Γιάννης Τσαρούχης: 110 χρόνια από την γέννησή του

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ο Γιάννης Τσαρούχης  υπήρξε ζωγράφος, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, συγγραφέας και μεταφραστής αρχαίων τραγωδιών. Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιανουαρίου του 1910. Απεβίωσε στις 20 Ιουλίου 1989 Αθήνα.

Γιάννης Τσαρούχης: 110 χρόνια από την γέννησή του

1910-2020. 110 χρόνια από την γέννηση του σημαντικού και πολυσχιδή καλλιτέχνη μας. Στο σημερινό λιτό αφιέρωμα μας μία μικρή περιήγηση στη δουλειά μου με τυχαία επιλογή δημοφιλων έργων του και φυσικά το κορυφαίο έργο του ‘4 εποχές’. Στο αφιέρωμα και το πορτρέτο της δημοφιλούς πρωταγωνίστριας Τζένης Καρέζη το οποίο ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε το 1966 και σήμερα φιλοξενείται στο κτήριο της Βουλής.

Ο Γιάννης Τσαρούχης διακρινόταν για το χιούμορ και την ευρυμάθεια του που φαίνονται στις αποφθεγματικές του φράσεις και στις διηγήσεις του. Τρία αποφθέγματα του…

«Η αγάπη των άλλων είναι μια συνέπεια φυσική που απλώς σου δείχνει πως η αγάπη σου, δηλαδή η δύναμή σου, είναι αλώβητη. Μ’ αγαπάνε σημαίνει μπορώ ν’ αγαπώ».

Μερικά από τα έργα του

«Στην Ελλάδα ζούμε πολυτελέστερα απ’ όσο μας επιτρέπουν τα μέσα μας, πέρα από τις οικονομικές μας δυνατότητες και τις ψυχικές μας ικανότητες. Αυτό ήδη μας δημιουργεί προβλήματα και θα μας προξενήσει μεγάλο κακό».

«Ο Έλληνας έχασε ένα μεγάλο κίνητρο που είχε στη ζωή του. Την πείνα. Τώρα τρώει και όλοι έχουν κοιλιά και στομάχι. Λοιπόν δεν μπορεί να έχουν τη δραστηριότητα που είχανε ως πεινασμένοι. Ό,τι μεγάλο έκανε η Ελλάς -είτε από φιλοσόφους είτε από απλούς ανθρώπους- το έκανε από την πείνα. Ο Έλληνας φαγωμένος γίνεται ένα αποκτηνωμένο ζώο. Η πείνα πρέπει να γίνει σήμερα δίαιτα».

Πηγή αποφθεγμάτων: logomnimon.wordpress.com.

Πίνακες ζωγραφικής : διαδίκτυο.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock