Αλέξης Τσίπρας:Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα

Με άρθρο – παρέμβαση στο Politico για το θέμα της πατέντας του εμβολίου ο Αλέξης Τσίπρας καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει επειγόντως την προσέγγισή της ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων.

Αλέξης Τσίπρας:Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες άδειες παραγωγής εμβολίων και διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ να παράγει εμβόλια.

«Υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες της ΕΕ με εγκαταστάσεις παραγωγής εντός και εκτός ΕΕ που θα μπορούσαν να αναπτύξουν εμβόλια και να συμβάλουν στην προσπάθεια» επισημαίνει .

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει στο άρθρο του ότι στον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επιστήμονες έχουν κάνει το καθήκον τους.

«Τώρα, ήρθε η ώρα για τους πολιτικούς να αφήσουν στην άκρη το business as usual, φοβούμενοι ότι θα ενοχλήσουν τα εταιρικά συμφέροντα και να διασφαλίσουν ότι δεν θα σπαταλήσουμε αυτήν την ευκαιρία. Οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου» τονίζει.

«Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να επανεξετάσει την προσέγγισή της. Ήδη, ορισμένες χώρες της ΕΕ προσπαθούν να αποκτήσουν εμβόλια σε εθνικό επίπεδο, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις τους».

Βρισκόμαστε, συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα σημείο όπου το πιο αναγκαίο και πολύτιμο προϊόν στον κόσμο – του οποίου η έρευνα και ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ευρωπαίους φορολογούμενους – δεν μπορεί να διανεμηθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα λόγω των εταιρικών προτεραιοτήτων και της περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας των φαρμακευτικών εταιρειών που το ανέπτυξαν.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» υπογραμμίζει Αλέξης Τσίπρας.

ΑΥΓΗ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading