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική του σχέση με τον χώρο της άμυνας.
Από το 1987 δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα, ιδρύοντας την επιχείρηση «Εμπόριο Ποτών Καββαδάς», μία από τις μεγαλύτερες στον Νομό Λευκάδας και στις γύρω περιοχές.
Η πολιτική του διαδρομή ξεκίνησε το 2010, όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τους «Ενεργούς Πολίτες», ενώ την περίοδο 2011-2014 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας. Στις εκλογές του 2014 επανεξελέγη πρώτος σε ψήφους.
Σε εθνικό επίπεδο, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με τη Νέα Δημοκρατία και τον Σεπτέμβριο του 2015 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Λευκάδας, αποτελώντας τότε τον μοναδικό εκλεγμένο βουλευτή της ΝΔ στα Ιόνια Νησιά. Κατά την πρώτη του θητεία (2015–2019), διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ συμμετείχε σε σημαντικές επιτροπές, όπως:
- Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
- Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
- Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας
- Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων
Επανεξελέγη το 2019, διπλασιάζοντας τους σταυρούς προτίμησης (4.366 ψήφοι), και κατά τη δεύτερη θητεία του (2019–2023) διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, συμμετέχοντας παράλληλα σε πληθώρα επιτροπών και διεθνών κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας.
Στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2023 επανεξελέγη για τέταρτη συνεχόμενη φορά, αποτελώντας τον μοναδικό βουλευτή Λευκάδας με τέσσερις διαδοχικές νίκες και τον μακροβιότερο της μεταπολιτευτικής περιόδου στο νησί. Στην τρέχουσα θητεία του εξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, ενώ συμμετέχει σε σειρά επιτροπών της βουλής, όπως την διαρκή επιτροπή Εθνική Άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων, την επιτροπή απολογισμού και προϋπολογισμού του κράτους, την επιτροπή περιφερειών, δημοσίων επιχειρήσεων και τραπεζών. Επίσης συμμετέχει στην υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών καισε διεθνές επίπεδο είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας με την Αυστραλία και αντιπρόεδρος με την αντίστοιχη της Αυστρίας, καθώς και μέλος σε ομάδες φιλίας με άλλες χώρες.
Στον κοινωνικό και αθλητικό τομέα, διετέλεσε Πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ “Δόξα Λευκάδας” (2006–2010), συμβάλλοντας στην άνοδό της στην Α2 Εθνική κατηγορία. Επιπλέον, υπήρξε Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πρέβεζας–Λευκάδας (2013–2021) και το 2025 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Αντιπρόεδρος.
Με αυτή τη διαδρομή, ο Αθανάσιος Καββαδάς αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνοντας εμπειρία από την άμυνα, την επιχειρηματικότητα και τη μακρά κοινοβουλευτική του παρουσία σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ωστόσο εμφανίζεται και σε αυτόν τον υφυπουργό ένα προβληματικό σημείο που επισήμανε το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του. Γράφει ότι ενώ υπηρετούσε από το 1983 εως το 2006 σε θέσεις ευθύνης της πολεμικής αεροπορίας ταυτόχρονα είχε επιχειρηματική δράση από 1987. Ωστόσο ως γνωστόν στους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων απαγορεύεται η παράλληλη άσκηση επαγγέλματος και ειδικά η συμμετοχή σε εταιρείες.
Η απάντηση όμως που δόθηκε κατά την γνώμη μας πάντα είναι πειστική. Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικές πηγές το 1987 ενόσω ο κ.Καββαδάς είναι στην αεροπορία, η σύζυγός του συστήνει αυτή την εταιρεία ως ατομική επιχείρηση και ο ίδιος συμμετέχει απλά ως μέτοχος μετά την αποστρατεία του.
Γράφουμε ότι η απάντηση είναι πειστική διότι είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν ή βοηθούν επιχειρήσεις των συζύγων τους. Συνήθως βέβαια αυτό που συμβαίνει είναι να ανοίγουν τις επιχειρήσεις στο όνομα της συζύγου και να τις τρέχουν οι ίδιοι. Είναι μια πάγια τακτική που υπάρχει στους υπαλλήλους του δημοσίου. Αν αυτό τώρα θεωρείται ηθικό είναι ένα άλλο ζήτημα, γιατί νόμιμο είναι.
![]()