Σχολικός εκφοβισμός

Γράφει η Αθανασία Κιφοκέρη

Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

Μορφές εκφοβισμού : Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια) του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα) του σω-ματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές) του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο). Σύμφωνα με τις έρευνες τέσσερα στα δέκα παιδιά υποφέρουν από το σχολικό εκφοβισμό.

Cyber Bulling: Διαδικτυακός εκφοβισμός είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, παρενόχλησης ή τρομοκρατίας παιδιών και εφήβων που πραγματοποιείται μέσω ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας από συνομήλικους τους ή από μεγαλύτερους. Μορφές Διαδικτυακού εκφοβισμού: Αποστολή απειλητικών μηνυμάτων μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου. Παρενό-χληση (σεξουαλική) μέσω διαδικτύου. Δημοσίευση εικόνων ή βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση του παιδιού ή του εφήβου. Είσοδος στους προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς του ατόμου που εκφοβίζεται χωρίς τη συγκατάθεση του. Αποστολή προσωπικών πληροφοριών του παιδιού ή του εφήβου που εκ-φοβίζεται σε πολλαπλούς παραλήπτες χωρίς τη θέληση του.

Επιπτώσεις Ενδοσχολικής Βίας : Η Ενδοσχολική Βία και ο Εκφοβισμός έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι δυνατόν να έχουν τραγικά αποτελέσματα . Χαρακτηριστικά θυμάτων: Να νιώσουν έντονο άγχος και αι-σθήματα ανασφάλεια να έχουν φοβίες, να παρουσιάσουν σχολική άρνηση, να οδηγηθούν σε σχολική αποτυχία, να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες, ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου ακόμα και κατάθλιψη.

Χαρακτηριστικά θυτών : Είναι άτομα επιθετικά και «τσαμπου-καλεμένα». Είναι άτομα δημοφιλή και εκκεντρικά, ιδιαίτερα στην εμφάνισή τους. Είναι άτομα υπεροπτικά και αντιπαθητικά προς άλλους . Έτσι είναι παιδιά οξύθυμα που προσπαθούν να προβάλουν το χαρακτήρα τους και να τραβήξουν την προσοχή των άλλων. Οι θύτες μπορεί : να απομακρυνθούν από το σχολείο να δια-κόψουν τη σχολική φοίτηση, να εμφανίσουν τάσεις φυγής από το σπίτι και να εξελιχθούν σε ποσοστό που αγγίζει το 50% σε ενήλικες με αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.

Συμπερασματικά: Οι μορφές βίας που εκδηλώνονται είναι βασικά η λεκτική βία (βρισιές, απειλές, απομόνωση) και η σωματική βία (ξυλοδαρμός). Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που εκδηλώνουν άσχημη συμπεριφορά είναι αγόρια. Ο ένας στους δύο που δέχεται άσχημη συμπεριφορά έχει ανταποδώσει ή είναι έτοιμος να την ανταποδώσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. «Η βία γεννά βία» Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές παρεμβαίνουν ή στηρίζουν αυτούς που έχουν υποστεί άσχημη συμπεριφορά όταν γίνονται γνώστες αυτής.

Σχολιάστε Ελεύθερα