Γ. Μπουρνούς: Nα αποκατασταθεί άμεσα το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς σχετικά με την άμεση ανάγκη αποκατάστασης του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Μόριας.

Γ. Μπουρνούς: Nα αποκατασταθεί άμεσα το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας

Στην ερώτησή του, ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει ότι το Υδραγωγείο της Μόριας είναι ένα απότα αρχαιότερα υδραγωγεία του κόσμου, μετρώντας 18 αιώνες παρουσίας στη γη της Λέσβου και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς του νησιού.

Εξαιτίας των φυσικών φθορών που παρουσιάστηκαν στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο σε διάφορα τμήματά του, ξεκίνησαν πριν 20 περίπου χρόνια εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του μνημείου. Η χρηματοδότηση των εργασιών είχε αντληθεί από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ετοιμόρροπη τοξοστοιχία ρωμαϊκού υδραγωγείου Μόριας

“Είναι προφανές ότι το περιορισμένο εύρος εργασιών που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο και που αφορούσαν στη στερέωση των ετοιμόρροπων τμημάτων του και τη μερική αποκατάσταση των παραμορφωμένων μερών του, δεν αρκεί για την διάσωση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, σημειώνει ο κ. Μπουρνούς. Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, λόγω φυσικής φθοράς κατέρρευσε και η μεταλλική κατασκευή που υποστήριζε από το 2005 μέρος του μνημείου, το οποίο, αν καταρρεύσει, απειλεί με καταστροφή το σύνολο του Υδραγωγείου”.Ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί την αρμόδια Υπουργό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υποστυλωθεί το εν λόγω τμήμα και να προχωρήσει το έργο στερέωσης, αποκατάστασης και αναστήλωσης όλου του μνημείου

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading