Ο Μανώλης Γλέζος στον Γ. Στουρνάρα: Το ελληνικό χρέος να αντιμετωπιστεί κατά το μεταπολεμικό γερμανικό πρότυπο

“Σεισάχθεια για το χρέος” ζήτησε ο Μανώλης Γλέζος, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν χρωστάει, αλλά, αντιθέτως, της χρωστάνε. Τόνισε πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ρυθμιστεί με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίστηκε το γερμανικό κατά τη μεταπολεμική περίοδο, κάτι που αποτελεί βασικό σημείο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Ο Μανώλης Γλέζος στον Γ. Στουρνάρα: Το ελληνικό χρέος να αντιμετωπιστεί κατά το μεταπολεμικό γερμανικό πρότυπο

Εξάλλου τόνισε πως πρέπει να διεκδικηθούν οι οφειλόμενες αποζημιώσεις του γερμανικού κράτους προς το ελληνικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ το ελληνικό χρέος.

Επίσης ζήτησε να εξεταστεί το ζήτημα της φοροδιαφυγής, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διακίνηση “μαύρου χρήματος”, αλλά και τις παράνομες ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών στην Πάρο και σε άλλα νησιά, οι οποίες ανήκουν σε Δυτικοευρωπαίους. Τέλος, ζήτησε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε εκ νέου περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, καθώς οι περικοπές αυτές γίνονται για να σωθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη λάβει πολύ μεγάλα ποσά ως ενίσχυση από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ χρωστούν 552 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, ο Μανώλης Γλέζος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

«Έθεσα στον υπουργό Οικονομικών τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει η Ελλάδα σήμερα απέναντι στην κρίση την οποία της επέβαλαν.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα χρωστάει. Δεν δέχομαι ότι χρωστάμε, αντιθέτως μας χρωστάνε. Αφού όμως η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τους χρωστάμε, τότε γιατί δεν ζητάει σεισάχθεια; Και αφού την αρνείται, τότε γιατί δεν ζητάει βοήθεια έτσι ώστε να ξεπεράσει τις δύσκολες καταστάσεις που διέρχεται; Δηλαδή να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ό,τι έγινε στη Γερμανία το 1953, οπότε και χρεωστάσιο της έγινε για σαράντα δύο χρόνια, αλλά και επιπλέον βοήθεια της δόθηκε στην οποία μάλιστα συμμετείχε και η Ελλάδα.

Στη συνέχεια του ανέπτυξα ολόκληρο το θέμα της φοροδιαφυγής, με κύρια αιχμή τη φοροδιαφυγή των ξένων και τη διακίνηση του μαύρου χρήματος των δανειστών μας, όπως π.χ. των χιλίων τριακοσίων ιδιοκτητών πολυτελών επαύλεων στην Πάρο καθώς και σε άλλες τουριστικές περιοχές.

Του τόνισα, επίσης, ολόκληρο το θέμα της φοροεισπρακτικής μηχανής και των φοροαπαλλαγών, όπως και το θέμα της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος των εξόδων του δημοσιονομικού τομέα.

Του έθεσα επιπλέον το τεράστιο θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας τα κύρια σημεία του.

Τόνισα ακόμα ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να λησμονάει ότι την κρίση δεν την προκάλεσε, δεν τη δημιούργησε και δεν την τροφοδοτεί ο ελληνικός λαός. Συνεπώς είναι ανεπίτρεπτο να κόβονται μισθοί, συντάξεις και επιδόματα από τον ελληνικό λαό για να σωθούν οι τράπεζες, παρόλο που χρωστάνε στο Ελληνικό Δημόσιο 552 εκατομμύρια ευρώ και παρόλο που έχουν ενισχυθεί έως τώρα με πολλά δισεκατομμύρια. Του τόνισα επίσης ότι διαφωνώ ριζικά με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού άκουσε προσεκτικά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, τον ενημέρωσε για τις κινήσεις που γίνονται για την πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής, για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση και για τις δραστηριότητες για την υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί όσον αφορά τις ανέλεγκτες υποθέσεις.

Σχετικά με το θέμα της σεισάχθειας και του χρεωστασίου ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διαφωνεί πλήρως με την τοποθέτηση του κ. Γλέζου επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή θα συνιστούσε κήρυξη χρεωστασίου από τη μεριά της Ελλάδος, που θα τη μετέτρεπε σε “παρία του διεθνούς οικονομικού συστήματος”.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει βασικό γνώμονα το κοινοτικό πλαίσιο και την Ευρωζώνη. Τόνισε ότι οι καταλυτικοί παράγοντες της μείωσης χρέους είναι η αύξηση του ΑΕΠ και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock