Συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ

Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν συμφωνία με τον Άσαντ και αλλάζουν τα δεδομένα πολύ στην περιοχή. Οι Κούρδοι επισήμως ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με την Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου την Κυριακή.

H στήριξη του Μπασάρ αλ Άσαντ στους Κούρδους αναμένεται να αλλάξει δραματικά το σκηνικό και να φέρει νέες εξελίξεις, ενώ σήμερα είναι πέμπτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης κατά των κουρδικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία. «Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Σε άρθρο του Foreign Policy, o στρατηγός των Κούρδων, Μαζλούμ Κομπανί Αμπντί φέρεται να δηλώνει: «Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Άσαντ εάν επιλέξουμε συνεργασία μαζί τους. Αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμών και γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τη ζωή για τους ανθρώπους μας».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρει: «Πιστεύουμε στη δημοκρατία ως βασική ιδέα, αλλά υπό το πρίσμα της εισβολής της Τουρκίας και της υπαρκτής απειλής που θέτει η επίθεσή της για τον λαό μας, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε τις συμμαχίες μας. Οι Ρώσοι και το καθεστώς της Συρίας έχουν κάνει προτάσεις που θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν υπό την προστασία μας. Δεν εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις τους. Για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιον να εμπιστευτούμε».

«Μας εγκαταλείψατε. Αφήνετε να μας σφάξουν», ήταν σύμφωνα με το CNN το μήνυμα που έστειλε ο Mazloum Kobani Abdi, στην Ουάσιγκτον, απαιτώντας να μάθει εάν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τους Κούρδους. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που επικαλέστηκε από χθες το CNN, ο στρατηγός των Κούρδων εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια στον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στον ISIS, William Roebuck, κατά τη διάρκεια συνάντησης την Πέμπτη. Kατά το έγγραφο και συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πηγές, ο στρατηγός είχε προειδοποιήσει πως οι Κούρδοι σκέφτονταν να στραφούν σε συμμαχία με τη Ρωσία και τον Άσαντ. «Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατέψετε τους ανθρώπους μας, αλλά δεν θέλετε να έρθει κάποια άλλη δύναμη για να μας προστατεύσει. Μας πουλήσατε, αυτό είναι ανήθικο» πρόσθεσε ο Mazloum.

Σε μια σημαντική μετατόπιση της συμμαχίας, οι δυνάμεις των Κούρδων αναμένεται να αναπτυχθούν παράλληλα με κυβερνητικά στρατεύματα κατά μήκος των βόρειων συνόρων, γράφει το Associated Press.

Η ανακοίνωση της Κυριακής ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη βόρεια Συρία εξαιτίας του χάους που προκάλεσε η επίθεση της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε πριν από πέντε ημέρες. Πριν από την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος Τραμο διέταξε τα στρατεύματα των Η.Π.Α. να μην εμπλακούν, μια απόφαση που οι Κούρδοι σύμμαχοι είδαν ως προδοσία των Αμερικανών.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Νωρίτερα έγινε γνωστό από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, πως ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κούρδο πολιτικό αξιωματούχο.

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση. «Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ΄οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Παράλληλα, κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και την συριακή κυβέρνηση. «Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο κούρδος αξιωματούχος.

Τι θα αλλάξει με αυτή τη συμφωνία

Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για μία σειρά από λόγους. Η στροφή των Κούρδων προς το καθεστώς του Άσαντ, το οποίο υποστηρίζεται από Ιράν και Ρωσία, υποβαθμίζει περαιτέρω την παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία. Ουσιαστικά η συμφωνία θα φέρει τις δυνάμεις του Άσαντ πίσω στις πόλεις και τα χωριά, τα οποία για πάνω από επτά χρόνια βρίσκονταν υπό των έλεγχο των Κούρδων. Με τις δυνάμεις των ΗΠΑ μακριά από τη γραμμή πυρός και την επιστροφών του στρατού του Άσαντ σε αυτές τις περιοχές, διανοίγεται ο δρόμος για μια γενικευμένη σύρραξη με τις δυνάμεις της Τουρκίας.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρες ακόμα οι λεπτομέρειες της άφιξης των συριακών δυνάμεων στις περιοχές που πριν έλεγχαν οι Αμερικανοί, αλλά φαίνεται ότι οι τελευταίες έχουν αποχωρήσει από τις πόλεις Manbij και Kobane. Οι τοπικές αρχές των περιοχών αυτών, πάντως, επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν στην ανάπτυξη των συριακών δυνάμεων, ενώ σύμφωνα με το AP οι συριακές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Tal Tamr, 20 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν, πάντως, την ικανότητα των κουρδικών δυνάμεων να δρουν αναπάντεχα γρήγορα σε μια προσπάθεια τους να απωθήσουν την τουρκική εισβολή.

Νωρίτερα έγινε γνωστό από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, πως ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος. Η συριακή κυβέρνηση και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο. Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση. «Μονάδες του αραβικού συριακού στρατού βρίσκονται καθ’ οδόν προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος», μετέδωσε το πρακτορείο Sana. Παράλληλα, Κούρδος αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε, δήλωσε ότι «διαπραγματεύσεις» διεξήχθησαν ανάμεσα στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση και τη συριακή κυβέρνηση. «Εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές απέναντι στην επίθεση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση (της Δαμασκού) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να αντιμετωπίσει την επίθεση», δήλωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Με τη συμφωνία φαίνεται ουσιαστικά ότι οι Κούρδοι έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως δεν μπορούν να στηριχθούν πλέον στις ΗΠΑ. «Μας εγκαταλείψατε. Αφήνετε να μας σφάξουν», ήταν, σύμφωνα με το CNN, το μήνυμα που έστειλε ο Mazloum Kobani Abdi στην Ουάσιγκτον, απαιτώντας να μάθει εάν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τους Κούρδους. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που επικαλέστηκε από χθες το CNN, ο στρατηγός των Κούρδων εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια στον αναπληρωτή ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στον ISIS, William Roebuck, κατά τη διάρκεια συνάντησης την Πέμπτη. Κατά το έγγραφο και συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πηγές, ο στρατηγός είχε προειδοποιήσει πως οι Κούρδοι σκέφτονταν να στραφούν σε συμμαχία με τη Ρωσία και τον Άσαντ. «Δεν είστε διατεθειμένοι να προστατέψετε τους ανθρώπους μας, αλλά δεν θέλετε να έρθει κάποια άλλη δύναμη για να μας προστατεύσει. Μας πουλήσατε, αυτό είναι ανήθικο» πρόσθεσε ο Mazloum.

Όσο όμως οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία πλησιάζουν την πόλη Ain Issa, 20 μίλια από τα τουρκικά σύνορα, εκατοντάδες μέλη των οικογενειών των πρώην μαχητών του ISIS έχουν δραπετεύσει, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό που δημιουργήθηκε από τις τουρκικές επιθέσεις. Η διοίκηση των Κούρδων ανέφερε ότι 785 άτομα που πρόσκεινται στο «Ισλαμικό Κράτος» έχουν δραπετεύσει από σημείο που φιλοξενούνταν περισσότερα από 12.000 άτομα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σε σχέση με την πρόθεση του Τραμπ να διατάξει την αποχώρηση πέραν των 1.000 στρατιωτών των ΗΠΑ, αφού εξετάζεται και το ενδεχόμενο απλώς να έχουν μετακινηθεί από τα σύνορα σε πιο ασφαλείς περιοχές. Αλλά με τις γραμμές προμηθειών τους κατεστραμμένες και την περιοχή να είναι σε αποδιοργάνωση με τις κουρδικές δυνάμεις να πολεμούν την Τουρκία και όχι το «Ισλαμικό Κράτος», οι αμερικανικές δυνάμεις χάνουν τον ρόλο τους στο παιχνίδι. Αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν επίσης τη μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στη Συρία σε συνδυασμό με την αποτυχία τους να σταματήσουν την εδραίωση του καθεστώτος Άσαντ. Σε μια άλλη ανάγνωση, είναι μια νίκη της Ρωσίας και του Ιράν, οι οποίες υποστήριξαν το καθεστώς από το 2011.

Αυτό που μένει, όμως, είναι το ρίσκο που παίρνουν οι Κούρδοι με αυτήν τη συμφωνία, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν εξασφαλίζουν καμιά εγγύηση για την επιβίωση της αυτονομίας που είχαν εξασφαλίσει στην περιοχή τα τελευταία επτά χρόνια. Κούρδοι αξιωματούχοι, πάντως, επιβεβαιώνουν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στραφούν στη Δαμασκό μετά την «προδοσία» των ΗΠΑ που τους έσπρωξε στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Οι αναφορές από τα ξένα ΜΜΕ δείχνουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή στον στρατό του Άσαντ.

Σχολιάστε Ελεύθερα