Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

Γράφει ο Νάσος Μπράτσος για την ΕΡΤ

Aπό το 1929 στα χωμάτινα γήπεδα της Νέας Ιωνίας Αττικής, η Ένωση Ελευθερούπολης δικαιούται να περηφανεύεται στις μέρες μας, ότι έχει συνεχή παρουσία στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την ίδια φλόγα για προσφορά.

Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

Δεν είχε περάσει και πολύς καιρός που οι Μικρασιάτες πρόσφυγες  είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή και μόλις έξι χρόνια από την επίσημη ίδρυση της πόλης και το 1929 στο συνοικισμό της Ελευθερούπολης που για χρόνια ήταν περιοχή στην οποία συγκεντρώθηκαν εργοστάσια και κάθε είδους φάμπρικες, ιδρύθηκε ο σύλλογος.

Το χθες και το Σήμερα

Εξέφραζε το προσφυγικό στοιχείο, όπως και άλλα αθλητικά σωματεία της πόλης και τη θέλησή του για ζωή, αθλητισμό, πολιτισμό, στο νέο περιβάλλον που βρέθηκε.

Στις μέρες μας βέβαια με τις συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμού ανά τις δεκαετίες, το προσφυγικό χαρακτηριστικό επιβιώνει μεν και σαν ιστορική αναφορά και για μέρος των συμμετεχόντων στο σύλλογο σαν οικογενειακή προέλευση, αλλά έχει εμπλουτιστεί και με νέο δυναμικό που αντλεί από αλλού τις ρίζες του, συναισθάνεται όμως την πολύτιμη προσφορά της πρώτης γενιάς των ιδρυτών του συλλόγου.

Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά σε μία τόσο ζωντανή αθλητική κυψέλη, που «έρχεται από μακριά».

Ως ιδρυτικά στελέχη αναφέρονται οι Α. Νεοφύτου, Λ. Δημητρόπουλος, Α. Κωνσταντινίδης, Ν. Νικολάου, Χ. Θεοδώρου, Λ. Κωνσταντινίδης, Θ. Κυριάκου, Α. Νικολάου, Γ. Στεφανίδης, Δ. Κουντούρης, Π. Τσάκωνας και Π. Τεβεκέλης

Μικρή αλλαγή στο όνομα γίνεται το 1931 και προκύπτει η Αθλητική Ένωση Ελευθερούπολης, λόγω της συγχώνευσης με τα σωματεία Άρης και Δάφνη.

Μιλάμε πάντα για ανεξάρτητες ομάδες, που εκείνη την περίοδο αφθονούσαν.

Δίνει φιλικούς αγώνες και συμμετέχει σε τουρνουά, μεταξύ αυτών και του Δήμου Νέας Ιωνίας, με άλλες συμπολίτισσες ομάδες και την τριετία 1933-1934-1935 κατακτά την πρώτη θέση.

Άλλη μία συγχώνευση γίνεται με την Ελπίδα Νέας Ιωνίας το 1937,  ενώ μέλος της ΕΠΣΑ γίνεται το 1939.

Η μεταπολεμική περίοδος βρίσκει την ομάδα στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας, αλλά και στη Β’ Εθνική Κατηγορία,  στην αγωνιστική περίοδο 1962-1963.

Η δικτατορία εφαρμόζοντας σχέδιο συγχωνεύσεων, αναγκάζει την Ελευθερούπολη να ενωθεί με την Α.Ε. Ν.Ιωνίας και προκύπτει η Ελπίδα Νέας Ιωνίας, ενώ όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις σε όλη τη χώρα, στη μεταπολίτευση γίνονται τα ανάλογα αιτήματα και οι ομάδες που συγχωνεύτηκαν με το ζόρι παίρνουν πίσω το καταστατικό και το όνομά τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε σαν παραδείγματα τον ΠΑΟ Καλογρέζας, τον Ολυμπιακό Χαλκίδας, τον Ολυμπιακό Πατρών, τη Θύελλα Πατρών, κλπ

Το σήμα της ομάδας

Στη σύγχρονη περίοδο η Ελευθερούπολη αρνήθηκε να συγχωνευτεί στην προσπάθεια που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην ίδρυση του Α.Ο. Νέας Ιωνίας, από άλλα ιστορικά σωματεία της πόλης και συνέχισε την αυτόνομη λειτουργία της.

Στις γεμάτες προβλήματα από την πανδημία μέρες μας, αγωνίζεται (όταν οι καραντίνες το επιτρέπουν) στη Β’ ΕΠΣΑ, ενώ διαθέτει και τμήματα υποδομών.

Στεγάζεται διοικητικά και αθλητικά στο δημοτικό στάδιο Νέας Ιωνίας.

29 Μαρτίου 1935 Αθλητική Φωνή

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock