Στα χέρια των Τούρκων η Αφρίν-Οι Κούρδοι υπόσχονται να επιστρέψουν

Στα χέρια των Τούρκων και των Σύρων ανταρτών συμμάχων τους έπεσε το πρωί, μετά από άγριες μάχες, η πόλη Αφρίν, προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής. Κι ενώ ο Ερντογάν έστησε φιέστα για να γιορτάσει τη νίκη, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες προειδοποιούν με ανελέητο ανταρτοπόλεμο.

Η ημισέληνος κυματίζει στα περισσότερα μεγάλα κτίρια, ενώ το γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες με τον βανδαλισμό μνημείων που συνδέονται με την κουρδική παράδοση.

Κι ενώ οι Άραβες σύμμαχοι της Τουρκίας πανηγυρίζουν μαζί με τους ελάχιστους κατοίκους που έμειναν πίσω την κατάληψη της Αφρίν, οι Κούρδοι υπόσχονται να επιστρέψουν στην πόλη τους.

Με την αιματηρή αυτή εισβολή της Τουρκίας σε πρωτοφανές βάθος εντός της συριακής επικράτειας, 150.000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και περισσότεροι από 280 άμαχοι σκοτώθηκαν.

Επόμενη φάση της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου από την Αφρίν είναι η εκδίωξη των Κούρδων και από το γειτονικό Μανμπίζ και ο περιορισμός τους στα ανατολικά του Ευφράτη.

Ερντογάν: Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία

Το κέντρο της πόλης Αφρίν βρίσκεται «εντελώς υπό τον έλεγχο» των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα και ήδη έχουν υψωθεί τουρκικές σημαίες στην πόλη αυτή στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελούσε προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης Αφρίν σήμερα το πρωί στις 08:30» (περίπου 07:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ναρκών.

«Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού!», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών που πολεμούν μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις στην Αφρίν δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις τους εισήλθαν λίγο πριν από την αυγή στην πόλη και ότι οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG αποσύρθηκαν από αυτήν.

Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Μοχάμαντ αλ Χαμαντίν διευκρίνισε ότι οι αντάρτες έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν συναντήσει αντίσταση.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα