Πολιτικά μηνύματα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στα θύματα της αλλά και στη ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αναφέρονται με σημερινές δηλώσεις τους πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 ετών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter ένα χάρτη με ματωμένο το υπό κατοχή τμήμα της Κύπρου και έγραψε τα εξής: «45 χρόνια μετά. Δεν ξεχνάμε τα θύματα του κυπριακού ελληνισμού. Είμαστε πάντα στο πλευρό των Κυπρίων αδερφών μας στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου».

«Δεν σταματάμε, 45 χρόνια μετά, να διεκδικούμε τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση: την επανένωση της Νήσου και του συνόλου του Κυπριακού λαού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα», τονίζει μέσω Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την 45η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο Ν. Δένδιας υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την επανένωση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του Κυπριακού λαού, στο σύνολό του, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα».

Φώφη Γεννηματά

«Κλείνουν σήμερα, 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Ο «Αττίλας», αποτελεί διαρκή, βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είναι προϋπόθεση κάθε δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και προσθέτει:

«Η πλήρης εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην Κύπρο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει τις παράνομες διεκδικήσεις της, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τον αγώνα για την ανατροπή των δεδομένων της εισβολής και κατοχής του 1974. Δεν ξεχνάμε και δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου. Με ενότητα και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας και τις διεθνείς συμμαχίες μας, αντιμετωπίζουμε την Τουρκική προκλητικότητα», καταλήγει στη δήλωσή της η κυρία Γεννηματά.

Βούτσης: Η πληγή παραμένει ανοιχτή

«Με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο της απόβασης και εισβολής στην Κύπρο είναι πικρή η διαπίστωση ότι 45 χρόνια μετά, η πληγή παραμένει ανοιχτή σε πολύ μεγάλο βαθμό» αναφέρει ο τ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε ανακοίνωσή του.

«Μέσα σε αυτά τα χρόνια διαμορφώθηκε ένα ιστορικό ρήγμα μνήμης και ευθύνης, ένα συλλογικό άλλοθι για τη λήθη μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας» επισημαίνει ο κ. Βούτσης και προσθέτει:

«Γι΄ αυτόν το λόγο ήταν ιστορική και βαρύνουσας σημασίας η ομόφωνη έγκριση που έδωσε τον Ιούλιο του 2017 το Ελληνικό Κοινοβούλιο για να ανοίξει και να δημοσιοποιηθεί σε Ελλάδα και Κύπρο το αρχείο του “Φακέλου της Κύπρου”.

Εφημερίδα των Συντακτών

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading