Π. Σκουρλέτης: Δεν νοείται χαλαρή ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής β’ Αθήνας, Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μεγάλη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 2 Μαΐου, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Μπροστά στα Γεγονότα», στους δημοσιογράφους Νίκο Μερτζάνη και Αλέξανδρο Κλώσσα.

Ακολουθούν σημεία:

Η σημασία των ευρωεκλογών

Παρότι είναι ένα σχήμα λόγου που το χρησιμοποιούμε σε κάθε εκλογική αντιπαράθεση, αυτές οι ευρωεκλογές πραγματικά έχουν μια διαφορετική σημασία και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. […] Μιλάμε για το κατά πόσο το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που υλοποιείται σου προσδιορίζει κάποια συγκεκριμένα όρια. Και υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αρχιτεκτονική της Ευρώπης, είτε είναι οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. […] Αναδεικνύεται πόσο καθοριστικός, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους και πόσο δεν μπορεί να υπάρχει χαλαρή ψήφος.

Ενίσχυση της Ακροδεξιάς, μεταστροφή τμήματος της Σοσιαλδημοκρατίας

Οι πολιτικές της ακραίας λιτότητας, του ακραίου φιλελευθερισμού, τι γέννησαν; Μεγάλες ανισότητες. Οι μεγάλες ανισότητες τι αποτέλεσμα είχαν; Να σπρώξουν λαϊκές τάξεις και προς την Ακροδεξιά. […] Οι πολιτικές αυτές ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα μέσα από την στήριξη που παρείχε το Λαϊκό Κόμμα, η συντηρητική παράταξη, μαζί με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά από δύο – τρεις δεκαετίες έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας το οποίο αρχίζει και αμφισβητεί αυτές τις επιλογές. Και όπου το κάνει βλέπουμε ότι κερδίζει. Οι «αριστερόστροφοι» της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία συνάντηση με την ευρωπαϊκή Αριστερά. Θα έλεγα ότι κι αυτό που κάνουμε εμείς εδώ, που το ονομάζουμε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι μια αντανάκλαση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προβληματισμών. Βεβαίως με άλλους συσχετισμούς. Εδώ το «πάνω χέρι» το έχει η Αριστερά ουσιαστικά.

Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στις ευρωπαϊκές διεργασίες και τον διάλογο με την Αριστερά

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτού του χώρου στην Ελλάδα, ο οποίος ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από τις αφετηριακές αναφορές του. Αλλά πέρα από αυτό, φαίνεται ότι – παρά τα συμπεράσματα που θα έπρεπε να είχε βγάλει από την κρίση και τις ευθύνες που έχει, το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και σήμερα ο διάδοχός του το ΚΙΝΑΛ – προτάσσει αυτό που ονομάζει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Αριστεράς, το οποίο εκ των πραγμάτων οδηγεί στην στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Και φαίνεται ότι βρίσκεται σε μία ιδιότυπη πολιτική συνεννόηση και επικοινωνία με τη Νέα Δημοκρατία».

Για την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει τροπολογία ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο

Όταν έχει βγει ο Πρωθυπουργός δημόσια και έχει πει ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί, αντίθετα, είμαστε στη φάση που συζητάμε ένα νέο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων, το να έρχεσαι και να λες ότι θα καταθέσω μια τροπολογία… παραβιάζεις ανοιχτές θύρες. Αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνει και στο υπόλοιπο πακέτο μέτρων. […] Έχει αντιστραφεί η φορά των πραγμάτων. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, πρέπει να καταλαβαίνουμε τα προβλήματα του κόσμου, οι πληγές είναι ανοιχτές από τη μνημονιακή πολιτική, αλλά έχει σημασία ότι βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό δρόμο, ο οποίος μας επιτρέπει να ξαναελπίζουμε, να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Για την παροχολογία και την κριτική της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία δεν θεωρεί πολιτική υποχρέωση μιας κυβέρνησης αυτούς οι οποίοι, όχι μόνο, βρέθηκαν στον χώρο της ανέχειας και της φτώχειας, αλλά και πολύ πιο κάτω, να τους στηρίξει κατά προτεραιότητα. Αυτοί ήταν στα όρια της επιβίωσης και ήρθαν τα μνημόνια και τους οδήγησαν στην πλήρη εξόντωση. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς είχε υποχρέωση να πει στα 2,5 εκατ. ανασφάλιστους «ελάτε στα νοσοκομεία». Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θεωρεί προτεραιότητά της να επαναφέρει το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων. Σήμερα μάλιστα υπήρξε επέκταση μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης. Μερικές δεκάδες χιλιάδες, και περισσότεροι ίσως, εργαζόμενοι θα δουν να αυξάνεται ο μηνιαίος μισθός τους. Αυτό δεν είναι παροχή. Είναι αποκατάσταση μιας αδικίας. Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους 25χρονους είναι παροχή;

Αντιπολίτευση μέσω… Βενεζουέλας

Μου κάνει εντύπωση ότι επιλέγουν πολιτική αντιπαράθεση γύρω από αυτό το θέμα κι ακόμη περισσότερο μου κάνει εντύπωση ότι βγαίνουν «ξεδιάντροπα» πολιτικά να υποστηρίξουν μία περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος αυτοαναγορεύτηκε πρόεδρος και καλεί τον κόσμο σε εμφύλιο πόλεμο. […] Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη. «Αφήστε τον λαό της Βενεζουέλας μόνος του να αποφασίσει για τις τύχες του, να γίνουν εκλογές». Άρα η συνδρομή των μεγάλων δυνάμεων δεν είναι να βρουν ένα ευνοϊκό πεδίο αντιπαραθέσεων και γεωπολιτικών ανταγωνισμών στα πετρέλαια της Βενεζουέλας. Αλλά να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του αυτός ο λαός.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock