Χ.Αθανασίου: “Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλους μας! Και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν”

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης για τα θύματα του Πολυτεχνείου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε τα εξής:

“Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, για την πατρίδα μας, για τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες.”

“Γι’ αυτό και η Εθνική Αντιπροσωπεία αποδίδει ιδιαίτερη τιμή στην ηρωική εξέγερση όσων αγωνίσθηκαν τον δίκαιο υπέρ της Δημοκρατίας αγώνα με αποκορύφωμα τον Νοέμβριο του 1973.

Δε θα αναφερθώ ειδικά στα δραματικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα πριν 47 χρόνια, τα οποία πολλοί έντονα ζήσαμε με αποκορύφωμα αυτά της Παρασκευής, της ιερής Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 1973. Δεν θα αναφερθώ επίσης στο συμβολισμό και τα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης. Όλα αυτά και γνωστά και σ’ αυτά θα αναφερθούν οι επόμενοι ομιλητές.

Θα προσπαθήσω να μεταφέρω, το κλίμα, την ομοψυχία και την αποφασιστικότητα του λαού μας κατά του τυραννικού καθεστώτος, τις ιστορικές αυτές ώρες.

Των φοιτητών μας, που ήταν οι πρωταγωνιστές μέσα στο Πολυτεχνείο και των ανώνυμων συμπαραστατών όσων βρεθήκαμε έξω απ’ αυτό.

Η εξέγερση κατά της δικτατορίας φώλιαζε στις ψυχές του λαού μας και οι φοιτητές μας ανέλαβαν το βάρος και την ευθύνη αυτής της εξέγερσης.

Ήταν έτοιμοι από καιρό, όπως θα λέγε και ο ποιητής, να υποστούν οποιαδήποτε δεινά, έχοντας πλήρη συνείδηση των κινδύνων που διέτρεχαν.

Για ακόμα μια φορά, οι αρχές και αξίες του φυσικού δικαίου, που οι πρόγονοί μας μας κληροδότησαν, υπερίσχυσαν του θετού δικαίου των Συνταγματαρχών.

Αλήθεια, ποια ήταν τα όπλα των σπουδαστών μας;

Όχι, βέβαια, η υλική βία, την οποία ούτε που συζήτησαν.

Τα όπλα τους; η φιλοπατρία, η αδελφική ενότητα, η ομοψυχία, η αποφασιστικότητα. Η άσβεστη δίψα για ελευθερία.

Αυτή η εσωτερική ελευθερία που εμείς οι Έλληνες έχουμε ριζωμένη μέσα μας και μας οδήγησε σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες.

Γιατί εμείς μπορεί να υποδουλωθήκαμε ως λαός ή να μας στέρησε το αδίστακτο δικτατορικό καθεστώς θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά όμως ανελεύθεροι δεν νοιώσαμε. Δεν υπήρξαμε ποτέ ανελεύθεροι.

Τα συνθήματά τους; Τα συνθήματα, που εξέπεμπε ο αυτοσχέδιος ραδιοσταθμός των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», ήταν σαφώς αντιχουντικά, αλλά ελεγχόμενα, με αναφορές στην εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Ο αγώνας κατά της δικτατορίας ήταν αγώνας της Ελλάδας, αγώνας όλων των Ελλήνων, αγώνας υπερκομματικός. Μια ήταν η ιδεολογία του: Αγώνας για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Αγώνας για την Ελλάδα.

Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός καμιά πολιτική δύναμη, δεν αποφάσισε, σχεδίασε ή οργάνωσε την εξέγερση.

Η ατομική ευθύνη, αυτή που χαρακτηρίζει τις Δημοκρατίες στα Κράτη Δικαίου, είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε όλες τις φωνές.

Συνεπώς, όσοι, ελάχιστοι, κατά καιρούς προσπάθησαν να οικειοποιηθούν το αδούλωτο φρόνημα του Ελληνισμού, προσβάλλουν την ίδια την ιστορία.

Δεν είχε πολιτικό χρώμα η παρέα μου των 15 αποφοίτων της Νομικής, της Ιατρικής και της ΑΣΟΕ, ούτε τα μέλη της Λεσβιακής Παροικίας, που τρέξαμε να συμπαρασταθούμε στους φοιτητές μας.

Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλους μας! Και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν.

Πριν κλείσω την τοποθέτησή μου, θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω ένα ποίημα που έγραψα την πρώτη επέτειο της γιορτής το 1974, εμπνευσμένο από τα γεγονότα όπως τα έζησα τη βραδιά της ιερής Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 1973.”

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock