Μηχανισμός απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων με αναδρομική ισχύ

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπλοκάρει από εδώ και στο εξής τη Ευρωπαϊκή Ένωση τις εξαγωγές εμβολίων παρουσίασε η Κομισιόν, επισημοποιώντας την απειλή της προς τις φαρμακευτικές.

Μηχανισμός απαγόρευσης εξαγωγών εμβολίων με αναδρομική ισχύ

Όπως είχε γίνει γνωστό από χθες, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν το ακραίο αυτό μέτρο στη σκιά του μπρα ντε φερ των τελευταίων εβδομάδων με τις φαρμακοβιομηχανίες που ανακοίνωσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί πως οι συμφωνημένες δόσεις προς την Ε.Ε. θα παραδοθούν στην ολότητά τους.

Από τις δηλώσεις του Βάλντις Ντομπρόφσκις και της Στέλλας Κυριακίδου δύο σημεία έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το πρώτο είναι πως το «μπαλάκι» πηγαίνει στα κράτη μέλη με τον Ντομπρόφσκις να δηλώνει ότι «τα κράτη μέλη είναι εκείνα που θα έχουν την τελική απόφαση. Η Κομισιόν εκφράζει την άποψή της, η οποία δεν είναι δεσμευτική» και την Επίτροπο Υγείας να προσθέτει με νόημα ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε σε συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη».

Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον σημείο που σχετίζεται άμεσα με το μπάχαλο των τελευταίων εβδομάδων είναι η αναδρομική ισχύ του μηχανισμού αυτού.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν «οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρουσιάσουν πληροφορίες για τις εξαγωγές που έκαναν τους τελευταίους τρεις μήνες, κάτι που θα ρίξει φως και στις εξαγωγές των τελευταίων εβδομάδων».

Σε αυτό η Στέλλα Κυριακίδου συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπογραμμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι η Κομισιόν έχει επενδύσει πολλά και είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την κατάσταση ώστε να διαβεβαιώσουμε πως οι δεσμεύσεις είναι σεβαστές».

Τέλος, η Επίτροπος Υγείας έστειλε και μήνυμα προς τη Μεγάλη Βρετανία δηλώνοντας «δεν είμαστε σε ανταγωνισμό ή κούρσα με κανένα κράτος. Είμαστε μάχη με το ιό».

Εφημερίδα των Συντακτών

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock