Ζητούν Κτηματολογικό Γραφείο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου

Με κοινή τους παρέμβαση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και στον Πρόεδρο του ΔΣ του ΝΠΔΔ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» κ. Σταθάκη, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Στρατής Κυρατζής ζητούν ενόψει της Απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των αμίσθων υποθηκοφυλακείων στη Λέσβο (σ.σ. και την συγχώνευσή τους σε ένα έμμισθο Κτηματολογικό Γραφείο με έδρα τη Μυτιλήνη) κατ΄ ελάχιστο την πρόβλεψη να συσταθεί τουλάχιστον ένα κτηματολογικό γραφείο και στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Ιδανικά, την μετατροπή του άμισθου Υποθηκοφυλακείου της Καλλονής σε Κτηματολογικό Γραφείο του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Οι Ταξιάρχης Βέρρος και Στρατής Κυρατζής, τονίζουν μεταξύ άλλων στην κοινή τους παρέμβαση: «Σήμερα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση σε όλη τη χώρα, λειτουργούν και πρόκειται να κλείσουν πέντε (5) άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία εδρεύουν στον Πολιχνίτο, στην Ερεσό, στη Μήθυμνα, στον Μανταμάδο και στην Καλλονή. Αντιλαμβάνεστε ότι οι αποστάσεις που θα καλούνται στο εξής οι πολίτες να καλύπτουν ακόμα και για μία απλή διευθέτηση ζητήματός τους από το νέο Κτηματολογικό Γραφείο, θα ξεπερνούν για κάποια από τα χωριά μας ακόμα και τα 100 χλμ. για να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου θα λειτουργεί βάσει του νέου «χάρτη» που προβλέπει ο Νόμος, το εξής ένα και μοναδικό κτηματολογικό γραφείο για όλο το νησί. Ένα και μοναδικό κτηματολογικό γραφείο που πρόκειται να «συγχωνεύσει» και τα υφιστάμενα άμισθα υποθηκοφυλακεία του Δήμου Μυτιλήνης και θα επιβαρυνθεί με τεράστιο όγκο και εργασίας, αλλά και αρχείου που θα πρέπει να οργανωθεί».

Στην επιχειρηματολογία τους για την αναγκαιότητα πρόβλεψης διατήρησης τουλάχιστον ενός ακόμη Κτηματολογικού Γραφείου, οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου προσθέτουν: «Από την ακριτική Λέσβο και από τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο του Βορείου Αιγαίου, με την παρούσα, ζητούμε κατ΄ ελάχιστο την πρόβλεψη να συσταθεί τουλάχιστον ένα κτηματολογικό γραφείο και στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου και ιδανικά, προτείνουμε να μετατραπεί το άμισθο Υποθηκοφυλακείο της Καλλονής σε Κτηματολογικό Γραφείο του Δήμου μας.

Θα πρέπει δε να λάβετε υπόψιν σας ότι ο όγκος των αρχείων είναι πάρα πολύ μεγάλος, είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα αρχεία των αμίσθων Υποθηκοφυλακείων σε έναν χώρο και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν απώλειες και μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του κοινού, με δεδομένο μάλιστα ότι η κτηματογράφηση στη Λέσβο δεν έχει ολοκληρωθεί και η ανάγκη του κοινού σε έγγραφα και πιστοποιητικά είναι μεγάλη και καθημερινή».

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα