ΗΠΑ:Ώρα μηδέν

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται την ήττα και κάνει επίδειξη δύναμης την ώρα αυτή, που γράφονται οι γραμμές αυτές, είναι εν εξελίξει η εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλειο. Οι τηλεοράσεις των ΗΠΑ αλλά και όλου του κόσμου δείχνουν τις σκηνές τρόμου όπου έπεσαν πυροβολισμοί και υπάρχουν και τραυματίες από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ.

ΗΠΑ:Ώρα μηδέν

Η αμερικανική πρωτεύουσα έχει παραλύσει, καθώς χιλιάδες από τους πιο φανατικούς και σκληρούς υποστηρικτές του Τραμπ έχουν κατακλύσει την πόλη. Η εντολή που έχουν οι αρχές είναι να συλλαμβάνουν όχι μόνον όποιον οπλοφορεί, αλλά όποιον προκαλεί έστω και το παραμικρό επεισόδιο.Απλοί ψηφοφόροι, εξαιρετικά θυμωμένοι, με τεράστιες σημαίες και πεπεισμένοι ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί. Παραστρατιωτικές και ακροδεξιές οργανώσεις, κινήματα υπέρμαχα της Λευκής Υπεροχής, όλοι αυτοί χωρίς μάσκες, βρίσκονται αντιμέτωποι με πανίσχυρες δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό που έχει αναπτυχθεί στην Ουάσιγκτον.

Όλες οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα είναι κλειστά, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει απαγορευτεί στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης και οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, υπακούοντας στην έκκληση της Δημάρχου να αποφύγουν το κέντρο, όχι μόνο επειδή μπορεί να γίνουν επεισόδια αλλά και λόγω του κορωνοϊού που έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην πόλη.

Στους δρόμους έχουν βγει και οι οργανώσεις που στηρίζουν το κίνημα Black Lives Matter και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθούν βία και ρατσιστικά φαινόμενα στην αμερικανική πρωτεύουσα. ‘Ολοι φοβούνται ότι η ένταση θα αυξηθεί, όταν αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι και κυρίως όταν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της συνεδρίασης στο Κογκρέσο. Η διαδικασία επικύρωσης έχει ήδη αρχίσει με τον αντιπρόεδρο Πενς, στην πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής σταδιοδρομίας του και το Κογκρέσο σε μια συνεδρίαση με ιστορική, όπως λένε εδώ αναλυτές, σημασία.

Έχει κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά

Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιούνται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό το πρίσμα της εξέγερσης διαδηλωτών, υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές. Σε ισχύ μπήκε στις 18:00 (ώρα ΗΠΑ) η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον. Ήδη έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση του Καπιτωλίου από τους διαδηλωτές που είχαν εισβάλλει καθώς φαίνεται ήδη εκκενώνονται τα ψηλά σκαλιά του Καπιτωλίου έχουν αρχίσει να καθαρίζουν από τις αστυνομικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της δημάρχου της Ουάσινγκτον, το Καπιτώλιο θα τεθεί σε κλοιό και ζήτησε ενίσχυση από γειτονικές Πολιτείες. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσιγκτον είπε ότι μετά το βίντεο του Τραμπ αρχίζουν μεγάλες ομάδες ανθρώπους ανθρώπων να αποχωρούν από τον χώρο έξω από το καπιτώλιο.

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν.

«Πρέπει να επαναφέρουμε τον νόμο. Πρέπει να πάτε σπίτι», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην ομιλία του ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος παρέμεινε στη θέση ότι έχει κλαπεί η εκλογική του νίκη, αλλά ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν για να επανέλθει η τάξη έξω από το Καπιτώλιο. «Ξέρω πως αισθάνεστε, είμαστε πληγωμένοι, έχουμε κερδίσει και η νίκη μας κλάπηκε, αλλά πρέπει να γυρίσετε στα σπίτια σας με ειρήνη».

Τζον Μπάιντεν: Να βγει μπροστά ο Τραμπ και να καταδικάσει από τηλεοράσεως τους υποστηρικτές του

Πρόκειται για «μια επίθεση στην ακρόπολη της ελευθερίας, το ίδιο το Καπιτώλιο. Μια επίθεση εναντίον των εκπροσώπων του λαού και της αστυνομίας του Λόφου του Καπιτωλίου, ορκίστηκε να τους προστατεύσει. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην καρδιά της Δημοκρατίας μας» ανέφερε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συνέχισε δε λέγοντας: «Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ξεκάθαρος. Οι σκηνές του χάους στο Καπιτώλιο δεν αντικατοπτρίζουν μια πραγματική Αμερική. Μην εκπροσωπούμε ποιοι είμαστε. Αυτό που βλέπουμε είναι μικρό αριθμός εξτρεμιστών αφιερωμένων στην ανομία. Αυτό δεν είναι διαφωνία. Είναι αναταραχή. Είναι χάος. Συνορεύει με την ηθική. Και πρέπει να τελειώσει τώρα», είπε ο Μπάιντεν.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Πρόεδρο Τραμπ να εμφανιστεί στην εθνική τηλεόραση και να καταδικάσει τους υποστηρικτές του που παραβίασαν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

«Τα λόγια ενός προέδρου έχουν σημασία, ανεξάρτητα από το πόσο καλό ή κακό είναι αυτός ο πρόεδρος. Στην καλύτερη περίπτωση, τα λόγια ενός προέδρου μπορούν να εμπνεύσουν. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορούν να υποκινήσουν. Ως εκ τούτου, καλώ τον Πρόεδρο Τραμπ να πάει τώρα στην εθνική τηλεόραση για να εκπληρώσει τον όρκο του και να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και να απαιτήσει τον τερματισμό αυτής της πολιορκίας», δήλωσε.

«Απειλώντας την ασφάλεια των εκλεγμένων αξιωματούχων, δεν υπάρχει διαμαρτυρία. Είναι εξέγερση», είπε ο Μπάιντεν. «Ο κόσμος παρακολουθεί. Όπως και πολλοί άλλοι Αμερικανοί, είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος που το έθνος μας, τόσο καιρό είναι ο φάρος του φωτός και της ελπίδας για δημοκρατία, έχει φτάσει σε μια τόσο σκοτεινή στιγμή»

«Πρόεδρε Τραμπ: βγείτε μπροστά», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Το έργο της στιγμής και το έργο των επόμενων τεσσάρων ετών πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας – της αξιοπρέπειας, της τιμής, του σεβασμού, του κράτους δικαίου. Απλά, απλή αξιοπρέπεια» είπε ο Μπάιντεν. «Μέσα από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις, η Αμερική υπέμεινε πολύ. Και θα υπομείνουμε εδώ και θα επικρατήσουμε ξανά και θα επικρατήσουμε τώρα”, δήλωσε ο Μπάιντεν. «Η σημερινή υπενθύμιση, μια επώδυνη, ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη και για τη διατήρησή της απαιτεί ανθρώπους καλής θέλησης», είπε.

Μητσοτάκης:«Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία στη Ουάσιγκτον – Η Αμερικανική Δημοκρατία θα ξεπεράσει την κρίση»

«Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση

Αλέξης Τσίπρας: «Η ακροδεξιά βία δείχνει την αξία της καθημερινής προστασίας της δημοκρατίας μας»

Για «αισχρές εικόνες ακροδεξιάς βίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι «οι εχθροί της δημοκρατίας θα νικηθούν».

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν πρέπει να γίνει σεβαστή και θα γίνει σεβαστή, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Μπάιντεν είναι ο πρόεδρος πάντως και επίσημα, αφού οι Δημοκρατικοί κέρδισαν σήμερα και τη δεύτερη έδρα για τη Γερουσία των ΗΠΑ στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τζόρτζια, δίνοντας στο κόμμα τον έλεγχο του σώματος και ενισχύοντας τις προοπτικές του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα του.

Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3% και ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντιού το 49,7% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρίας Edison Research. Το προβάδισμα του Όσοφ είναι μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείτο προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ανακαταμέτρηση και η Edison ανέφερε ότι η διαφορά του από τον αντίπαλό του αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Η Αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών και όχι μόνο

Για σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ με ανάρτησή του στο twitter. Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον. Το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό».

Την ανησυχία του για τις βίαιες σκηνές που διαδραματίζονται στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Προφανώς ανησυχούμε και παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό», δήλωσε ο Τριντό στον ραδιοφωνικό σταθμό News 1130 του Βανκούβερ. «Νομίζω ότι οι αμερικανικοί δημοκρατικοί θεσμοί είναι ισχυροί και ελπίζουμε ότι όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα σύντομα».

Tον τερματισμό των «ντροπιαστικών εικόνων» στην Ουάσινγκτον, ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Ντροπιαστικές εικόνες στο αμερικανικό Κογκρέσο», δήλωσε ο Τζόνσον στο Twitter. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μετάβαση εξουσίας», τόνισε.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και καλεί τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν για αυτές τις αδιανόητες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις – στα σκαλοπάτια του Reichstag και τώρα του Καπιτωλίου. Η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν την απόφαση των αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να ποδοπατούν την δημοκρατία», γράφει ο κ. Μάας σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η βία κατά των αμερικανικών θεσμών είναι σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας. Την καταδικάζω. Η βούληση και η ψήφος του αμερικανικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ πρέπει να γίνει σεβαστό, δήλωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον. Η βία είναι ασύμβατη με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Βασίζομαι στη σταθερότητα και στην ισχύ των θεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με ανάρτησή του στο Twitter.

Τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται σεβαστά, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου». Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει: «Στα μάτια του κόσμου, η αμερικανική δημοκρατία απόψε εμφανίζεται υπό πολιορκία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου. Aυτή δεν είναι η Αμερική. Τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά. Επαινώ τα λόγια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η δύναμη της δημοκρατίας των ΗΠΑ θα επικρατήσει έναντι των εξτρεμιστών».

«Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ» τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας βρίσκεται στον πυρήνα».

«Ο Τζο Μπάιντεν  κέρδισε τις εκλογές. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του ως τον  επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ» κατέληξε.

Βαθιά ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε : «Βαθιά ανησυχία σχετικά με τις σκηνές σκηνές από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ απόψε. Οι δημοκρατικές ψήφοι πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι προστατεύονται οι κανόνες της δημοκρατίας».

«Το Κογκρέσο είναι ναός της δημοκρατίας» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «το να παρακολουθούμε τις σημερινές σκηνές στην Ουάσιγκτον είναι σοκ». «Εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ειρηνική μετάβαση εξουσίας προς τον Τζο Μπάιντεν» κατέληξε.

Loading

4 thoughts on “ΗΠΑ:Ώρα μηδέν

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO