Έρευνα για το σεισμό και το φαινόμενο τσουνάμι στη Σάμο

Μερικά λεπτά μετά το σεισμό Μ=6,9 της Σάμου στις 30.10.2020, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) απέστειλε γραπτό μήνυμα (SMS) προειδοποίησης για τσουνάμι μέσω του αριθμού 112. Αποδέκτες του μηνύματος υπήρξαν πολίτες στα νησιά του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που εστάλη τέτοιο μήνυμα προειδοποίησης για τσουνάμι στην Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό χώρο.

Έρευνα για το σεισμό και το φαινόμενο τσουνάμι στη Σάμο

Το ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια της έρευνας για το σεισμό και το τσουνάμι, διεξάγει έρευνα ερωτηματολογίου που απευθύνεται στους κατοίκους ή επισκέπτες των νησιών που βίωσαν τη σεισμική δόνηση και το τσουνάμι και έγιναν αποδέκτες του γραπτού μηνύματος προειδοποίησης για τσουνάμι από τη ΓΓΠΠ.

Σκοπός της έρευνας είναι (1) να μελετηθεί και αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μηνύματος και εγκατεστημένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στο Αιγαίο και (2) να συλλεγούν πληροφορίες για πιθανά πρόδρομα ή δευτερογενή φαινόμενα του σεισμού.

Απώτερη επιδίωξη της έρευνας είναι η βελτίωση της ετοιμότητας και εκπαίδευσης του πληθυσμού για την ορθή συμπεριφορά προστασίας από τέτοια φαινόμενα και τη μείωση της τρωτότητας σε αυτά.

Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που έζησαν το φαινόμενο στα νησιά της Σάμου, Χίου, Ικαρίας, Λέσβου, Πάτμου, Κω, Ρόδου, Άνδρου κ.ά. και ζητούμε να καταθέσουν την εμπειρία και τη γνώμη τους με ψυχραιμία, ένα μήνα μετά το γεγονός.

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της έρευνας και δεν πρόκειται να διατεθούν σε τρίτους για οποιονδήποτε λόγο. Η συμπλήρωση του e-mail για κάθε συμμετέχοντα είναι προαιρετική, κρίνεται ωστόσο σκόπιμη για την περίπτωση που απαιτηθούν περισσότερες πληροφορίες για τους σκοπούς της έρευνας.

Το ερωτηματολόγιο είναι αναρτημένο εδώ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock