Στις 11 Μαρτίου η απόφαση της ΕΕ για Johnson & Johnson

Συνεδρίαση στις 11 Μαρτίου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 11 Μαρτίου η απόφαση της ΕΕ για Johnson & Johnson

Η J&J υπέβαλε το αίτημα έγκρισης του εμβολίου τον Φεβρουάριο και ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι η απόφασή του δεν επρόκειτο να ανακοινωθεί πριν από τα μέσα Μαρτίου. Αν εγκριθεί οι πρώτες δόσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται τον Απρίλιο.

Πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης, το οποίο συντηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, κάτι που διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του.

«Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση θα ανακοινώσει τις συστάσεις της για το εμβόλιο της Janssen για την Covid-19 στις 11 Μαρτίου», μετά από ειδική συνεδρίαση, ανέφερε μέσω του Twitter ο ΕΜΑ, ένας οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Η Janssen-Cilag είναι η ευρωπαϊκή θυγατρική του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Johnson & Johnson, και το εμβόλιο της αναμένεται να γίνει το τέταρτο που θα εγκριθεί από την ΕΜΑ για να χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σύμβαση που υπέγραψε η Κομισιόν με τη Janssen στις 8 Οκτωβρίου θα επιτρέψει στα κράτη μέλη, αμέσως μόλις αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό να αγοράσουν εμβόλια για 200 + 200 εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη FDA που το ενέκρινε πρόσφατα το εμβόλιο της Johnson & Johnson δοκιμάστηκε σε παγκόσμια μελέτη με 43.738 εθελοντές. Οι 21.895 από αυτούς έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson και οι υπόλοιποι ένα εικονικό σκεύασμα (placebo).

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσον αφορά την πρόληψη της μέτριας προς σοβαρής λοίμωξης Covid-19 το εμβόλιο ήταν:

  • 67% αποτελεσματικό 14 ημέρες μετά τη χορήγησή του
  • 66% αποτελεσματικό 28 ημέρες μετά τη χορήγησή του

Επιπλέον, είχε αποτελεσματικότητα 77% στην πρόληψη της σοβαρής Covid-19 δύο εβδομάδες μετά τη χορήγησή του. Το ποσοστό της προστασίας από αυτήν έφτανε στο 85% στις τέσσερις εβδομάδες από τον εμβολιασμό. Ήταν επίσης 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna έχουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το νέο. Και αυτό διότι οι κλινικές μελέτες με τα τρία εμβόλια είχαν διαφορετικούς στόχους. Επιπλέον, αυτή με το εμβόλιο της Johnson & Johnson διενεργήθηκε όταν κυκλοφορούσαν περισσότερα μεταδοτικά στελέχη του νέου κορωνοϊού.

Επίσης είναι από τα λιγοστά που έχουν δοκιμαστεί εναντίον της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής. Βρέθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 64% στη μείωση της ήπιας προς σοβαρής νόσου Covid-19 που προκαλείται από αυτή τη μετάλλαξη.

ΑΥΓΗ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock