Χίος:Πελληναίο όρος

Γράφει Τασσώ Γαΐλα

Πελληναίο Όρος στη Βόρεια Χίο με την υψηλότερη κορυφή του τον Προφήτη Ηλία (1297μ.), υψηλότερη κορυφή του νησιού.Εδώ λίγο …πρίν την άκρη του ουρανού ,το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.

agia triada

Νεολιθική περίοδος (6.000 π.Χ) και το νησί της Χίου παρουσιάζει κατοίκηση σε οργανωμένους οικισμούς στο βορρά και το νότο. Είναι τότε που στο Πελληναίο και στην κορυφή του κάθε Δεκέμβρη συγκεντρώνονται οι κάτοικοι στο Ναό του Διόνυσου να γιορτάσου την Γέννηση του. Κάθε Δεκέμβρη γιατί τότε οι αρχαίοι Έλληνες- κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου -γιόρταζαν την γέννηση του Διονύσου. Ο Διόνυσος αποκαλούταν «σωτήρ» και θείο «βρέφος», το οποίο γεννήθηκε από την παρθένο Σέμελη. Ήταν ο καλός «Ποιμήν», του οποίου οι ιερείς κρατούν την ποιμενική ράβδο. Τον χειμώνα θρηνούσαν το σκοτωμό του Διονύσου από τους Τιτάνες, αλλά στις 30 Δεκεμβρίου εόρταζαν την αναγέννησή του. Οι γυναίκες-ιέρειες ανέβαιναν στην κορυφή του ιερού βουνού και κρατώντας ένα νεογέννητο βρέφος φώναζαν «ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε. Ο Διόνυσος ζει» , ενώ σε επιγραφή αφιερωμένη στον Διόνυσο αναγράφεται:«Εγώ είμαι που σε προστατεύω και σε οδηγώ, εγώ είμαι το ‘Αλφα και το Ωμέγα».

Εδώ να σημειωθεί ότι αυτή η αρχαία Ελληνική γιορτή, είχε επίσης ταυτιστεί και με την γιορτή του Ηλίου, τον οποίο οι αρχαίοι λαοί είχαν θεοποιήσει. Συγκεκριμένα στους Έλληνες, είχε ταυτιστεί με τον Φωτοφόρο Απόλλωνα του Ηλίου, ο οποίος απεικονιζόταν πάνω στο ιπτάμενο άρμα του να μοιράζει το φως του Ηλίου. (Το χειμερινό Ηλιοστάσιο 22-25 Δεκεμβρίου σημαίνει την αρχή του χειμώνα, και ο Ήλιος αρχίζει βαθμιαία να αυξάνει την ημέρα έως ότου εξισωθεί με την νύχτα, κατά την Ιση-μερία τον Μάρτιο. Τότε ο Ήλιος νικά το σκοτάδι, και έρχεται η άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης για την φύση). Επιστροφή στο Πελληναίο, οι αιώνες κυλούν περνάμε στην εποχή του χαλκού-2.000 π.Χ.,- οι Ίωνες κατακτούν το νησί και στην κορυφή του ιερού όρους οι κάτοικοι γιορτάζουν κάθε Δεκέμβρη τον Διόνυσο και τον Απόλλωνα. Προσεύχονται για την αναγέννηση της φύσης ,τη συνέχιση της ζωής. Κατά τους ιστορικούς ο λαμπρός ναός στην κορυφή του όρους ήταν αφιερωμένος στον Πελληναίο Δία εξ ου και η ονομασία του Όρους. Κάποια στιγμή μέσα στους αιώνες θα συνέβη κι αυτό.

Ο Διόνυσος:το θείο βρέφος, ο Απόλλωνας: ο Θεός του φωτός, ο Δίας: ο κορυφαίος των Ολυμπίων Θεών και οι εθνικοί κάτοικοι της Χίου….

Έως ότου ο Χριστιανισμός αντικαθιστά την ειδωλολατρεία. Αλλά …το όρος μένει, η λατρεία στον Ήλιο μένει.. η ανάγκη του ανθρώπου για το ΦΩΣ μένει…

Κι’ έρχεται ο Προφήτης Ηλίας να μοιράζει τώρα το Φως με το άρμα του στους Χιώτες. Ναό του έκτισαν οι νησιώτες στη θέση του ναού του Πελληναίου Δία (υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα του) . Αυτό έως ότου…

Χριστούγεννα : η εορτή της ανάμνησης της γεννήσεως του Ιησού Χριστού ,αποτελούν την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού (εορτή 25 Δεκεμβρίου από την εποχή του Ιουστινιανού), κι αυτό συνέβη διότι η συγκεκριμένη ημερομηνία συνέπεφτε με τις αρχαίες εορτές του Χειμερινού Ηλιοστασίου και την «Επιστροφή» του Ηλίου. Έκτοτε ο Χριστός όφειλε να είναι ο Ήλιος ο δίδων το φως εις τον κόσμο.

Έτσι τώρα στο υψηλότερο σημείο του Πελληναίου, στην άκρη της βουνοκορφής του Προφήτη Ηλία δεσπόζει το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Τώρα το ΦΩΣ το ‘μοιράζει’ ο Χριστός.

Πελληναίο Όρος. Η συνέχιση της λατρείας του Φωτός και του Ηλίου αμέτρητα χιλιάδες χρόνια. Λίγα χαλάσματα του πετρόκτιστου ναού του Προφήτη Ηλία έχουν απομείνει –ανάμεσα τους κολόνες και σκόρπια μάρμαρα των αρχαίων ναών- και δίπλα τους δεσπόζει ο μικρός λιτός ναός της Αγίας Τριάδας. Πατήρ-Υιός-Άγιο Πνεύμα.

Στους πρόποδες του όρους διάσπαρτα μερικά από τα ωραιότερα χωριά της Βόρειας Χίου. Αξίζει όμως τον κόπο μία ανάβαση στην κορυφή του-με πεζοπορία διαρκεί 4 ώρες- να θαυμάσουμε κυριολεκτικά ‘πιάτο’ στα πόδια μας όλη τη Χίο αλλά και τα απέναντι παράλια της Τουρκίας και την Ερυθραία που φυσικά στην αρχαιότητα ήταν κτήσεις Ιώνων.Αποδεδειγμένα και λίγο μετά την Ανατολή του Ήλιου τον μήνα Οκτώβρη η κορυφή του Πελληναίου κι από την θέση της Αγίας Τριάδας σχηματίζει ένα τρίγωνο στην επιφάνεια της θάλασσας που φτάνει μέχρι την είσοδο του κόλπου της Σμύρνης.-Σχετική η φωτογραφία του άρθρου-. Τα μαγικά ανερμήνευτα τρίγωνα των αρχαίων προγόνων μας. Μην ξεχνάτε ότι ακριβώς απέναντι της η βουνοκορφή της Αγίας Τριάδας βλέπει τη Σμύρνη και τις Ερυθρές με τους αρχαίους Ελληνικούς Ναούς, όπως ο ναός της Σέμελης μητέρας του Διόνυσου… τυχαίο;

Χίος: την αποκαλούν ‘Αγιονήσι’ λόγω των πολλών Αγίων της Ορθοδοξίας. Μία επίσκεψη στο υψηλότερο σημείο της, στην βουνοκορφή του Πελληναίου Όρους καί στην Αγία Τριάδα αρκεί για να σας πείσει.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.