Κ. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ρίχνει τον πήχη

Συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ στη Βούλα Κεχαγιά

Κ. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ρίχνει τον πήχη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε από Παρίσι και Βερολίνο χωρίς να πει λέξη για τα πλεονάσματα, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαλύψει το σχέδιό της για αύξηση του δημοσιονομικού χώρου, εφόσον δεν ιεραρχεί ως σημαντικό θέμα τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, λέει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. ∆ηλώνει πως προσβλέπει στη μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πλατύ προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς.

Κύριε Ζαχαριάδη, μπαίνοντας πια στον Σεπτέμβριο, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορέσει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να λάβει νέα μέτρα λιτότητας;

Οπως έγραψε εύστοχα και μια εφημερίδα, το πρώτο εξάμηνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κινηθεί με «καύσιμα» ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τυχερή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πιο τυχερή των τελευταίων δέκα ετών τουλάχιστον. Ευτυχώς για τους πολίτες και τη χώρα επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού οι δικές μας προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και όχι οι αστοχίες διαφόρων υψηλόβαθμων «ουδέτερων» τεχνοκρατών ή οι ανοησίες της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, για τέταρτο μνημόνιο. ∆εν είμαι medium για να κάνω προβλέψεις, δεν θέλω όμως να σπάσει τα μούτρα της η χώρα και να πονέσει και άλλο η κοινωνία.
Θεωρείτε ότι στη ∆ΕΘ θα υπάρξουν «αποκαλύψεις»;

Αν κάποιος παρακολουθεί την οικονομική καθημερινότητα της χώρας, μπορεί να δει και θέματα συνέχειας στο κυβερνητικό έργο και βεβαίως και θέματα σοβαρών αντιθέσεων. Ετσι συνέβη, παραδείγματος χάριν, με τα capital controls, έτσι συμβαίνει με τις 120 δόσεις. ∆εν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον αγώνα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ενεργειακή πολιτική. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ρίχνει τον πήχη, γιατί προεκλογικά είπε πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να κάνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε από Παρίσι και Βερολίνο χωρίς να πει λέξη για τα πλεονάσματα. Αντί να αξιοποιήσει τη δική μας πρόταση για 2,5%, ακυρώνει την πρόταση, ξεκινάει από την αρχή και όταν… ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, θα το εξετάσουν. Μα όλοι στην Ευρώπη θεωρούσαν την Ελλάδα απολύτως αξιόπιστη (εκτός από τη Ν∆). Αν αρχίσουμε να λέμε ότι δεν είμαστε αξιόπιστοι, μπορεί και να τους πείσουμε, το έχουμε κάνει με «επιτυχία» και στο παρελθόν. Ο κ. Σταϊκούρας κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 3%, ενώ προεκλογικά μιλούσαν για 4%. Εάν πραγματικά κρίνει η κυβέρνηση ότι δεν είναι σημαντικό θέμα η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ας μας πει το σχέδιό της για την αύξηση του δημοσιονομικού χώρου. Αυτό θα είναι μια αποκάλυψη.

Η κυβερνητική πλειοψηφία… αιφνιδιάζει με διάφορες πρακτικές της στη Βουλή; Πώς μπορεί να αντιδράσει η αξιωματική αντιπολίτευση;

Όλοι πια γνωρίζουν ότι δεν βρισκόμαστε στα μνημόνια που αναγκαζόμασταν να νομοθετούμε βράδυ για να πάει την επόμενη μέρα ο εκάστοτε ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup και όμως η Ν∆ νομοθετεί με τη διαδικασία του «επείγοντος» και του «κατ` επείγοντος». Ο κ. Γεραπετρίτης μας διαβεβαίωσε στη Βουλή ότι δεν θα έχουμε αυτές τις πρακτικές που προσβάλλουν τη νομοθετική διαδικασία και πριν καλά καλά τελειώσει τη φράση του, η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε με τον διοικητή της ΕΥΠ είναι ντροπιαστική και εξευτελιστική για την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η εμμονή να αλλάξει και να προσαρμοστεί ο νμος στα μέτρα ενός ανθρώπου δείχνει πόσο υποκριτικά και πόσο εύκολα στη Ν∆ μιλούσαν προεκλογικά για την αριστεία και πώς μετεκλογικά αλλάζουν τους νόμους για να χωρέσουν τους εκλεκτούς του κ. Μητσοτάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι παρούσα και θα αναδεικνύει αυτές τις αδικαιολόγητες και παράλογες νομοθετικές πρακτικές.

Στελέχη της κυβέρνησης προαναγγέλλουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ςτη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών. ∆εν είναι η θεμιτή η διερεύνηση ορισμένων υποθέσεων;

Είναι δύσκολο να καταλάβεις τι ακριβώς σκέφτεται αυτή η κυβέρνηση που λειτουργεί σε ένα περιβάλλον πλήρους πολιτικού «επικοινωνισμού ». Καθοδηγεί ή καθοδηγείται από τα media είναι ένα θέμα που απασχόλησε και προεκλογικά και στο οποίο πραγματικά δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Η απάντησή μας είναι σαφής: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Πώς αντιμετωπίζετε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου;

∆εν σας φαίνεται παράξενο που μια κυβέρνηση 40 ημερών ασχολείται τόσο πολύ με τον εκλογικό νόμο; Γιατί αυτή η βιασύνη; Η Ν∆, σε αντίθεση με πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής ∆εξιάς, έχει αλλεργία σε αναλογικά εκλογικά συστήματα, αυτή άλλωστε ήταν που νομοθέτησε το έκτρωμα με το bonus των 50 εδρών. Το σημείο-κλειδί εδώ, όμως, δεν είναι η θέση της Ν∆, το κλειδί είναι η θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τι θα κάνει για παράδειγμα το ΚΙΝΑΛ; Το καλοκαίρι του 2016 η κυρία Γεννηματά μας έλεγε ότι ήταν πάγια θέση της ∆ημοκρατικής Συμπαράταξης τότε η απλή αναλογική. Τι ισχύει σήμερα; Γιατί τώρα ακούω τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να λένε «περιμένουμε την κυβερνητική πρωτοβουλία και θα δούμε»;

Εκτιμάτε ότι η Ν∆ θα επιχειρήσει μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης να προσπεράσει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές;

Ελπίζω πως όχι. Οπως επίσης ελπίζω ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα συνεργήσει σε αυτήν τη μεγάλη αντιδημοκρατική θεσμική ακρότητα και απρέπεια. Οταν ο νομοθέτης έβαζε ρήτρα την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από τις μεθεπόμενες εκλογές της νομοθέτησής του, το έκανε για να αποφευχθούν κομματικοί σχεδιασμοί με τον εκλογικό νόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται. Σας ικανοποιούν οι πρωτοβουλίες που έχουν προαναγγελθεί;

Οι εξαγγελίες καθώς και ο προγραμματισμός είναι κατά τη γνώμη μου απολύτως σωστός, δεν αρκεί όμως αυτό. Θέλω να δω τις προαναγγελίες μας να γίνονται πράξη. Η διαδικασία μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πλατύ προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς του 32% είναι μια διαρκής διαδικασία.

Τι πιστεύετε πως έχει περισσότερο ανάγκη στην παρούσα φάση ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;

Τη συμμετοχή, τη συνδιαμόρφωση, να μη συναντιόμαστε μόνο στην κάλπη κάθε εκλογές. Να γίνουν τμήμα της καθημερινότητας, της προσπάθειας που κάνουμε. Πάντως οι πρωτοβουλίες δεν πρέπει να παίρνονται μόνο από πάνω και οι φίλοι μας και οι σύμμαχοί μας σε όλα τα επίπεδα πρέπει να κινητοποιηθούν.

Ο όρος «πασοκοποίηση» έχει αρνητική χροιά. Θα μπορούσε να έχει και θετική ανάγνωση; 

Τι ακριβώς εννοείτε «πασοκοποίηση», για να σας απαντήσω. Αν αναφέρεστε στις θετικές κοινωνικές κατακτήσεις και στις προοδευτικές τομές που έκανε το ΠΑΣΟΚ σε περιόδους της διακυβέρνησής του κατά τη Μεταπολίτευση και προξενούν ανατριχίλα στη ∆εξιά, προφανώς εκεί υπάρχουν θετικά στοιχεία. Αν αναφέρεστε στη συστημικότητα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος, φυσικά έχει αυτονόητη αρνητική χροιά. Εμείς είμαστε ένα κόμμα της ευρύτατης Αριστεράς, εκφράζοντας παράλληλα και ένα σημαντικό μέρος της Σοσιαλδημοκρατίας και των ανθρώπων της Κεντροαριστεράς και της οικολογίας.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading