17 Νοεμβρίου του 1973:Το χρονικό της πτώσης του πολυτεχνείου από τη Χούντα

1:45 π.μ. Ξημερώματα Σαββάτου, τα τανκς φτάνουν στο Πολυτεχνείο, νωρίτερα έχουν φτάσει στρατιώτες και ΛΟΚατζήδες.

Προκλήσεις, ύβρεις, καλέσματα για παράδοση και εκκένωση του Πολυτεχνείου. Πυροβολισμοί, δακρυγόνα, η ατμόσφαιρα αποπνικτική και εκρηκτική. Το πανικόβλητο φασιστικό καθεστώς στήνει σκηνικό τρόμου για να λυγίσει την αντίσταση των εξεγερμένων.

Μάταια όμως. Οι φοιτητές δεν λυγίζουν, ανεβασμένοι στα κάγκελα και στην πύλη αντιπαρατάσσουν στις κάνες τη δίψα τους για Ελευθερία.

2:00 π.μ. Τρία άρματα προχωρούν και σταματούν στην Πατησίων μπροστά στο Πολυτεχνείο.

Οι φοιτητές φωνάζουν “Μην πυροβολείτε, είμαστε αδέλφια σας” και “Ο στρατός είναι λαϊκός”.

Από τα μεγάφωνα και τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου ακούγεται η πνιγμένη στα δακρυγόνα μα Ελεύθερη φωνή

«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλάει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Εμείς οι ελεύθεροι Έλληνες φοιτητές, που για τρίτη σήμερα μέρα εξακολουθούμε τον αγώνα μας, δηλώνουμε ότι είμαστε άοπλοι. Βρισκόμαστε άοπλοι απέναντι στα τανκς. Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο…».

Και καλεί συνεχώς τους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους.

3:00 π.μ. Δίνεται εντολή και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί απ’ έξω, ξεκινά προς την πύλη. Οι Αγωνιστές δεν κάνουν πίσω, μένουν εκεί φωνάζοντας συνθήματα. Το τανκ γκρεμίζει την πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές, όπως δείχνει και το ιστορικό φιλμ που τράβηξε κρυφά Ολλανδός δημοσιογράφος.

Από τον σταθμό ακούγεται ο εκφωνητής να απαγγέλλει τον Εθνικό Ύμνο.

Οι εξεγερμένοι μαζεύονται στο κεντρικό προαύλιο ψάλλοντας επίσης τον Εθνικό Ύμνο.

Μονάδα των ΛΟΚ εισβάλει από την πεσμένη πύλη και οδηγεί τους Αγωνιστές έξω μέσω της πύλης της οδού Στουρνάρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν στην οδό Στουρνάρα τους επιτίθενται. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι από τους στρατιώτες προσπάθησαν να τους προστατεύσουν από τους αστυνομικούς που βιαιοπραγούσαν. Εξαιρέσεις στον κανόνα…

Ακολουθεί μακελειό, ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ στους δρόμους αστυνομικοί και άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες. Πολλοί βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες.

Οι εκφωνητές του σταθμού του Πολυτεχνείου παραμένουν στις επάλξεις τους και συνεχίζουν να εκπέμπουν τη φωνή των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Ελλήνων για αρκετή ώρα μετά την εισβολή, μέχρι που συλλαμβάνονται.

Πρωτοσέλιδο της εποχής

11:00 π.μ. Η χούντα επιβάλει στρατιωτικό νόμο.

Ο λαός όμως δεν υποχωρεί και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται όλο το Σάββατο.

Συλογικότητες της Λαμίας


Δείτε το χρονικό της πρώτης ημέρας του πολυτεχνείου , το χρονικό της δεύτερης ημέρας του πολυτεχνείου, το χρονικό της τρίτης ημέρας του πολυτεχνείου

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock