
Τρεις είναι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Marfin μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν 16 χρόνια μετά το περιστατικό που κόστισε την ζωή 3 ανθρώπων. Οι δυο έχουν συλληφθεί και έχουν οδηγηθεί στην ανακρίτρια, η τρίτη βρίσκεται στην Μεγάλη Βρετανία, όπου φαίνεται πως έχει ήδη επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επιστρέψει οικειοθελώς στην Ελλάδα και αναμένεται να βρεθεί στη χώρα εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να καταθέσει ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών. Η ίδια, μέσω της υπεράσπισής της, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.
Οι άλλοι δυο συλληφθέντες επίσης αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ φαίνεται πως για να γίνει η σύλληψή τους προηγήθηκε περικύκλωση των κατοικιών τους, ενώ για τον έναν κατηγορούμενο έγινε και χρήση πολιορκητικού κριού προκειμένου να σπάσουν την πόρτα της κατοικίας του και να εισβάλλουν μέσα και να του περάσουν χειροπέδες.
Μια παλαιότερη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής για υπόθεση εκρηκτικών φαίνεται πως αποδείχθηκε καθοριστική για την ταυτοποίηση τριών εκ των φερόμενων δραστών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής εντόπισε σε αποθήκη στην οδό Αθανασίου Ζίννη, στο Κουκάκι, εκρηκτικές ύλες, χρονοδιακόπτες, πυροκροτητές και φυσίγγια καλάσνικοφ. Η αποθήκη είχε μισθωθεί από γνωστό αντιεξουσιαστή με βαρύ ποινικό παρελθόν, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή των εκρηκτικών.
Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τότε στην οικία του κατασχέθηκε ψηφιακό υλικό, μέσα στο οποίο οι αστυνομικοί εντόπισαν φωτογραφίες από διακοπές το 2009, στις οποίες εμφανίζονταν οι τρεις σημερινοί κατηγορούμενοι μαζί με τον ίδιο.
Το υλικό αυτό παραδόθηκε πρόσφατα στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών, όπου συγκρίθηκε με νέο βιντεοληπτικό υλικό από την επίθεση στη Marfin, το οποίο είχε αποσταλεί πριν από περίπου έναν χρόνο στις Αρχές μέσω ανώνυμου e-mail.
Από τη σύγκριση, οι έμπειροι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι τρεις από τους κουκουλοφόρους που καταγράφονται στο υλικό της επίθεσης φορούσαν τα ίδια ρούχα με πρόσωπα που απεικονίζονταν στις φωτογραφίες του 2009. Τα δύο σύνολα δεδομένων αναλύθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας και συντάχθηκε έκθεση ταυτοποίησης, η οποία διαβιβάστηκε στην 3η τακτική ανακρίτρια. Εκείνη αξιολόγησε τα νέα στοιχεία ως επαρκή και προχώρησε στην έκδοση τριών ενταλμάτων σύλληψης.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπουγάς, τόνισε ότι η δικογραφία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των ενδείξεων, επισημαίνοντας πως η αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων ανήκει στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Όπως ανέφερε, η έρευνα αναμένεται να εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία και, εφόσον οι ενδείξεις καταστούν αποχρώσες, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως τα ονόματα που περιλαμβάνονταν στο ανώνυμο e-mail δεν είχαν δοθεί τυχαία. Όπως είπε, εξετάζοντας την πορεία των συγκεκριμένων προσώπων κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, διαπίστωσαν ότι κάλυπταν τα χαρακτηριστικά τους λίγο πριν κινηθούν προς το σημείο της επίθεσης και εκτοξεύσουν τις μολότοφ.
Η συνήγορος υπεράσπισης των δυο συλληφθέντων, Άννα Παπαρρούσου, δήλωσε ότι έγινε χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τις διαδικασίες ταυτοποίησης κάτι που η ίδια δεν θεωρεί ακόμη ώριμη την χρήση τους. Έτσι εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η τεχνολογία να χρησιμοποιείται με προαποφασισμένο συμπέρασμα ως προς την ταυτότητα ενός υπόπτου.
Η φωτογραφία είναι από το μνημείο που αποκαλύφθηκε στις 9 Μαΐου του 2020 στο σημείο όπου έγινε η δολοφονία. Τότε μερίδα της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μικροκομματική στόχευση και υποκρισία της κυβέρνησης. Να θυμίσουμε ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν ο παλαιός δικομματισμός (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) αποδυναμώθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ βέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και αργότερα (2015) έγινε κυβέρνηση. Η ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια εκμεταλλευόταν το γεγονός προκειμένου να επιτεθεί στην αριστερά. Το 2019 μάλιστα με την εκλογή της στην κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την επανεξέταση της υπόθεσης. 7 χρόνια αργότερα από την δέσμευση της φαίνεται πως υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα. Βέβαια μένει να δούμε πόσα στοιχεία υπάρχουν, αν οι κατηγορούμενοι θα φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες και αν εντέλει καταδικαστούν.
![]()