Ποιες είναι οι 9 συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Γαλλία

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Ποιες είναι οι 9 συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Γαλλία

Κάνοντας μια μικρή αποτίμηση της επίσκεψης Μακρόν στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το καλό κλίμα που επικράτησε σε όλες τις επαφές που υπήρχαν. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από την αντιπολίτευση, που ερμηνεύεται ως σύμπλευση της συμπόρευσης της Ελλάδος με την Γαλλία, και θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και το παρελθόν. Η Ελλάδα τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί φίλο της Γαλλίας, και έχει επωφεληθεί από αυτή την φιλία τόσο η χώρα μας όσο και η Γαλλία.

Έτσι άλλη μια φορά είχαμε υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των δύο μερών, και παράλληλα είχαμε και μια υπόσχεση του Μακρόν. Αν σας πειράξει η Τουρκία εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Δε θέλω βέβαια να πω τι σημαίνει αυτή η φράση ιστορικά, αλλά ας πάω στο διπλωματικό επίπεδο. Αν μας πειράξει και σε συμφέρει θα σταθείς δίπλα μας κύριε Μακρόν. Ο Μακρόν που πολιτικά φαίνεται να έχει τελειώσει και η Γαλλία να ψάχνει να βρίσκει άλλους ηγέτες, κάνει μια επίσκεψη που σίγουρα είναι θετική για αυτόν. Αλλάζει επίσης την ατζέντα εδώ στην Ελλάδα, μια χώρα που εξακολουθεί να έχει οικονομικά προβλήματα και αυτό λόγω της ακρίβειας αυτή την φορά, και έχει τα μεγάλα σκάνδαλα του κυβερνώντος κόμματος (ΟΠΕΚΕΠΕ,PREDATOR). Ο Μητσοτάκης κάθε φορά που δυσκολεύεται, αλλάζει απλά την ατζέντα. Ανήμερα της ψηφοφορίας για την άρση των ασυλιών έδωσε χρήμα στον λαό, λίγες μέρες μετά έφερε τον Μακρόν για να κάνει τις συμφωνίες του. Συμφωνίες που προβλέπουν συνεργασίες στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στην παιδεία, στην πυρηνική ενέργεια και στην έρευνα. Υπογράφτηκαν συνολικά 8 συμφωνίες μεταξύ υπουργείων και μια συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα η πρώτη από αυτές τις συμφωνίες ανανεώνει την στρατηγική εταιρική σχέση για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Στην δεύτερη συμφωνία υπογράφτηκε ένας οδικός χάρτης για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Στην τρίτη συμφωνία υπογράφτηκε η κοινή δήλωση προθέσεων μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλικής Δημοκρατίας για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Στην τέταρτη συμφωνία υπογράφτηκε ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας μεταξύ της Ελληνικής δημοκρατίας και της Γαλλικής δημοκρατίας για τα έτη 2026-2030.

Στην πέμπη συμφωνία υπογράφτηκε μια κοινή Δήλωση Προθέσεων για την εγκαθίδρυση συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής, Ενεργειακής και Ψηφιακής Κυριαρχίας της Γαλλικής Δημοκρατίας

Στην έκτη συμφωνία υπογράφτηκε μια σύμβαση για την ίδρυση ενός διακυβερνητικού οργανισμού για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ψηφιακών ωκεάνιων συστημάτων και υπηρεσιών πληροφορικής.

Στην έβδομη συμφωνία υπογράφτηκε η διακήρυξη πρόθεσης συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα άμυνας και στην καινοτομία των αμυντικών και στρατιωτικών τεχνολογιών και συστημάτων.

Στην όγδοη συμφωνία υπογράφτηκε ένα πλαίσιο για την εν συνεχεία υποστήριξη των πυραύλων MICA IR/RF και 1η Εκτελεστική Σύμβαση του 2026 μεταξύ του Υπουργείου ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας MBDA France.

Η συμφωνία του Μητσοτάκη-Μακρόν προβλέπει μια συνολικά ενισχυμένη στρατηγική σχέση μεταξύ των δυο χωρών. Η Ελλάδα έχει πέρα από την φρεγάτα τύπου belharra με την ονομασία Κίμων, που ήδη κυκλοφορεί στις θάλασσες, και έχει αγοράσει από την Γαλλία άλλες 3 τέτοιες φρεγάτες, όπου θα ενταχθούν στο Ελληνικό ναυτικό μέχρι το 2028.

Loading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading