Τέχνες-Ζωγραφική: Παύλος Σάμιος

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Πριν λίγες μέρες έφυγε από την ζωή νικημένος από την επάρατη νόσο ο σπουδαίος καλλιτέχνης Παύλος Σάμιος σε ηλικία 73 χρόνων.

Τέχνες-Ζωγραφική: Παύλος Σάμιος
O Καλλιτέχνης Παύλος Σάμιος

Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από τα εφηβικά του χρόνια και μέχρι τα 18 όταν άρχισε τις σπουδές του στην Α.Σ.Κ.Τ δούλευε στο εργαστήριο αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου.

Ζωγράφος και αγιογράφος με 70 ατομικές εκθέσεις και πολλές συμμετοχές σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Π.Σ.,  από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Από το 2000 ήταν καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.

“Καθαρά ανθρωποκεντρική η ζωγραφική του Παύλου Σάμιου, δίνει την εικόνα της πραγματικότητας μέσα από μια μορφή αφήγησης, όπου με σχόλια, επεισόδια και παρεμβάσεις, προσπαθεί να αναδημιουργήσει το χώρο μιας ιστορίας, δίνοντας συγχρόνως στο περιεχόμενό της μια φόρτιση συμβολική, συναισθηματική, πολιτισμική.”

Δρ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

Μερικά από τα έργα του

Στο λιτό αφιέρωμα μας στον μεγάλο μας ζωγράφο συμπεριλαμβάνονται τα έργα του:

Η τριλογία πινάκων του η οποία ανήκει στην Συλλογή Πινακοθήκης Αβέρωφ. Τίτλοι έργων:  ‘Καλή Ψαριά’/ 1993,’ Νεκρή Φύση’/1993, ‘Επισκέπτης στο Μέτσοβο’/1993.

Πανσέληνος, Ακρόπολη/ακρυλικό σε καμβά 30χ40εκ. Και, τέλος. Παύλος Σάμιος/Καφενείο.

Πηγή φωτογραφιών: ιστιοσελίδα του καλλιτέχνη

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα