Εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει να βομβαρδίζει θέσεις των Κούρδων στα βόρεια της Συρίας, σημειώνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Η Daily Sabah αναφέρει πως βομβαρδίζονται περιοχές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) στην πόλη Μαλικίγια, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν, επίσης, αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Χθες, Δευτέρα, το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, όπως μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σημείωσε πως δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύριοι να ζουν με ασφάλεια.

ΗΠΑ: Δεν αποσύρουμε πλήρως τα στρατεύματά μας

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε διευκρίνιση σχετικά με την έναρξη της απόσυρσης των στρατευμάτων τους από τη Συρία. Ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, σημείωσε πως δεν αποσύρονται πλήρως τα στρατεύματα και σημείωσε ότι περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ήταν «κακή ιδέα» να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων και ότι σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης ή την αναζωπύρωση της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η αναδίπλωση που αποφάσισε ο Τραμπ δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για να σφαγιαστούν οι Κούρδοι και επανέλαβε την προειδοποίηση του πλανητάρχη ότι η Ουάσινγκτον θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία». Η Άγκυρα, τουλάχιστον «μέχρι τώρα», δεν έχει αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας όπως αναμένεται, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ όμως εγκαταλείπουν τους Κούρδους της Συρίας, λίγες μόνο μέρες αφότου τους έπεισαν να διαλύσουν οχυρώσεις τους στη μεθόριο, εγγυώμενοι την ασφάλειά τους. Λένε πως δεν θα αφήσουν να γίνει σφαγή αλλά δεν λένε το πως από τι στιγμή που έχουν δώσει το πράσινο φως για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας.

Βέβαια λένε πως δεν θα αφήσουν να γίνει σφαγή, αυτό πραγματικά δεν ξέρουμε πως θα γίνει από τι στιγμή που θα αποχωρήσουν και θα τους αφήσουν μόνους στον πόλεμο με την Τουρκία. Αφού τα στρατεύματά τους έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις δύο μεθοριακές πόλεις, το Τελ Αμπιάν και το Ρας Αλ Αΐν, που είναι και οι πρώτοι στόχοι του Ερντογάν.

Προειδοποιήσεις Τραμπ

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να τηρεί αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Χθες προειδοποίησε την Άγκυρα να μην προβεί σε κινήσεις που ο ίδιος θα θεωρήσει πως ξεπερνούν τα όρια.

«Θα καταστρέψω ολοκληρωτικά την οικονομία της Τουρκίας (το έχω ξανακάνει)», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν «αν χτυπηθεί οποιοσδήποτε από τους ανθρώπους μας, [θα υπάρξουν] μεγάλα προβλήματα», σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρεπουμπλικάνο.

«Είπα στην Τουρκία εάν κάνει οτιδήποτε πέραν αυτού που θεωρούμε ανθρωπιστικό (…) θα υποστεί τον αποδεκατισμό της οικονομίας της».

Αμερικανικά μέτρα στην περιοχή

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO), που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων, καθώς και η διακοπή της ενημέρωσης της Άγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (intelligence, surveillance, and reconnaissance, ISR) των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τα μέτρα που έλαβε το Πεντάγωνο μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα προκειμένου ουσιαστικά να κλείσουν την τουρκική ΠΑ έξω από τον εν λόγω εναέριο χώρο.

Κούρδοι της Συρίας: Θα αντισταθούμε μέχρις εσχάτων στην τουρκική εισβολή

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μεσοποταμία μετά το αμερικανικό «πράσινο φως» στην τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία (συριακό Κουρδιστάν).

Βρισκόμαστε στις παραμονές μιας μεγάλης πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους Κούρδους μαχητές των YPG (Μονάδων Λαϊκής Προστασίας) που ελέγχουν αυτή τη στιγμή την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη. Οι Κούρδοι βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο και καλούνται να δώσουν έναν άνισο αγώνα επιβίωσης.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όταν αρχίσει η τουρκική εισβολή (κάτι που κατά τον Ερντογάν μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε νύχτα), το PKK θα μεταφέρει τη σύγκρουση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ θα αντιδράσουν δυναμικά και οι κουρδικές κοινότητες στην Ευρώπη.

Οι στόχοι του Ερντογάν

Η αντιμετώπιση του «κουρδικού κινδύνου» αποτελεί το Νο1 ζήτημα για τον Ερντογάν και την τουρκική ελίτ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η ύπαρξη μιας κουρδικής οντότητας στην περιοχή της Ροτζάβα αποτελεί θα θανάσιμη απειλή για την τουρκική εθνική ακεραιότητα. Ο Ερντογάν επιθυμεί διακαώς τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» (ουσιαστικά ζώνη τουρκικής κατοχής) για δύο βασικά λόγους:

  • Πρώτον, για να εμποδιστεί η επικοινωνία των Κούρδων της Συρίας με τους ομοεθνείς τους στην Τουρκία.
  • Δεύτερον, για να εγκαταστήσει εκεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύριου (σουνίτες) πρόσφυγες που τώρα ζουν στην Τουρκία. Με την εγκατάσταση των Σύριων προσφύγων από τη μια μεριά θα αποσυμπιεστούν τα τουρκικά αστικά κέντα και, από την άλλη, θα αλλάξουν οριστικά τα δημογραφικά δεδομένα σε μια περιοχή όπου τώρα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

Από το ζήτημα της εγκατάστασης των Σύριων προσφύγων απορρέει η διαφωνία που είχαν μέχρι χτες οι ΗΠΑ και η Τουρκία για το εύρος της «ζώνης ασφαλείας». Στα 40 χιλιόμετρα που θέλει να ελέγξει τη η Τουρκία περιλαμβάνονται αστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων το Κομπάνι, η πόλη που έγινε η πλέον αιματηρή σύγκρουση των Κούρδων με τους τζιχαντιστές.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock