Δ. Κουτσούμπας: Επίταξη ιδιωτικού τομέα, προσλήψεις και ένταση των εμβολιασμών

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ

Επίταξη ιδιωτικού τομέα, προσλήψεις υγειονομικών και ένταση των εμβολιασμών είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο ΚΑΤ, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Πρωτούλη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Τον υποδέχτηκαν ο διοικητής του νοσοκομείου Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Χρυσόστομος Μαλτέζος και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βούλα Πάκου. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο και στο τμήμα επειγόντων και συζήτησε με γιατρούς και νοσηλευτές για την κατάσταση του νοσοκομείου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις μεγάλες ελλείψεις, καθώς είναι ακάλυπτες περίπου 160 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και 350 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου όπου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον διοικητή του νοσοκομείου Γ. Ηλιόπουλο, είχε ανοιχτή συνάντηση με το Σωματείο των Εργαζομένων, στην οποία μίλησαν για τα προβλήματα και τις τραγικές ελλείψεις αρκετά μέλη του ΔΣ, αλλά και διευθυντές των κλινικών του ΚΑΤ (Διαβάστε αναλυτικά πιο κάτω). 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την αστυνομική βια κατά κατοίκων στη Νέα Σμύρνη σχολίασε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη βία και την τρομοκρατία, αίσχος και ντροπή. 

Ολόκληρη η δήλωση:

«Σε όποιο νοσοκομείο και αν βρεθείς αυτές τις μέρες ακούγεται κραυγή αγωνίας από όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διευθυντές των κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Τρία άμεσα μέτρα χρειάζονται: Πρώτον, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ώστε να ενισχυθεί με κλίνες και προσωπικό το δημόσιο σύστημα. Δεύτερον, μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών. Τρίτον, ένταση των εμβολιασμών, γρήγορη κλιμάκωση, έτσι ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός με ασφάλεια και με χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων εμβολίων και με πολύ περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.

Για τα χτεσινά γεγονότα στη Ν. Σμύρνη

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Κουτσούμπα, θα μας κάνετε ένα σχόλιο για τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη;

Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται ουσιαστικά με τα προβλήματα των εργατικών – λαϊκών οικογενειών και την επίλυσή τους, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη βία, την τρομοκρατία, την καταστολή, τον αυταρχισμό. Ήταν απαράδεκτο το γεγονός που συνέβη χθες στη Νέα Σμύρνη, όπου οι «Ράμπο» της Αστυνομίας μέσα στην πλατεία -ενώ γυναικόπαιδα, νέοι άνθρωποι έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους- επιτέθηκαν με βάναυσο τρόπο. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι αίσχος, ντροπή. Και βεβαίως το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι να γίνει αυστηρή ποινική δίωξη όλων όσοι ευθύνονται γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Επειδή σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ένα μήνυμα: Με μεγαλύτερη δύναμη στους νέους ταξικούς αγώνες, άντρες και γυναίκες μαζί προχωράμε».

Η συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων του ΚΑΤ

Συνάντηση – συζήτηση με εκπροσώπους εργαζομένων του ΚΑΤ είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας όπου αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και στις κτιριακές υποδομές. Συγκεκριμένα, στη συζήτηση συμμετείχαν η διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων, οι εκλεγμένοι γιατροί στην 5μελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Ακόμα, παραβρέθηκαν διευθυντές κλινικών, καθώς και άλλοι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχήθηκε καλή δύναμη στους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη με την πανδημία και τόνισε ότι το ΚΚΕ προτείνει τρία άμεσα μέτρα: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών και επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στις παρεμβάσεις του αναφέρθηκε στη συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, σημειώνοντας: 

«Όλες αυτές οι θεωρίες, η άποψη ότι μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ότι ο ένας μπορεί να βοηθάει τον άλλο αρκεί να είναι πυλώνας ο δημόσιος ή να δίνεται περισσότερη χρηματοδότηση στον δημόσιο, δεν ισχύουν, δημιουργούν αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι σε αυτή την επιλογή γέρνει η κατάσταση προς τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, εκεί είναι και οι άλλες εταιρείες, οι όμιλοι, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το τι θα βάλουν στην τσέπη τους, για την κερδοφορία τους και πως θα επενδύσουν. Εκεί είναι η διαπλοκή, η σύνδεση με άλλους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους διεθνώς, σ’ αυτή την καπιταλιστική παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως τη λένε και πάει λέγοντας και βεβαίως το δημόσιο σύστημα όλο και αποδυναμώνεται. Με μαθηματική ακρίβεια θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ιατρική έχουν φτάσει σε απίθανες δυνατότητες και φάνηκε και με τα εμβόλια που βγήκαν. Όμως όλα υποτάσσονται στον ανταγωνισμό, στο κέρδος, τον μονοπωλιακό ανταγωνισμό κ.λπ. και βεβαίως την πληρώνουν οι λαοί και με την ίδια τη ζωή τους σε περιόδους πανδημίας. Γιατί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπήρχε η πρόβλεψη, οι ασθένειες, οι πανδημίες δεν τελείωσαν επειδή φτάσαμε στον 21ο αιώνα και επειδή έχει αναπτυχθεί η επιστήμη και η τεχνολογία.

Θα εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί, με μεταλλάξεις, και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον, στη ζωή. Οι ίδιες οι τεχνολογίες δημιουργούν και καινούργια ζητήματα και άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αλλά η ετοιμότητα σημαίνει ότι έχεις δημόσιο σύστημα Υγείας και αποκλειστικά δημόσιο. Φυσικά ξέρετε την άποψη του ΚΚΕ, αυτά δεν γίνονται ούτε με ημίμετρα ούτε με οτιδήποτε άλλο, γι’ αυτό πρέπει να επιλέξουμε σαν λαός, σαν εργαζόμενοι, ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης, να πάμε σε άλλη εξουσία, σε άλλη κοινωνία.

Για φανταστείτε αυτό το ζήτημα που ονομάζουμε εμείς κοινωνικοποίηση, αν δεν είχες τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και είχες πραγματικά δημόσιο τομέα Υγείας, με όλες αυτές τις δυνατότητες και σε γιατρούς, σε νοσηλευτές, σε υποδομές κλπ. Ειδικά η Υγεία και η Παιδεία δεν μπορεί να είναι και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο.

Ο ηρωισμός σας έχει γίνει “καραμέλα”, συγχωρέστε με για την έκφραση, γιατί εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά αν κρατιέται κάτι, κρατιέται όντως απ’ την αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων, καταντάνε όμως κούφια λόγια, όταν λέγονται απ’ αυτούς που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δηλαδή όταν λες ότι στο ΚΑΤ χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 160 ειδικευμένοι γιατροί, 300 νοσηλευτές, 20 βοηθοί ακτινοδιαγνώστες και άλλοι και απ’ αυτούς ή ελάχιστοι ή καθόλου δεν έρχονται, όταν τα νοσοκομεία γίνονται μιας νόσου και το ΚΑΤ, γιατί έχουμε ενημερωθεί ότι έκλεισαν κλινικές γενικής χειρουργικής.

Κάθε μέρα ακούμε τα στοιχεία πόσοι νοσούν, πόσοι νεκροί! Οι υπόλοιποι νεκροί που αυτή τη χρονιά ή τα επόμενα χρόνια υπάρξουν για διάφορους λόγους, γιατί δεν έγινε έγκαιρα η επέμβαση, η παρέμβαση, η πρόληψη, η εξέταση, η διάγνωση, το χειρουργείο κ.λπ. αυτοί δεν θα μετρώνται. Δεν γίνεται λοιπόν το ΚΑΤ που είναι συνέχεια σε εφημερία να αποδυναμώνεται. Το ίδιο και τα άλλα νοσοκομεία.

Και για τις ΜΕΘ, επίσης, χρειάζεται ειδίκευση. Είχαμε καταγγελίες κι απ’ το ΚΑΤ κι από άλλα νοσοκομεία ότι οι γιατροί ή οι νοσηλευτές που πάνε στις ΜΕΘ δεν είναι όλοι ειδικευμένοι, δεν έχουν περάσει από εκπαίδευση αρκετή ή αυτή που χρειάζεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Εμείς θα πιέσουμε να επιλυθούν όσα μπορούν να επιλυθούν, ξαναλέω όμως είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Είναι επείγον ζήτημα οι προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, είναι επείγον ζήτημα η εξειδίκευση, η εκπαίδευση στις ΜΕΘ, είναι στα επείγοντα τα τεστ κορωνοϊού που πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση

Εμείς μιλάμε για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας ως έκτακτο μέτρο. Η αντίληψή μας φυσικά είναι ότι σε άλλη κοινωνική οργάνωση, σε άλλη εξουσία, στον σοσιαλισμό που λέμε, που θα είναι η εργατική τάξη στην εξουσία, θα έχει κεντρικό επιστημονικό σχέδιο στην οικονομία, στις υπηρεσίες, θα είναι πραγματικά δημόσια η υγεία. Αλλά και σήμερα ανοίγει αυτό το ζήτημα και φυσικά όταν λέμε επίταξη εμείς δεν εννοούμε αυτό που απαντάει πολλές φορές ο πρωθυπουργός ή κάποια άλλα κόμματα, να τα επιτάξουμε και να πληρώνουμε.

Γιατί αυτό γίνεται και πάλι σε συνθήκες πανδημίας, να έχουν οι κλινικάρχες τρελά κέρδη και να πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εμείς λέμε χωρίς καμία αποζημίωση επίταξη του ιδιωτικού τομέα και πολλοί μας κατηγορούν, μάλιστα με ειρωνικά σχόλια. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι της λογικής: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά με το αζημίωτο, μη χάσει και κέρδη ο επιχειρηματίας. Υπάρχει λοιπόν μια ποιοτική διαφορά στο τι λέμε.

Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση πρώτα απ’ όλα ανάμεσα σε σας, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, στους ανθρώπους που εργάζεστε στα δημόσια νοσοκομεία ή ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας που βρίσκονται άλλοι συνάδελφοί σας, γιατί εσείς είστε που το καταλαβαίνετε, το ζείτε στο πετσί σας και μπορείτε να ανοίξετε το δρόμο να διαμορφωθεί και συνείδηση στον άρρωστο που έρχεται εδώ, που είναι εργάτης, συνταξιούχος, νέος, για το πως πρέπει να βλέπει αυτό το πράγμα και γιατί λέμε ότι πρέπει να γίνει κοινωνικοποίηση αυτών των τομέων, όπως και συνολικά όλης της οικονομίας.

Και φυσικά σε αυτή την κατεύθυνση νομίζουμε πρέπει να αναπτυχθεί η πάλη γιατί ναι μεν χρειάζονται αγώνες, αλλά μας ενδιαφέρει ως ΚΚΕ επίσης κι αυτό προσπαθούμε να μπολιάσουμε μέσω των κομμουνιστών που δουλεύουν στο κίνημα, στο μαζικό κίνημα, στους φορείς, στα σωματεία, το περιεχόμενο του αγώνα, γιατί άμα πας έτσι πάλι θα ωφελούνται κάποιες δυνάμεις που βρίσκονται στην ίδια δυστυχώς αντιλαϊκή κατεύθυνση, και στον τομέα της Υγείας και αλλού. 

Κραυγαλέες ελλείψεις σε προσωπικό

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποιούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι του ΚΑΤ, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, προσλήψεις προσωπικού.

Όπως επισημάνθηκε στις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα, τεράστιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού καθώς όπως ειπώθηκε λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, όπως πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, αιματολόγοι κλπ. Ζήτησαν την άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων καθώς υπάρχουν θάλαμοι με κοινόχρηστες τουαλέτες. Αναφέρθηκε ακόμα ότι έκλεισαν, μέσα σε μια νύχτα, κλινικές και μετατράπηκαν σε κλινικές Covid χωρίς επιπλέον προσωπικό και προετοιμασία με μεταφορά ασθενών στον ιδιωτικό τομέα με το αζημίωτο.

Στη συζήτηση πήραν το λόγο η Μαρία Νταβάρα από το ΔΣ του Σωματείου, ο Γ. Κυριαζής μέλος της 5μελούς ΕΙΝΑΠ και διευθυντής της Παθολογικής, ο Γ. Αλεξανδράτος από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, ο Κ. Βλάχος διευθυντής της νευροχειρουργικής, ο Γ. Φλώρος διευθυντής της καρδιοχειρουργικής και ο Χρ. Παπαζαχαρίας διευθυντής της Β’ Γενικής Χειρουργικής.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock