Οριακή νίκη για τη δεξιά κυβερνητική συμμαχία στη Νορβηγία

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας ανακήρυξε σήμερα Τρίτη τη νίκη της στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καθώς η δεξιά συμμαχία της οποίας ηγείται κέρδισε, αν και οριακά, την αντιπολίτευση με επικεφαλής το Εργατικό Κόμμα.

Οριακή νίκη για τη δεξιά κυβερνητική συμμαχία στη Νορβηγία

Η νίκη αυτή χαρακτηρίζεται ιστορική για την Έρνα Σόλμπεργκ, το στιλ διακυβέρνησης της οποίας οι υποστηρικτές της συγκρίνουν με εκείνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, αφού καμιά κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν είχε καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία στις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα μετά το 1985.

«Φαίνεται πως είναι μια καθαρή νίκη» για την κεντροδεξιά, δήλωσε ακτινοβολώντας η Σόλμπεργκ στους επευφημούντες υποστηρικτές της στο Όσλο λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδας).

«Οι λύσεις μας έφεραν αποτέλεσμα. Δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας», συνέχισε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, αλλά προειδοποίησε ότι «έχουμε προκλήσεις μπροστά μας. Τα έσοδά μας από το πετρέλαιο θα είναι χαμηλότερα. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε ευθύνες».

Η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών της Σόλμπεργκ, του λαϊκιστικού Κόμματος της Προόδου—που βρίσκεται πίσω από τα μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης στη Νορβηγία—και δύο μικρότερων κεντροδεξιών κομμάτων πρόκειται να καταλάβει 89 έδρες στη Βουλή επί συνόλου 169, βάσει μιας στατιστικής προβολής με το 93,2% των ψήφων καταμετρημένο.

Ο ηγέτης των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στέρε έκανε λόγο απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του για μια «μεγάλη απογοήτευση», καθώς το κυρίαρχο κόμμα της νορβηγικής πολιτικής το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα έχασε την αναμέτρηση.

Η 56χρονη Σόλμπεργκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξαγγέλλει νέες μειώσεις φόρων για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της χαμηλής διατίμησης του αργού στις διεθνείς αγορές.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία ενδέχεται να επηρεαστεί από τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς η Έρνα Σόλμπεργκ θα χρειαστεί την υποστήριξη δύο κομμάτων της κεντροδεξιάς που έχουν υιοθετήσει οικολογικές θέσεις, κυρίως των Φιλελεύθερων, οι οποίοι ζητούν να επιβληθούν περιορισμοί στην εξερεύνηση για νέα κοιτάσματα στην Αρκτική και στην εκμετάλλευσή τους.

Το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα της Σόλμπεργκ αναμένεται να χάσει τρεις έδρες και να καταλάβει 45 στο κοινοβούλιο, κάτι που θα την καταστήσει ακόμη πιο εξαρτημένη από την υποστήριξη των λαϊκιστών, των Φιλελεύθερων και των Χριστιανοδημοκρατών. Οι Εργατικοί αναμένεται να παραμείνουν το μεγαλύτερο κόμμα στην επόμενη βουλή, με 49 έδρες.

Ο Στέρε, απόφοιτος της Sciences Po του Παρισιού, ο οποίος έχει παραλληλίσει τον εαυτό του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ανέλαβε την ηγεσία των Εργατικών όταν ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποχώρησε από το νορβηγικό πολιτικό σκηνικό για να γίνει ο Γενικός Γραμματέας του NATO.

Newsbeast

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO