Το αργοπορημένο χριστουγεννιάτικο κίνημα

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή

Η συνεδρίαση είχε οριστεί στις 12 το μεσημέρι την παραμονή των Χριστουγέννων του 1979. Σε ένα χωριό 45 ορεινά χιλιόμετρα μακριά. Χιόνιζε, πράγμα σπάνιο για τη Σάμο.

Το αργοπορημένο χριστουγεννιάτικο κίνημα

Δυόμισι ώρες ταξίδι -χασομερούσε το λεωφορείο στα χωριά, περίμενε να φορτώσουν τα δέματα, ένας έστελνε το σκαπτικό του, έπρεπε να δεθεί στη μεγάλη μεταλλική σχάρα στον ουρανό του Dodge. Μάστορας υπήρχε μόνο στο κεφαλοχώρι, εκεί που θα συνεδρίαζε η «ΚΟΒΑ» μας.  Έπρεπε να προετοιμάσουμε μια εκδήλωση για τους ετεροδημότες, τέλος Φλεβάρη. Και προς τούτο έπρεπε να συνεδριάσουμε χριστουγεννιάτικα στα βουνά. Καθήκον, κατά τον σύντροφο γραμματέα.

Έφτασα «κουδούνι» απ’ τις στροφές, έψαξα, βρήκα το λιθόκτιστο φτωχό σπίτι, ο σ. Κώστας κοιμόταν ακόμα. Οι χθεσινοβραδινές ρετσίνες είχαν διαλύσει κάθε κομματική πειθαρχία. Τέλος πάντων τους είπα «παιδιά, στις 5 παρά φεύγει το λεωφορείο, πρέπει να έχουμε τελειώσει». Πίσω μας υψωνόταν το βουνό, ο Καρβούνης, σκαμμένος στις φοβερές αντάρτικες μάχες και των δύο πολέμων. Είχαμε την αίσθηση μιας μεγάλης πολιτικής σκιάς που μας ανέθετε το μεγάλο χρέος. Να είμαστε αντάξιοι.

Χαώδης συζήτηση, ο καθένας έλεγε ό,τι του κατέβαινε στην κούτρα, «να πούμε του Μαρκόπουλου και του Λεοντή να παίξουν με τον Γαργανουράκη και τον Μεράντζα». Να φέρουμε τον Καζάκο. Να φέρουμε το Μπιτσάκη (τον διάβαζα, τον θαύμαζα – τον αγαπώ ακόμα. Στη Φυσική βέβαια είχα 14).

Η μητέρα του Κώστα ήταν έξαλλη. Ο Κώστας βαριόταν, δεν βοηθούσε καθόλου, έκανε ανάλυση για τη Σοβιετική  Ένωση, τον τάδε που είναι επιρροή μας, μπορεί να οργανώσει μια κοπέλα «συμπαθούσα» κ.λπ. Αποκρυπτογραφούνταν όλα, αλλά και το κίνημα τα συγχωρούσε όλα…

Στον γυρισμό σουρούπωνε υπέροχα. Τα σύννεφα έπνιγαν τα βουνά, το χιόνι πύκνωνε, ο λεωφορειατζής έπαιζε Μιχαλόπουλο, μιλούσαν με τον εισπράκτορα για κάποια. Ταξιδεύαμε ελάχιστοι. Το κίνημα επεκτεινόταν στον Ζαγοραίο, τον Μιχαλόπουλο και τον «Κτελατζή» που ήταν καψούρης.

Είναι αλήθεια ότι οι φοιτητικές διακοπές είχαν μέσα τους κάποιο κομματικό χρέος. Η Αριστερά, ως γνωστόν, ποτέ δε ξεπέρασε το χούι. Στη μεν κομμουνιστογενή παράδοση σκληρή δουλειά και ένταση, στη δε ανανεωτική αναβολή στην αναβολή. Αλλά στις γιορτές πάντα έπεφτε το καθήκον πάνω στα κεφάλια των νέων και επισκίαζε τη βασιλόπιτα. Η αλήθεια είναι ότι στις υπώρειες του κινήματος πάντα παραμόνευαν «μικρά» πράγματα. Υπέροχες αγωνίες, πάλλουσες ερωτικές σχέσεις, κρύο στα νησιώτικα ψηλοτάβανα σπίτια ή στα αθηναϊκά δυάρια που δεν είχες πληρώσει τα κοινόχρηστα. Πάντα υπήρχε η αδιάφορη συμφωνία για τον «Υλισμό και εμπειριοκριτικισμό» και η αόριστη αγάπη για τους «κλασικούς». Οι παλαιοί καταλαβαίνουν…

Σκέφτομαι ότι με το πέρασμα των χρόνων η Αριστερά ανακυκλώνει τα χούγια της. Σε γεμίζει τύψεις όταν χαρείς, σε φορτώνει πρακτικά καθήκοντα όταν έρχονται γιορτές, σε κάνει να σκέφτεσαι την ιστορία του κινήματος με όρους αυτοβιογραφίας. Σε γεμίζει με ένα είδος εγωισμού, όπου αφενός πρέπει να απολογείσαι για τα πάντα και να εσωτερικεύεις, ως ένοχος, τα πάντα.  Έναν δεσμευτικό εγωισμό, που επιτρέπει στην άλλη πλευρά, τη Δεξιά, να κάνει ανενόχλητη τη δουλειά. Να περνάει τις τροπολογίες που θέλει (και που γράφουν το όνομα του παραγγελιοδότη), να μοιράζει χρήμα για γλίσχρα υπηρεσία, να παραγγέλνει επικοινωνιακά σκάνδαλα και επιθέσεις κατά προσώπων κ.λπ.

Το θέμα είναι ότι επιλέγει κανείς αυτού του τύπου τον εγωισμό, αυτού του τύπου την τύψη -δηλαδή μια επιρροή ενός επιβραδυντικού αισθήματος- πάρα να πέσει στην καπατσοσύνη που γνωρίζουμε. Μορφή ορθολογισμού είναι η αργοπορία. Σκέφτεσαι πιο πολύ.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO