Η δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ανεβαίνω στο Βήμα, διότι θεωρώ ότι είναι υγειονομικά πιο ασφαλές αυτό. Είναι και το plexiglass.

Κύριε Πρωθυπουργέ, άκουσα τη δευτερομιλία σας και παρότι ξεκινήσατε με ύφος εκπαιδευτικού, γυμνασιάρχη, απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη, για να τον φέρετε στο σωστό δρόμο και μιλήσατε για αυθάδεια, για αναίδεια και για έναν τρόπο που δεν συνάδει με τα κοινοβουλευτικά ήθη, εντούτοις εσείς δεν μπορέσατε να κρύψετε τον εκνευρισμό σας. Απευθυνθήκατε με σκληρά επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς απέναντι σε όλους τους πολιτικούς σας αντιπάλους, ενώ θα περίμενε κανείς, μετά από μια διαδικασία σχεδόν πέντε ωρών, να έχετε συναισθανθεί πού ακριβώς βρισκόμαστε.

Εγώ άκουσα όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις. Οι περισσότεροι κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις και κριτική, στην οποία, φυσικά, έχετε μια δυσανεξία. Όμως, κατέθεσαν προτάσεις εποικοδομητικές. Μόνο εσείς εμφανίζεστε αυτάρεσκα να υπερηφανεύεστε ότι τα έχετε κάνει όλα καλά και να αντιπολιτεύεστε την Αντιπολίτευση.

Εγώ θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση σε σχέση με τις προτάσεις που ακούστηκαν, πριν έρθω στην ουσία και όσων είπατε στη δευτερομιλία σας.

Μια σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών σε αυτή τη φάση, με δεδομένο -επαναλαμβάνω- ότι όλα τα κόμματα και όλοι οι Αρχηγοί συναισθάνονται την κρισιμότητα των στιγμών -εκτός από εσάς μάλλον- θα ήταν χρήσιμη όχι για να ενημερωθούμε, αλλά για να καταλάβετε και εσείς πώς θα μπορούσατε ό,τι να σωθεί, να σωθεί τούτη την κρίσιμη στιγμή. Όμως, εσείς το αρνείστε. Όμως εσείς επιμένετε στη λογική του να απορρίπτετε κάθε ιδέα και να αντιπολιτεύεστε την Αντιπολίτευση. Νομίζω ότι δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών.

Μόνο την ώρα που μιλάμε σε αυτή εδώ την Αίθουσα -είναι πάνω από πέντε ώρες- με βάση τα στατιστικά στοιχεία έχουν φύγει από τη ζωή πάνω από είκοσι συμπολίτες μας στις ΜΕΘ, στις κλίνες εκτός ΜΕΘ και πολλοί αβοήθητοι στα σπίτια τους. Και εσείς τι έχετε να απαντήσετε σε αυτούς τους ανθρώπους; Ήρθατε πάλι εδώ στη δευτερομιλία σας να επαναφέρετε τα στοιχεία της στατιστικής και να μας πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι; Είναι λίγοι, δηλαδή, οι πάνω από σαράντα που πεθαίνουν κάθε μέρα στη χώρα μας. Να πάτε στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν συνανθρώπους τους και να τους πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι!

Α, ναι; Έπρεπε να καταλάβω κάτι άλλο, κύριε Μητσοτάκη;

Μας καταλαβαίνει και μας ακούει ο κόσμος, όμως -μη στεναχωριέστε- και βλέπει και κρίνει και συγκρίνει.

Μας είπατε τι θα κάνετε, για να αντιμετωπιστεί η κρίση; Δεν μας είπατε τι θα κάνετε για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μας είπατε για άλλη μία φορά ευφυολογήματα.

Την ώρα που ο κόσμος χάνεται, εσείς να επιτεθείτε ξανά και ξανά στην Αριστερά, εσείς να επιτίθεστε στους πολιτικούς σας αντιπάλους, εσείς να καλείτε τους Βουλευτές σας όρθιοι να σας αποθεώσουν, γιατί μας είπατε ότι στο Πολυτεχνείο συμμετείχαν πολίτες από όλα τα κόμματα, από όλες τις πολιτικές πτέρυγες και από όλες τις τάσεις. Αυτό, κύριε Μητσοτάκη, το κάνετε συχνά.

Δεν έρχεται εδώ να αμφισβητήσει κανένας. Κανένας δεν έρχεται να αμφισβητήσει. Είναι ζητήματα που έχουν λυθεί προ πολλού. Το κάνατε και με το θέμα της Εθνικής Αντίστασης, στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όμως, η κάθε πολιτική παράταξη και η κάθε κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη πόσο τιμά τον συμβολισμό των πράξεων της Αντίστασης και πόσο αυτή η τιμή έρχεται εδώ, στο σήμερα. Διότι εσείς είσαστε η Κυβέρνηση που έφερε, για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά, έναν νόμο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων. Δεν τον έφερε καμία άλλη κυβέρνηση.

Εδώ τίθεται και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Η καραντίνα είναι κατανοητή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ που φτάσαμε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι στο όνομα των μέτρων προστασίας που πρέπει να πάρουμε όλοι μας, δεν θα λειτουργούν οι θεσμοί, θα υπάρχει ένα καθεστώς επιτήρησης της καθημερινότητας των ανθρώπων, δεν θα υπάρχει δυνατότητα να εκφράσουν οι πολίτες, τα κόμματα, οι κινήσεις, οι φορείς, με τρόπο που σέβεται τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε, τις επιδημιολογικές συνθήκες, αλλά με έναν συμβολικό τρόπο, να εκφράσουν τα πολιτικά τους μηνύματα.

Ξεκινήσατε την ομιλία σας με ένα ευφυολόγημα -επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό- της πλάκας, με την έννοια ότι είπατε ότι μοίρασα την ομιλία μου πιο πριν. Ήταν από τις ομιλίες που έχω κάνει που δεν έχω χρησιμοποιήσει καθόλου το κείμενο.

Προσέξτε, όμως. Εγώ στέλνω, πράγματι, πριν την ομιλία μου, ένα σχέδιο κειμένου στους δημοσιογράφους. Εσείς ξέρετε τι κάνετε; Στέλνετε μετά ένα σχέδιο.

Φιρμάνι στέλνετε μετά στους δημοσιογράφους για το τι θα παίξουν, όχι μόνο από τη δική σας ομιλία, αλλά και από τη δική μου ομιλία, όπως σας ξέφυγε πριν από μία βδομάδα και στείλατε από το Γραφείο του Μαξίμου φιρμάνι και κάποια Μέσα Ενημέρωσης το αναπαρήγαγαν αυτούσιο.

Τι θέλετε να συγκρίνουμε τώρα; Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία. «Παίξτε ότι ο Τσίπρας χτυπάει τον Τσιόδρα» γράφατε και το αναπαρήγαγαν δύο Μέσα Ενημέρωσης. Το ένα από αυτά, το “Liberal”, ζήτησε συγγνώμη από εμένα και από τους χρήστες, από τους αναγνώστες. Αλλά εσείς τα στείλατε αυτά. Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία. Αυτή είναι η αντίληψή σας για την ενημέρωση των πολιτών.

Έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι λέμε ψέματα διαρκώς και διαρκώς εσείς βγαίνετε ο ψεύτης. Είπατε ότι ποτέ δεν είπατε, ποτέ εσείς δεν μας κατηγορήσατε για τους σαράντα νεκρούς της γρίπης, πριν από δύο χρόνια. Ορίστε, εδώ, τα πρακτικά.

Ήδη, το διαδίκτυο βρίθει από τα βίντεο που παίζουν, που αφορούν εκείνη τη συνεδρίαση. Μάλιστα, ήταν και το αγαπημένο σας θέμα, για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, για την ενταξιακή της προοπτική. Ήρθατε να μας καταγγείλετε τότε ότι εσείς «ουδέποτε», με στόμφο είπατε τότε, «θα δεχθείτε την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Θα παγώσετε», είχατε πει, «την ενταξιακή διαδικασία».

Και είπατε, με το που ξεκινήσατε την ομιλία σας: «Σαράντα συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες νοσηλεύονται. Πολλοί στην εντατική, πολλοί περισσότεροι νοσούν από τον ιό της γρίπης. Λυπάμαι, κύριε υπουργέ, αλλά αυτό είναι γεγονός απαράδεκτο για τον 21οαιώνα και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν αντιμετώπισε εγκαίρως αυτήν την υπόγεια φημολογία του αντιεμβολιασμού. Δεν προχώρησε ούτε στη σωστή ενημέρωση του κοινού…».

Και τι σημαίνει αυτό; «[…] ούτε στον γρήγορο εφοδιασμό των φαρμακείων, ενώ πολλά κρεβάτια στις εντατικές -δυστυχώς- παραμένουν κλειστά και η πρωτοβάθμια φροντίδα, η τόσο πολυδιαφημισμένη από εσάς μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε. Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα σύστημα το οποίο καταρρέει».

Μας καταγγέλλατε, κύριε Μητσοτάκη, για τους σαράντα νεκρούς από τον ιό της γρίπης. Και έχετε το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο ότι εμείς παίζουμε και τυμβωρυχούμε, τη στιγμή που έχουμε στη χώρα μας σαράντα νεκρούς την ημέρα σήμερα. Την ημέρα και όχι σε ένα ολόκληρο εξάμηνο!

Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Και διαρκώς προσπαθείτε να διαψεύσετε τους συνομιλητές σας που βρίσκονται στο Βήμα.

Διαρκώς αναφέρεστε στο κρίσιμο θέμα του lockdown. Μας ρωτήσατε κατά τη διάρκεια της πρωτομιλίας σας αν εμείς είμαστε υπέρ ή κατά του lockdown. Μα, το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά τώρα. Το θέμα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Κάθε μέρα φέρνετε και ένα επιπλέον μέτρο. Σχεδόν κάθε μέρα αναιρείτε τα μέτρα που ανακοινώσατε την προηγούμενη. Σήμερα ακούμε ότι ετοιμάζεστε, λέει, για μέτρα στρατιωτικού νόμου, στρατιωτικού τύπου. Απαγόρευση ήδη έχετε προαναγγείλει από τις 21.00΄.

Ξέρετε κάτι; Μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Χρειάζεται και πρόληψη, όχι μόνο καταστολή. Ανακοινώσατε χθες ότι μετά τις 21.00’ θα μπορούμε ευτυχώς όσοι έχουμε κατοικίδια ζώα και είμαστε φιλόζωοι να τα βγάζουμε έξω από το σπίτι με το συγκεκριμένο SMS. Όμως, για τα άτομα που χρήζουν φροντίδας; Δεν έχετε μεριμνήσει για αυτά. Για τα κατοικίδια, εντάξει. Δηλαδή, αν κάποιες οικογένειες έχουν ανθρώπους που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα με την απαγόρευση κυκλοφορίας να πάνε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους;

Έρχομαι στο πιο ουσιαστικό θέμα, γιατί λέω ότι δεν είναι μόνο η καταστολή. Κυρίως είναι η πρόληψη. Βγάλατε ένα ολόκληρο λογύδριο για το Πολυτεχνείο. Δεν μας είπατε, όμως, τι θα γίνει τώρα, άμεσα στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα. Θα επιτάξετε ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Η Θεσσαλονίκη ασφυκτιά. Το Διαβαλκανικό Κέντρο, όμως, είναι άνετο. Όλα τα νοσοκομεία αυτήν τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, τα δημόσια, έχουν πληρότητα οριακή, 100%. Το Διαβαλκανικό, όμως, είναι άνετο. Γιατί;

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα δεχθούν περιστατικά COVID ή θα γίνουν τα δημόσια νοσοκομεία, νοσοκομεία μιας νόσου; Θα ανοίξετε το 424; Το ζήτησα πριν από μια βδομάδα. Θα το ανοίξετε; Θα δώσετε ανάσα αυτήν τη στιγμή στο ασφυκτικό πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα;

Αλλά και το ζήτημα είναι πώς θα αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που μπορεί να σας δώσει ο ιδιωτικός τομέας. Ακόμα και η αναγκαία επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα στο θέμα των ΜΕΘ γίνεται με προνομιακούς όρους για τους κλινικάρχες, με διπλάσιο ημερήσιο νοσήλιο και με χαμηλότερα στάνταρντς στελέχωσης και ασφάλειας, με τη δυνατότητα αύξησης 40% των κλινών ΜΕΘ, αλλά με το ίδιο προσωπικό.

Αυτήν την περίοδο της κρίσης, ερωτώ: Υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να βάζουν ως προτεραιότητα την κερδοσκοπία; Και μπορούμε εμείς αυτό να το αφήνουμε να συμβαίνει; Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το Διαβαλκανικό, υπάρχει ο «Άγιος Λουκάς», υπάρχει ο «Κυανούς Σταυρός», υπάρχει το νοσηλευτήριο «Γαληνός», η Γενική Κλινική. Πρέπει άμεσα, τώρα, να δοθεί η δυνατότητα οι κλίνες τους να δοθούν και για COVID περιστατικά, να ανασάνει το σύστημα υγείας.

Σας άκουσα να μας κατηγορείτε και για το θέμα του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Κοιτάξτε, επειδή είμαι απολύτως ακριβής σε όσα λέω, είπα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από αυτό εδώ το Βήμα ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του προχθές είπε ότι από τις πενήντα κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία» λειτουργούν μόνο εννέα. Και να, λοιπόν, το δημοσίευμα. Είναι συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στον διαδικτυακό τόπο Militaire.gr. στον κ. Καρβουνόπουλο, τον δημοσιογράφο, που λέει ακριβώς αυτό.

Και ελάτε να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» υπάρχουν τρεις ΜΕΘ. Αυτές αφήσαμε. Αυξήσαμε κατά δεκαοκτώ στο «Σωτηρία» τις ΜΕΘ, με δώδεκα, δεκαέξι και δέκα κλίνες αντίστοιχα, σύνολο κρεβατιών τριάντα οκτώ. Όλα είναι γεμάτα με περιστατικά COVID. Από τα πενήντα κρεβάτια που έδωσε η Βουλή χρησιμοποιούνται -είχε δίκιο ο κ. Κακλαμάνης προχθές- δώδεκα ή εννιά. Δεν ξέρω πόσα ακριβώς είναι σήμερα. Τα υπόλοιπα που λέτε, κύριε Πρόεδρε, και δεν έχετε άδικο, είναι λειτουργικά. Αλλά, προσέξτε. Είναι λειτουργικά διότι ήρθαν άτομα, μεταφέρθηκαν, μετακινήθηκαν γιατροί και νοσηλευτές από αναισθησιολογικά τμήματα μικρών νοσοκομείων, στην αρχή για έναν μήνα. Αργότερα κάνατε τη σύμβαση για εννιά.

Με δυο λόγια, για να το καταλάβουμε -γιατί αναφέρθηκε και η κ. Γεννηματά και είχε προφανώς γνήσια ενημέρωση από το «Σωτηρία»- προφανώς αυτό το οποίο έχετε κάνει είναι ότι προκειμένου να καταστήσετε λειτουργικά τα κρεβάτια που έφτιαξε η Βουλή, φέρνετε προσωπικό και μάλιστα από κρίσιμες υπηρεσίες, αναισθησιολογικά τμήματα μικρών νοσοκομείων, δηλαδή αποψιλώνετε τα χειρουργεία. Αυτό κάνετε. Αυτό αν εσείς λέτε ότι λύνει το πρόβλημα, εμείς λέμε ότι επιτείνει το πρόβλημα. Διότι το πρόβλημα το ουσιαστικό, το βασικό πρόβλημα -επαναλαμβάνω- είναι η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη στελέχωσης και μόνιμου προσωπικού.

Δεν χρειάζεται να μακρηγορήσει κανείς. Η απόδειξη της αποτυχίας σας είναι το γεγονός ότι ενώ όλη η αντιπολίτευση επί οκτώ μήνες σάς μιλούσε για την έλλειψη προσωπικού, εσείς ήρθατε μόλις προχθές να καταθέσετε τροπολογία για τριακόσιους εντατικολόγους. Μόνιμη πρόσληψη τριακοσίων εντατικολόγων. Αρκούν αυτοί για να στελεχώσουν το σύστημα;

Για να δείτε και τη διαρκή μονομέρειά σας απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τη διαρκή παραμέληση των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, των γιατρών και των νοσηλευτών του εθνικού συστήματος υγείας, τώρα που πιάνουν τα ζόρια έρχεστε και λέτε: «Θα δίνουμε σε ιδιώτες γιατρούς αφορολόγητα 2.000 ευρώ για να έρθουν να συνδράμουν για έξι μήνες». Προφανώς θα το κάνετε.

Το ερώτημα είναι: Έχετε σκεφτεί για τους ανθρώπους που δίνουν εκεί τη μάχη, τους επικουρικούς που δίνουν εκεί τη μάχη, τους μόνιμους γιατρούς που δίνουν εκεί τη μάχη και παίρνουν λιγότερα, ότι φτιάχνετε και με αυτόν τον τρόπο προσωπικό δύο ταχυτήτων; Το έχετε σκεφτεί αυτό;

Έχετε επίσης σκεφτεί ότι τώρα θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να συνομολογήσουμε σε ένα σχέδιο ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας, όχι μόνο με νέες θέσεις πρόσληψης μόνιμων ιατρών; Πήγατε στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, ενώ λέγατε ότι έχουμε πόλεμο, και ανακοινώσατε δεκαπέντε χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στον Στρατό.

Ναι, καλά κάνατε. Στα νοσοκομεία; Δεν έχουμε πόλεμο στα νοσοκομεία; Ή μήπως -να το πούμε κι αλλιώς, τώρα- οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τούτη την ώρα, η αδυναμία να ελέγξουμε την τουρκική προκλητικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό στον Στρατό;

Εγώ, όμως, δεν θα έρθω να συγκρίνω. Θα πω να πάρουμε και στον Στρατό. Όταν λέτε, όμως, ότι έχουμε πόλεμο στην Υγεία, γιατί πηγαίνετε στη ΔΕΘ και λέτε ότι διαχειριζόμαστε καλύτερα τη δεύτερη φάση της πανδημίας απ’ ό,τι την πρώτη και δεν λέτε κουβέντα για μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία; Σας το εξήγησα στην πρωτομιλία μου. Διότι έχετε την ιδεολογική εμμονή της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού, της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και δεν θέλετε έναν επιπλέον μπελά στο κεφάλι σας, να φορτώσετε δηλαδή μόνιμο προσωπικό. Θέλετε, όμως, να δώσετε υπηρεσίες στους ιδιώτες.

Τα βαρέα και ανθυγιεινά είναι ένα ώριμο αίτημα αυτών των ανθρώπων που παίρνουν 8 ευρώ την υπερωρία και βρίσκονται εκεί για πάρα πολλές ώρες αντιμετωπίζοντας το ρίσκο να μολυνθούν, αλλά και την ανθρώπινη δυστυχία. Εσείς, όμως, έχετε μία άλλη αντίληψη. Και το ίδιο έχετε κάνει σε ό,τι αφορά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς η αντίληψή σας ήταν: Όχι πρόσληψη οδηγών. Διακόσια και πλέον οχήματα αυτή τη στιγμή είναι παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια και θα μπορούσαν να βγουν στην καθημερινή λειτουργία. Δεν το κάνετε. Ξέρετε όμως να κάνετε αποσπάσεις οδηγών σε υπουργικά γραφεία. Μόνο σε υπουργούς σας αυτή τη στιγμή είναι δεκαπέντε οδηγοί.

Μας λέτε διαρκώς ότι εσείς τάχα είστε με την επιστήμη, ενώ εμείς δεν είμαστε. Η αλήθεια είναι ότι θέλετε να κρυφτείτε πίσω από συγκεκριμένους επιστήμονες και όχι γενικά από την επιστήμη, διότι άλλο πράγμα είναι η επιστήμη και άλλο οι επιστήμονες.

Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη: Θα θέσετε υπόψη των κομμάτων, θα καταθέσετε εν γνώσει των κομμάτων τα πρακτικά της Επιτροπής, για να μάθουμε και εμείς επιτέλους τι ακριβώς σας πρότειναν οι επιστήμονες και τι ακριβώς κάνετε εσείς;

Διότι αυτό -πώς το είπατε στην ομιλία την πρώτη;- που μας ερέθισε, που μας σκανδάλισε -αυτή τη λέξη χρησιμοποιήσατε- δεν ήταν ότι απαξιώσατε έναν επιστήμονα σε δημόσια πανελλαδική απευθείας μετάδοση, λέγοντάς τον «Σωτήρη». Δεν μας ενόχλησε αυτό. «Σωτήρη, δείξε τα slights». Όχι, δεν ήταν αυτό, δηλαδή το ότι δεν του μιλούσατε στον πληθυντικό.

Αυτό που μας ενόχλησε είναι ότι διαρκώς θέλετε να επιρρίπτετε τις ευθύνες στην επιστημονική κοινότητα. Θέλετε να επιρρίπτετε τις ευθύνες των δικών σας πολιτικών αποφάσεων.

Σας ζητώ, λοιπόν, να μας πείτε: Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους να ανοίξει ο τουρισμός έτσι όπως άνοιξε, το «πέσαμε έξω» του κ. Γεωργιάδη; Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους να αυξήσετε στο 80% την πληρότητα στα πλοία; Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους να μην κάνετε τίποτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην αυξήσετε τα δρομολόγια; Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους να ανοίξετε τα σχολεία ακριβώς όπως τα κλείσατε, αυξάνοντας μάλιστα τους μαθητές ανά τάξη στο Δημοτικό; Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους από την αρχή να θέλετε να ανοίξετε τα γήπεδα, ενώ είχατε την εικόνα ότι τα κρούσματα αυξάνονται; Φέρτε τα πρακτικά, λοιπόν.

Βεβαίως να μας πείτε, εσείς που επιρρίπτετε διαρκώς την ευθύνη στους νέους -και σήμερα το κάνατε αυτό- τι σας είπαν οι επιστήμονες για τα γηροκομεία. Δεν επωάζεται ο ιός μόνο στις καφετέριες. Στα γηροκομεία θερίζει ο ιός. Τι φταίει εκεί; Φταίνε οι ανεύθυνοι γέροντες που κάνουν πάρτι; Τι σας είπαν για τα γηροκομεία; Τις σας είπαν για τους χώρους δουλειάς; Τι σας είπαν για τις κλειστές δομές; Τι σας είπαν για τις δομές μεταναστών; Σας είπαν να πάρετε μέτρα ή δεν σας είπαν να πάρετε μέτρα;

Αφήνω, δυστυχώς, πολλά που έχω να πω για τα ζητήματα της οικονομίας. Θα τελειώσω με δύο προτάσεις.

Πρώτη πρόταση για τα σχολεία: Κάντε μαζικά τεστ, κύριε Μητσοτάκη. Κατέθεσε μία συγκλονιστική προσωπική εμπειρία εδώ η κ. Γεννηματά. Ακούστε τη. Δεν την είπα εγώ. Την είπε η κ. Γεννηματά. Αφορά κρούσμα στην οικογένειά της.

Όταν ένα παιδί σε μία τάξη αρρωσταίνει με κορωνοϊό, δεν υπάρχει πρωτόκολλο να κάνουν όλα τα παιδιά τεστ. Πηγαίνουν απλά σπίτι τους. Και τι κάνουν όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα; Δεν κάνουν τεστ και κολλάει όλη η οικογένεια.

Δεύτερον, δεν είναι μόνο το θέμα του παρόχου, της Cisco, και της τηλεκπαίδευσης. Δεύτερο και κρίσιμο, κατά την άποψή μου, θέμα είναι αυτό που έθεσε ορθά ο κ. Βαρουφάκης. Είναι το θέμα της ταξικότητας. Έχετε την εντύπωση ότι κάθε ελληνική οικογένεια, κάθε ελληνικό νοικοκυριό έχει τη δυνατότητα έχοντας δύο παιδιά -ίσως και παραπάνω- που κάνουν τηλεκπαίδευση και μπορεί να έχει και γονέα, ο οποίος κάνει την τηλεργασία να έχει δύο, τρεις, τέσσερις υπολογιστές; Το πιστεύετε αυτό;

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, μιας και θέλετε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, εκπόνησε πρόγραμμα –βέβαια, είναι σοσιαλιστής και όχι κεντροδεξιός που είστε εσείς. Πώς θέλετε να σας λέμε; Νεοφιλελεύθερο, φιλελεύθερο;-για εκατό χιλιάδες laptop στα σχολεία για να αντιμετωπίσει με κριτήρια εισοδηματικά αυτό το μείζον ζήτημα της ανισότητας. Εσάς σας απασχολεί αυτό το θέμα; Θα κάνετε κάτι;

Και κλείνω με το, κατά την άποψή μου, πολύ κρίσιμο ζήτημα. Για τον κόσμο της εργασίας είναι αυτό που θα πω. Ανακοινώσατε ένα επίδομα εργασίας. Το δικαιούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν δωδεκάμηνη εγγεγραμμένη ανεργία μετά την 1η Μαρτίου. Δηλαδή, δίνετε επίδομα ανεργίας σε μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, όμως, είναι μακροχρόνια άνεργοι τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Οι προηγούμενοι; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, μιλάμε για 130.000 περίπου που θα πάρουν το επίδομα από τους 578.000. Οι υπόλοιποι;

Σας καλούμε, κύριε Μητσοτάκη, έστω για τον μήνα των Χριστουγέννων, να προχωρήσετε σε μια εισοδηματική ενίσχυση-ανάσα για την ελληνική κοινωνία που στενάζει. να υλοποιήσετε την πρότασή μας για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που παρέχει 400 ευρώ στο πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ στο δεύτερο και 100 ευρώ σε κάθε παιδί.

Πρόκειται για ένα μέτρο, από το οποίο θα ωφεληθούν 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά, τέσσερα εκατομμύρια άτομα. Το δημοσιονομικό του κόστος είναι 900 εκατομμύρια για έναν μήνα.

Σε ό,τι αφορά τους πληττόμενους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σας καλούμε να αναλάβει το κράτος, επίσης, την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων -επαναλαμβάνω για τις πληττόμενες επιχειρήσεις- για να τελειώσει έτσι αυτός ο εμπαιγμός με το δώρο Χριστουγέννων. Να το λάβουν πλήρως οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις που πλήττονται. Αυτό θα καλύψει πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους με ένα δημοσιονομικό κόστος μόλις 1,4 δισεκατομμυρίων.

Η πρόταση είναι εισόδημα έκτακτης ανάγκης και δώρο Χριστουγέννων. 2,3 δισεκατομμύρια. Θα πείτε: «Δεν τα έχουμε τα λεφτά, είναι πολλά».

Έχετε 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, κύριε Μητσοτάκη. Εμείς σας τα αφήσαμε. Τα διατηρήσατε. Εμείς σας τα αφήσαμε. Έχετε την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλεί όλα τα κράτη-μέλη να δαπανήσουν όσα χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και η κοινωνική και οικονομική κρίση, ένα έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δίνει τη δυνατότητα να δανειζόμαστε με μηδενικά επιτόκια, χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέσιμα. Όλα τα έχετε.

Αντιληφθείτε μόνο ότι ο κόσμος, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι ο δικός σας ο κόσμος, αυτός που αντιλαμβάνεστε εσείς. Η μεγάλη πλειοψηφία στενάζει, είναι πράγματι εξαρτημένη από τον μισθό που δεν έχει, είναι άνεργοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν, είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι άνθρωποι στον χώρο του πολιτισμού που στενάζουν.

Και εσείς διαρκώς θριαμβολογείτε ότι τα κάνατε όλα καλά και μας λέτε διαρκώς για δισεκατομμύρια. Έχουμε χορτάσει από δισεκατομμύρια, αλλά κανένας, ή μάλλον η συντριπτική πλειοψηφία, δεν έχει δει μια ουσιαστική στήριξη για να ξεπεράσει αυτήν την μπόρα. Οι μόνοι που βλέπουν ουσιαστική στήριξη είναι τα funds και οι τραπεζίτες.

Με αυτήν την πολιτική, όμως, δεν μπορείτε να πάτε μακριά και ευθύνη δική μας είναι να αναδείξουμε τις προτάσεις αυτές, αλλά και να αγωνιστούμε και για τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και για τη σωτηρία της κοινωνίας.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock