Π. Σκουρλέτης: Η δημοσκοπική ανατροπή γίνεται πράξη

Την ανατροπή της δημοσκοπικής διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία εντόπισε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επικαλούμενος και τα μηνύματα της κοινωνίας με τη μαζική συμμετοχή και το πολύ μαχητικό κλίμα που αποτυπώνεται στις προεκλογικές ομιλίες του Πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας στους δημοσιογράφους Απόστολο Λυκεσά και Σταυρούλα Πουλημένη στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 FM.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη.

Για το θετικό κλίμα στη Θεσσαλονίκη και την ανατροπή των δημοσκοπήσεων στην πράξη

«Το κλίμα ήταν καλό και δεν ήταν καλό μόνο στη Θεσσαλονίκη. Ήταν και σε όλες τις προηγούμενες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο αυτού του “σφιχτού” προγράμματος του πρωθυπουργού. Νομίζω ότι είναι “η κορυφή του παγόβουνου” μιας πραγματικά πρωτόγνωρης διαδικασίας συσπείρωσης του κόσμου, ο οποίος έχει ξεπεράσει δημοσκοπήσεις και προβλέψεις. Μπορεί κανείς εκ του ασφαλούς να πει αυτή τη στιγμή ότι η δημοσκοπική ανατροπή έχει γίνει πράξη. θα δούμε σε ποιο βαθμό την Κυριακή, αλλά νομίζω ότι δεν έχει καμιά σχέση η πραγματικότητα με αυτό για το οποίο προσπαθούσαν να μας πείσουν όλο το προηγούμενο διάστημα – και ήταν πολύ μεγάλο αυτό το διάστημα – ότι βρισκόμαστε μπροστά στην εικόνα μιας καταρρέουσας Κυβέρνησης, ενός απομονωμένου Πρωθυπουργού και ενός κόμματος που παραπαίει. Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει και το απέδειξε η ίδια η ζωή».

Αιτία της μεταβολής η συνειδητοποίηση του πραγματικού διλήμματος

«Νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης, εκ μέρους του κόσμου, ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα – το οποίο μορφοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες – ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Και σχετίζεται με την από δω και πέρα πορεία της χώρας. Σχετίζεται με τη συνέχιση μιας πολιτικής η οποία είναι κοινωνικά μεροληπτική υπέρ των περισσοτέρων, απέναντι σε μία πολιτική η οποία θέλει να ακυρώσει το κοινωνικό κράτος, θέλει να μετατρέψει τον εργασιακό χώρο απολύτως σε μία κατάσταση ζούγκλας. Αυτά όλα τα οποία τελικά φάνηκαν μέσα από τις τοποθετήσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αν και άργησε, αποκάλυψε το πραγματικό του πρόγραμμα».

Έμμεση αναγνώριση ήττας η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στις αναφορές στον Μαδούρο

«Η νέα προεκλογική τακτική εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μου και μία έμμεση παραδοχή της πολιτικής ήττας που υπέστη στο πεδίο της προγραμματικής αντιπαράθεσης. Διότι το να ξανακάνεις πολιτική με αναφορές στον Μαδούρο, σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη, το λιγότερο δείχνει αδυναμία, καταντάει όμως και αστείο. Όταν ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εργασία μας είπε ότι είναι ξεπερασμένο το οκτάωρο. Μας είπε για την επταήμερη εργασία των εργαζομένων. Μας είπε για την Υγεία, που θα πρέπει να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μας είπε για την ανάγκη να μειωθούν οι απασχολούμενοι στον Δημόσιο Τομέα και στους δήμους με τη γνωστή πρόταση 5 προς 1. Αυτά δεν χωρούν αμφισβήτηση, αυτά δεν τα πήρε πίσω. Ήταν οι δικές του ομολογίες που δείχνουν τον ακραίο νεοφιλελεύθερο και ταξικό χαρακτήρα του προγράμματός του».

Δεν είναι “γκαφατζής” είναι επικίνδυνος σε σχέση με αυτά που υποστηρίζει

«H αναφορά στις καλύτερες διοικήσεις είναι αυτό που λένε, “στρίβειν δια του αρραβώνος”, διότι εάν κανείς αντλήσει την εμπειρία των παλαιότερων διοικήσεων, θα διαπιστώσει ότι κύριο μέλημά τους ήταν να τακτοποιήσουν ένα πολιτικό προσωπικό που βρισκόταν κοντά τους και όχι να επιλέξουν μέσα από έναν διαφανή τρόπο, με αντικειμενικά κριτήρια, ανθρώπους ικανούς που να τοποθετηθεί ο καθένας σε αντίστοιχες θέσεις ευθύνης. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης πραγματικά δεν έχει να πει κάτι διαφορετικό πέρα από το να υμνολογεί τις δυνάμεις της αγοράς και για το χώρο της Υγείας. Δεν έχει να πει κάτι σε σχέση με την μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε στην πρωτοβάθμια Υγεία. Αυτό συνέβη μέσα σε πολύ δύσκολα χρόνια. Σήμερα πάνω από 120 κέντρα πρωτοβάθμιας Υγείας έχουν μπει σε λειτουργία, ενώ σχεδιάζονται ακόμη πολύ περισσότερα. Όλα αυτά έχουν στελεχωθεί με νέους επιστήμονες. Φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες είναι διατεθειμένος, αντιλαμβανόμενος την απομόνωση από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου της εργασίας, να προσπαθήσει να μας κάνει να μην θυμηθούμε ότι ήταν η παράταξη του μείωσε τον κατώτατο μισθό, που εφηύρε τον υποκατώτατο, που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτά τα πράγματα μιλούν από μόνα τους και νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ νωπά στη μνήμη των πολιτών, οι οποίοι θα κληθούν την Κυριακή να ψηφίσουν με βάση το τι λέει τελικά ο καθένας. Δεν είναι τόσο το θέμα ότι είναι “γκαφατζής” ο κύριος Μητσοτάκης. Το βασικό είναι ότι είναι επικίνδυνος. Επικίνδυνος σε σχέση με αυτά που υποστηρίζει».

Η αγορά δεν μπορεί και δεν πρέπει να λύνει όλα τα ζητήματα

«Αυτή τη στιγμή στο σύστημα υπάρχουν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν συμπληρωματικά απέναντι στους δημόσιους και λειτουργούν με βάση τα γνωστά Voucher. Εκείνο το οποίο υπήρξε ως μία θετική νέα πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια είναι ότι αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των θέσεων, υπήρξε μία άλλη μεγάλη τομή στην προσχολική ηλικία που είναι τα τετράχρονα να πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία. Με νέες θέσεις εργασίας και νέους νηπιαγωγούς στα σχολεία. Αντιλαμβάνεστε ότι και σε αυτό τον τομέα βρισκόμαστε σε μία μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το να λες όμως ότι τελικά και να αρχίζεις και να τελειώνεις λέγοντας ότι όλα αυτά θα τα λύσει αγορά…, να ξέρετε ότι η αγορά έχει έναν βασικό κανόνα που είναι το κέρδος. Δεν διακρίνεται για την κοινωνική της ευαισθησία και ουσιαστικά μας προϊδεάζει για το τι είδους κοινωνία έχει στο μυαλό του».

Τα θέματα που απασχολούν την ζωή των Ελλήνων πολιτών είναι και ευρωπαϊκά

«Ποιο από αυτά τα θέματα τα οποία αναφέραμε πριν δεν σχετίζεται, τελικά, άμεσα ή έμμεσα, με τις βασικές ευρωπαϊκές στρατηγικές για την οικονομία, για την κοινωνική πολιτική. Θα έλεγα ότι αυτά τα θέματα που συζητάμε, που αφορούν την καθημερινότητα, τη ζωή των Ελλήνων πολιτών είναι απολύτως ευρωπαϊκά ταυτόχρονα. Είναι προβλήματα τα οποία τα έχει αντιμετωπίσει, τα έχει δει μπροστά της η Ευρώπη ή είναι και σκηνές – πολλά από αυτά – του μέλλοντός μας. Άρα, θα έλεγα ότι αυτά που ονομάζουμε αμιγώς ελληνικά προβλήματα είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά. Ίσως είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, επικαλύπτεται. Δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Είναι και τα ζητήματα του περιβάλλοντος που είναι αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή ατζέντα, της διαχείρισης δηλαδή της κλιματικής αλλαγής. Των μεγάλων διακρίσεων ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες. Τα ζητήματα των δικαιωμάτων, όλα αυτά τα οποία διαμορφώνουν τον χάρτη της πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα θυμόσαστε μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση που είχε υπάρξει γύρω από την παρουσία του κ. Κυμπουρόπουλου, ότι εκεί φάνηκε μία ανάλγητη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Διότι φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται (σ.σ. η Νέα Δημοκρατία) ότι η υπόθεση της διαμόρφωσης των ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία είναι υποχρέωση και δεν είναι χάρη. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και δεν είναι χάρη απέναντι σε αυτούς. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτά για τους νεοφιλελεύθερους είναι ψιλά γράμματα».

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock