Δημ. Παπαδημούλης: Οι επερχόμενες ευρωεκλογές σκαλοπάτι για να διεκδικήσουμε τη νίκη και μια νέα 4ετία

Συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»: Στις επερχόμενες Ευρωεκλογές θα έχουμε τη δυνατότητα να διαψεύσουμε ηχηρά τις θεωρίες περί δήθεν διψήφιας διαφοράς υπέρ της ΝΔ και να τις μετατρέψουμε σε σκαλοπάτι για να διεκδικήσουμε τη νίκη και μια νέα 4ετία

Ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται εγρήγορση, κινητοποίηση και το ευρύτερο δυνατό προοδευτικό μέτωπο, απέναντι στον κίνδυνο μιας μεγάλης οπισθοδρόμησης

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Στ. Σχινά), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Η προπαγανδιστική ψευδολογία της ΝΔ τη μετατρέπει σε χορηγό του ΣΥΡΙΖΑ

Η προπαγάνδα της ΝΔ -μετά από το φιάσκο της καταστροφολογίας, που «έπαιξε» ως σχέδιο για χρόνια και πλέον δεν πιάνει- έχει πέσει τώρα ακόμα πιο χαμηλά σε μια γκαιμπελίστικη ψευδολογία, με τα περί δήθεν πολυτελούς σπιτιού του Μοράλες, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται με τη γελοιότητα των ψευδών σε χορηγούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς, οι εγχώριοι Γκαίμπελς της οδού Πειραιώς είναι πολύ πιο ανεπαρκείς και ανίκανοι από τον χιτλερικό Γκαίμπελς.

Η δική μας δουλειά, επί της ουσίας, είναι να επαναφέρουμε την ατζέντα στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες κι εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η αντιπαράθεση: Στην οικονομία, στα κοινωνικά προβλήματα, στο τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα εμείς και κυρίως στο ποιο είναι το σχέδιό μας για το μέλλον. Κι αν το κάνουμε σωστά και με αυτοπεποίθηση νομίζω ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που προβλέπουν ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Οι επόμενες Ευρωεκλογές θα είναι οι πρώτες πολιτικές κάλπες που θα στηθούν μετά από 4 χρόνια στην Ελλάδα και το αποτέλεσμά τους θα αποτελέσει το σκαλοπάτι για τις εθνικές εκλογές

Βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τη δημιουργία, με πρωταγωνιστή τις δυνάμεις της Αριστεράς, της ευρύτερης δυνατής προοδευτικής συμμαχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αποκρούσουμε τον ήδη ορατό κίνδυνο μιας μεγάλης οπισθοδρόμησης, που προκύπτει από τη σύμφυση μιας ανερχόμενης ακροδεξιάς με ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Η ιδέα της Προοδευτικής Συμμαχίας ξεκίνησε μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο και ήμουν ένας εκ των συνιδρυτών αυτής της πρωτοβουλίας πριν 3,5 χρόνια και τώρα προχωρά με αποφασιστικά βήματα και στην Ελλάδα.

Οι επόμενες Ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της ΕΕ, αλλά για την Ελλάδα είναι και κάτι περισσότερο, καθώς θα είναι οι πρώτες πολιτικές κάλπες που θα στηθούν μετά από 4 χρόνια και το αποτέλεσμά τους θα αποτελέσει το σκαλοπάτι για τις εθνικές εκλογές, που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ -να κάνει τον απολογισμό του για το τι πέτυχε μέσα σε αυτά τα 4 δύσκολα χρόνια, να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες στην Ευρώπη- συνδυάζεται με την προσπάθεια να οικοδομήσουμε «από τα κάτω» και με έναν πλατύ αστερισμό την ευρύτερη δυνατή προοδευτική συμμαχία, γύρω από κοινούς στόχους.

Νομίζω ότι έχουμε «χτυπήσει φλέβα», καθώς ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται εγρήγορση, κινητοποίηση και το ευρύτερο δυνατό προοδευτικό μέτωπο, απέναντι στον κίνδυνο μιας μεγάλης οπισθοδρόμησης.

Στην Ευρώπη αυτός εκφράζεται από τις κινήσεις για συμμαχία ανάμεσα στο ΕΛΚ με την ακροδεξιά. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η υποψηφιότητα Βέμπερ στη θέση του Γιούνκερ, οι φιλοφασιστικές δηλώσεις του Ταγιάνι, η προσπάθεια να κρατήσουν εντός ΕΛΚ τον Όρμπαν με μια προσχηματική συγγνώμη.

Στην Ελλάδα έχουμε μια ΝΔ πολύ πιο δεξιά από αυτή που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής, μια σύμφυση ακραίων νεοφιλελεύθερων με ακροδεξιούς, που μας υποχρεώνει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα για να οικοδομήσουμε αυτή την προοδευτική συμμαχία, που έχει ως γραμμή πλεύσης ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν έχει επιλέξει καν τη γραμμή των ίσων αποστάσεων, αλλά την αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία, που τη μετατρέπει σταδιακά σε συνιστώσα της ΝΔ. Κι αυτή ακριβώς η υστερία καθιστά το ΚΙΝΑΛ ένα κόμμα απομονωμένο εντός των κόλπων των Ευρωσοσιαλιστών, σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή τους.

Ο φασισμός σηκώνει κεφάλι – Τώρα, που η παραδοσιακή Δεξιά διαβρώνεται από την ακροδεξιά, είναι η ώρα για ένα ευρύ προσκλητήριο δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων

Ας κρατήσουμε το εξής: Ο φασισμός σηκώνει κεφάλι. Το 2011 ο νεοναζί Νορβηγός Μπρέιβικ σκότωσε εν ψυχρώ 77 ανθρώπους στο Όσλο. Οι 69 από αυτούς ήταν νέοι σοσιαλιστές, που κατασκήνωναν σε ένα νησάκι. Πριν λίγες ημέρες ο νεοναζί Αυστραλός Τάραντ σκότωσε εν ψυχρώ 50 ανθρώπους σε μουσουλμανικά τεμένη. Και στις 20 Απριλίου του 2016, μέσα στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φώναζε με στόμφο ότι «όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την άκρα αριστερά». Δεν βλέπει ακροδεξιά τρομοκρατία ο Κ. Μητσοτάκης. Αυτό είναι μια εκκωφαντική εθελοτυφλία και μια προσβλητική πρόκληση απέναντι στην Ιστορία.

Τώρα, που η παραδοσιακή Δεξιά διαβρώνεται από την ακροδεξιά – τι άλλο είναι η αντιπροεδρία Γεωργιάδη, η πρωτοκαθεδρία Βορίδη στους τομεάρχες;- είναι η ώρα για ένα ευρύ προσκλητήριο δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να προωθήσουμε και τις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη, ώστε να μην κινδυνεύσει με διαλυτική κρίση.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επερχόμενες Ευρωεκλογές έχουν έναν διπλό στόχο: Πρώτον, τη διαμόρφωση συσχετισμών στην κάλπη για να αποτρέψουμε την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, κάτι που θεωρώ απολύτως αναγκαίο γιατί η εκλογή του θα ήταν ένα πολύ κακό σενάριο. Και πιστεύω θα το καταφέρουμε.

Και δεύτερον, στις Ευρωεκλογές αυτές, που δεν σηκώνουν καθόλου «χαλαρή» και χαμένη ψήφο, σνομπάρισμα και αποχή, ειδικά από τους Αριστερούς και τους δημοκράτες, θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε μια ηχηρή διάψευση στις θεωρίες περί δήθεν διψήφιας διαφοράς υπέρ της ΝΔ, για να τις μετατρέψουμε αφενός σε μοχλό για μια ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής συμμαχίας στην Ευρωβουλή και αφετέρου σε σκαλοπάτι για να διεκδικήσουμε τη νίκη και μια νέα 4ετία στις εκλογές του φθινοπώρου.

Σχολιάστε Ελεύθερα