Πρακτικές αδιαφάνειας της Περιφερειακής Αρχής Β. Αιγαίου καταγγέλλει η ΛΑΣ

«Ένα ακόμη βήμα σε πρακτικές αδιαφάνειας και άρνησης της λογοδοσίας κάνει η Περιφερειακή αρχή», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου.

Πρακτικές αδιαφάνειας της Περιφερειακής Αρχής Β. Αιγαίου καταγγέλλει η ΛΑΣ

“Όπως αναφέρει στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 11-2-2021 ανακοινώθηκε από το προεδρείο στο σώμα ότι «στο εξής στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της οικονομικής Επιτροπής δεν θα υπάρχει αυτός ο όγκος των θεμάτων, για να μην «φορτώνεται» η διαύγεια».

Για να το κάνει αυτό, η Περιφερειακή Αρχή θέλει να εκμεταλλευτεί την αντικατάσταση της παρ.1 εδάφιο. ΣΤ του άρθρου 159 του νόμου 3852/10 με την παρ.2 του άρθρου 14 του Ν. 4625/19, ΦΕΚ-139 Α/31-8-19, σύμφωνα με τη ΛΑΣ, η οποία αναφέρεται στις αρμοδιότητες του Περιφερειάρχη και του δίνει τη δυνατότητα να «αποφασίζει για την έγκριση των δαπανών και τη διάθεση όλων των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων (…Για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, δεν απαιτείται προηγούμενη απόφαση συλλογικού οργάνου, εκτός αν αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη εξειδίκευση της πίστωσης. Στην (…) απόφαση του Περιφερειάρχη, προηγείται απόφαση της ΟΕ για μέρος ή το σύνολο των πιστώσεων που χρήζουν εξειδίκευσης.

Ως «Εξειδικευμένη» θεωρείται η πίστωση, όταν κατονομάζεται ρητά η συγκεκριμένη δαπάνη για την οποία προορίζεται και προσδιορίζεται στο αναλυτικότερο δυνατό επίπεδο κωδικοποίησης του προϋπολογισμού, εξηγεί η ΛΑΣ.

Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα της Περιφερειακής Αρχής το οποίο, με προκάλυμμα την νομιμότητα, καταφανώς υποβαθμίζει τον ρόλο της Οικονομικής Επιτροπής και κυρίως μεταφέρει ένα σοβαρό κομμάτι της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και λήψης των αποφάσεων σε «κλειστά γραφεία», στην «ενός ανδρός αρχή», μακριά από τον δημοκρατικό έλεγχο , τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου καταγγέλλει τη συγκεκριμένη πρακτική και ζητά όλα τα θέματα που αφορούν στην διαχείριση των Οικονομικών της Περιφέρειας να συζητούνται και να αποφασίζονται στα αρμόδια συλλογικά όργανά της ( Οικονομική Επιτροπή, Περιφερειακό Συμβούλιο)”.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO